Магазин

Брак је још увек важна институција

"За добар брак је потребна верност, искреност, поштовање, преданост, то су неке вредности које, на жалост, ми као друштво у Србији све мање ценимо и полако губимо. Јер, добар брак захтева људе који имају један добар, здрав, јак карактер", каже за РТ Балкан, Небојша Савић, саветник за брак.
Брак је још увек важна институција© pixabay/StockSnap

Иако гледајући медије делује да су у Србији више разводи него венчава, статистике говоре другачије. Сваки четврти брак се разведе, али је по мишљењу нашег саговорника, Небојше Савића, саветника за брак управо проблем у медијском извештавању. Медији преносе посебно кад се познате, јавне личности разводе, јер је то примамљиво, занимљиво, привлачи читаоце, а и страни медији преносе такође.

"Наравно да брак има своје место. Брак је увек у моди и брак није у кризи, али у кризи могу да буду људи који улазе у брак. Брак је још увек непревазиђена заједница мушкарца и жене као и цела породица и све оно што носи и најбоље је место за подизање будућих генерација. Наравно да су брак и породица сад под ударом, свет се мења, другачији су приоритети људи сада него пре. Ми имамо у Србији тренд да људи све касније ступају у брак", сматра наш саговорник, одговарајући на питање да ли је брак још увек важан. 

Зашто мислите да касније ступање у брак може бити проблематично? 

"Прво имамо то што називамо "продужено детињство", људи мало касније сазревају, у каснијим годинама формирају породицу, и онда између осталог имају мањи број деце. Данашње жене које се венчавају у својим тридесетим годинама, тешко одлучују да имају више од једног детета. Са друге стране, имамо тај да тако кажемо, савремен начин живота. Тако да брак и породица јесу људима важни, али као да нису више на врху њихових животних приоритета. У том смислу ми можемо да причамо да је ту дошло до промене, поготово код млађих генерација када се говори о браку и о породици. Данас имамо и оно што пре нисмо имали, брак који није брак ,у смислу да људи нису регистровани, званично венчани, али да живе заједно."

Млади су данас пред огромном могућношћу избора, како треба да изгледа партнерски однос пре брака - да ли је то забављање или отворена веза, али и како треба да изгледа брак. Заједнички живот без "папира" или традиционални брак, такође је једна од честих дилема. Оваква могућност избора често иде руку под руку са збуњеношћу. Као што нам мноштво производа у супермаркету не олакшава, већ отежава куповину, тако је и данашњим генерацијама које имају привилегију избора да организују живот како желе, теже него њиховим прецима пред којима је био само један пут. За многе младе људе, традиоционални брак је "само папир" и не виде разлику у односу на заједнички живот без формалног ступања у брак.

"Сам брак има своје предности. Ја могу да кажем из свог искуства, када ми дођу на брачно саветовање, људи који су у браку они показују јачу жељу да остану у браку, упорнији су да реше проблеме и конфликте које имају. Људи који само живе заједно, некако лакше одустану. Као да су тиме оставили притворена врата иза себе, па ако ово не иде, ако ово не успе, лакше ћу изаћи из овог односа. Поготово то примећујем код људи који су већ имали један брак који се завршио неуспехом и онда они улазе у такве везе, и живе заједно и онда ако та веза пропадне, они не рачунају да је то био брак, па им је лакше да кажу да се нису развели три или четири пута, него ето само једном су доживели такву ствар. Брак ипак није само папир. Ви се заветујете једно другоме пред богом и пред људима, породицом, то је ипак један свечани чин иза кога стоји одлука, "појашњава наш саговрник разлику између "само папира" и традициналног брака.

Како мислите да може да се помогне младима који желе да имају успешан брак?

"Свест о томе како један брак треба да изгледа, ми доносимо из наше примарне породице, тј. из породице где ми одрастамо. Деца се најбоље уче сопственим примером. Најбоља промоција брака и породице је здрав брак. Што више добрих примера око нас, то је боље јер помаже да имамо боље, здраве моделе брака пред собом.Прво видимо из свог окружења у коме растемо, брак родитеља или старатеља. Како се развијамо и како постајемо свесни света око себе, ми видимо да постоје и други модели. Тада схватамо да можда наша породица није била савршена, али гледамо и друге моделе около. Још један начин како помоћи младима је и кроз едукације о мушко - женским односима, а онда и конкретну помоћ за неке брачне кризе, конфликте који су сасвим нормална ствар и појава у сваком браку."

На основу свог искуства из саветовања брачних парова током 17 година рада, Савић каже да су некада чак 85 посто биле жене те које иницирају долазак код саветника. Последњих година све више је мушкараца, и нашем саговорнику је драго што мушкарци у Србији преузимају иницијативу у све већем броју и осећају се одговорним за свој брак и за своју породицу.

Како помоћи људима који се боре да одрже брачну заједницу?

"Прво морамо да објаснимо људима да је у Србији 2023. године могуће имати успешан брак. С тим да се добар брак не дешава сам од себе. Добар брак се негује, гради, морамо да водимо рачуна, да чувамо свој брак. То што смо се венчали, обично људи мисле то је то - то је крај. У ствари тек тад почиње, то је та лепота брака у међусобној љубави, подржавамо један другога, растемо заједно, мењамо се, нисмо исти сад и онда, бар не би требали да будемо. Кажем људима да гаје блискост, да гаје интиму, да разговарају, ако имају проблема да их не игноришу. Да се проблем неће нестати или решити сам од себе. Ако се стално врте у круг и стално свађају око истих ствари право је време да потраже стручну помоћ и наставе тамо где су стали.

"Породица је стуб сваког друштва, пружа сигурно уточиште за своје чланове, место где се прима, даје љубав, подршка, разумевање, где учимо многе ствари. Као модел заједиништва, породица не губи на свом значају и функцији, али ти породични односи су сада много другачији него што су били пре стотинак година. Раније су људи живели ради преживљавања, то је био циљ опстанка, а данас су људски односи много комплекснији, ми тражимо да нас неко воли и стављамо емоције и љубав у први план, што раније није био случај", каже Небојша Савић, оснивач удружења "Породица", одговарајући на питање да ли традиционалној породици прети нестајање.

image