Магазин

Које цвеће доноси срећу младенцима на дан венчања

Нарциси, лале и фрезије - не, никако! Али зато божур доноси срећу младенцима! Након ускршњих празника почиње сезона венчања, а један од главних елемената сваке прославе је цвеће. Које цвеће се сматра најсрећнијим за младенце, а које не би требало никако да буде део сведбене декорације?
Које цвеће доноси срећу младенцима на дан венчања© pexels/Asad Photo Maldives

Пролеће је доба године које караткетрише почетак новог циклуса у природи, почетак живота, па ће се већина парова одлучити да баш у овом периоду направи своје венчање. Пастелне и светле боје преовлађују током овог годишњег доба и избор је велики, међутим иако желите да додате вашем слављу експлозију боја, постоји цвеће које би требало избегавати, али и оно које је одличан избор.

ДА за божуре

Божур је један од најтраженијих цветова за венчања. Овај леп цвет је савршен за било коју врсту декорације. Ови бујни цветови вековима су део венчања у Кини, где се сматра да доносе богатство, а често су извезени на одећи невести и део су бидермајера. У Кореји представљају брачну срећу и страст и користе се за део где седе млада и младожења.

ДА за орхидеје

Многе сорте орхидеја цветају у пролеће. Живописне су и могу да дају прави печат сваком венчању јер долазе у хиљадама врста, у скоро свакој боји коју можете да замислите. Такође су одлична опција за алергичаре јер се њихов полен скоро никада не преноси ваздухом.

НЕ, никако за нарцис

Ово предивно цвеће је деликатно и додаје дашак пастела сваком венчаном декору, али њихове стабљике могу да изазову лоше реакције. Наиме, слуз из исечених стабљика нарциса заправо може изазвати разне дерматитисе познате као "свраб нарциса". А гости који се чешкају или младенци са осипом је нешто што свакако нико не жели.

НЕ, кажемо фрезији

Овај луксузни цвет познат је по свом препознатљивом мирису и цветовима који долазе у разним бојама. Међутим, иако је његов мирис леп, може изазвати алергије. Кијање и свадба, не никако!

НЕ, ћемо тешка срца рећи лалама

Лале симболизују пролеће и многи желе управо овај цвет на својим прославама, али многи занемарују да главице лала могу бити прилично тешке након што су стабљике ослабљене од сечења. Ово цвеће ће пасти недуго након што се одсече, па неће бити естетски добар избор за ваш велики дан. Оставићемо лалу за медени месец.

Које цвеће "доноси срећу" младеницима у другим земљама

Руже

Симболи љубави и плодности, руже играју значајну улогу на венчањима у Грчкој, где се латице руже и пиринач бацају на младенце, док круже око олтара по трећи и последњи пут, означавајући тренутак када се званично сматрају венчаним. У многим другим земљама, латице ружа често се бацају на парове који напуштају своју церемонију, одлазећи на медени месец, а на овај начин се позива љубав и изобиље.

Рузмарин

У нашој земљи се традиционално праве цветови којима се ките младенци и гости на свадби, али нисмо само ми власници овог обичаја. Чешке деверуше су некада носиле овај симбол плодности и сећања као венце у коси.

Јасмин

Овај цвет прелепог мириса уобичајен је призор на венчањима на Хавајима, где невесте носе крунице направљене од локалног белог јасмина. У Индији, сватови добијају мале венце од јасмина, које носе око зглоба или у коси.

Лаванда

Ирске невесте су традиционално носиле ову ароматичну биљку као симбол оданости. Осим тога, према ароматерапији, сматра се да мирис лаванде смирује анксиозност и ствара спокој.

Љиљан

На полинезијским венчањима службеник веже ручне зглобове пара венцима зимзеленог љиљана, светог цвета за који се сматра да тера зле духове и привлачи позитивне.

Цвет поморанџе

Није такмичење, али да постоји један најсрећнији цвет, овај цвет би могао бити победник. Симбол је чистоће и плодности у кинеским, индијским, персијским и многим европским културама, јер дрво поморанџе даје и плод и цвет. Осим тога, након што га је краљица Викторија носила у круни на свом венчању 1840. године, овај цвет је постао изузетно популаран у Европи.

Ђурђевак

Кејт Мидлтон је носила овај традиционални венчани цвет, који симболизује чистоћу и повратак срећи. Такође је једно од најдоминантнијих цвећа на католичким венчањима, јер се каже да је цвет израстао из суза које је Марија исплакала током распећа.

Невен

У Енглеској током Тјудорових дана, невесте су носиле невене, за које се сматрало да су афродизијаци (јестиви су и изгледају одлично када се нађу унутар коктела, па се некада тако служе и на венчањима). Невен се такође често појављује на индијским венчањима као један од повољних цветова у венцима које пар размењује током церемоније.

Маслинове гранчице

Сребрнозелене маслинове гранчице, које су размењиване на крају рата у старом Риму, а коришћене за крунисање победника Олимпијских игара у Старој Грчкој, пре свега су представљале симбол мира. А гране било ког воћног дрвета представљају плодност.

Гарденије

На Тахитију, једна врста гарденије, а коју невеста носи на венчању, симбол су љубави и чистоће.

image