Магазин

Како чувати и чиме фарбати јаја: Завод за јавно здравље објавио савете за Ускрс

Како да проценимо да ли су јаја свежа, колико дуго можемо да их једемо након кувања и чиме је најбезбедније да их фарбамо како не бисмо угрозили своје здравље и здавље своје породице?
Како чувати и чиме фарбати јаја: Завод за јавно здравље објавио савете за Ускрс© pexels/ Chavdar Lungov

На Ускршњој трпези ће се ускоро наћи разноврсне ђаконије, али ће "звезда" свакако бити једна намирница - јаје. Конзумираћемо их готово извесно у већим количинама него уобичајено, фарбати и украшавати, користити у међусобним надметањима "туцања", па и као декорацију. Ипак, не би требало заборавити неколико савета и информација како би предстојећи празник што безбрижније протекао.

Колико дуго можемо јести јаја након кувања, где да их чувамо и чиме да их фарбамо

У наставку преносимо савете Градског завода за јавно здравље Београд:

•    Јаја су лако кварљиве намирнице. Она представљају идеалну средину за раст и размножавање бактерија од којих су неке, тзв. патогене бактерије изазивачи тровања храном, у првом реду салмонела. За разлику од нас, микроорганизми не празнују и искористиће повољне услове у своју корист, уколико им нашом непажњом укажемо прилику.

•    Купујте јаја само на местима где се чувају у контролисаним условима и на хигијенски начин. Обавезно гледајте и ознаке на паковањима јаја, а које се, између осталог, односе на рок трајања и информацију о обавези држања на одговарајућој температури. При куповини, обратите пажњу да јаја нису оштећена односно, да нису разбијена, напрсле љуске и сл., или да су неуобичајеног, непријатног мириса.

•    Водите рачуна да јаја буду свежа. У кућним условима можете "тестирати" свежину јаја, тако што ћете у посуду напуњену водом ставити јаје. Свеже јаје ће пасти на дно посуде, док ће оно које је дуже стајало плутати.

•    Чувајте лако кварљиве намирнице у фрижидеру.

•    Дуже остављање хране на амбијенталној (собној) температури, нарочито лако кварљиве, повећава ризик за раст и размножавање микроорганизама, који је најинтензивнији у температурном опсегу од 5°Ц до 60°Ц. Препорука је да се храна спремна за конзумирање, термички обрађена и сл. не оставља дуже од 2 сата на собној температури.

•    Не конзумирајте сирова јаја. Конзумирање сирових јаја повећава ризик од трансмисије узрочника болести које се преносе храном. Термичком обрадом, у зависности од примењене температуре, евентуално присутни микроорганизми се елиминишу или се њихов број драстично смањује, чиме и ризик да изазову инфекцију. Кувајте јаја довољно дуго да буду "тврдо кувана" (нека јаја одстоје минимум десет минута у проврелој води).


•    Кувана јаја чувати у фрижидеру и употребити (појести) најкасније у року од недељу дана од дана кувања.


•    При фарбању јаја, дајте предност природним бојама, које се "производе" у кућној радиности од поврћа, воћа, зачина, цветова и других природних извора. Боје за јаја не купујте на непровереним местима (на улици и сл.), јер не знате поуздано шта купујете – овакви производи могу садржати недозвољене боје или друге адитиве, као и различите контаминенте (микроорганизме, тешке метале и сл.). Производи у легалном промету намењени бојењу јаја садрже прехрамбене боје и адитиве дозвољене за употребу. На декларацији ових производа, поред осталог, мора бити наведен списак састојака, упутство за употребу и подаци о произвођачу.

•    Водите рачуна о хигијени у раду са храном - правилно и често перите руке, прибор и површине које користите - пре, у току и након рада!

image