Магазин

Mачка Карла Лагерфелда ће бити почасни гост Мет Гале

Мачка Шопет Лагерфелд је била једина љубав дизајнера који се никада није оженио. Водила луксузан живот, имала је две личне собарице које су се играле с њом и бринуле о њој. "Она је центар света", говорио је сам Карл. Дизајнер је њој оставио део свог импресивног богатства, док је сама Шопет зарадила око 3 милиона фунти од сопствених уговора. Зато и не изненађује што је вољени љубимац покојног модног дизајнера званично позвана на црвени тепих Мет Гале која је ове године посвећена њему.
Mачка Карла Лагерфелда ће бити почасни гост Мет ГалеGetty

Тема овогодишње Мет Гале, која се одржава првог маја, биће "Карл Лагерфелд: Линија лепоте", која прати рад чувеног немачког дизајнера, који је био креативни ум иза модних кућа као што су "Шанел", "Фенди", "Балман" и многе друге. Добротворни догађај ће уједно бити и одавање почасти Лагерфелду, који је био једна од најутицајнијих особа у свету моде, све до смрти 2019. године.

Сигурно је да ће се на црвеном тепиху појавити његове дугогодишње музе, сарадници и пријатељи, а међу њима ће бити бирманска бела маца Шопет Лагерфелд. Њен агент, Лукас Берулијер, потврдио је да је добила позивницу, али још увек није познато да ли ће маца шетати по црвеном тепиху сама или уз пратњу других познатих личности и телохранитеља.

Лагерфелд је 2011. године чувао Шопет на само два дана, када је била љубимац једном од његових пријатеља, али јавно је описао да је одмах одлучио да ће Шопет бити његова, јер ју је неизмерно заволео за веома кратко време. Претходни власник, француски манекен Батист Ђабикони, наводно је мацу назвао Шопет, јер се то име често користи као "надимак за слатке францускиње".

Маца је убрзо почела да прати светског модног дизајнера по свету. Придруживала му се на ревијама, путовањима и догађајима. Бројни медији су је називали "најпознатијом мачком на свету". Била је заштитно лице многих реклама, кампања за аутомобиле, шминку...

Лагерфелд је наводно толико волео мацу, да је неке од својих омиљених манекенки (Ванеса Паради, Лили-Роуз Деп, Кара Делевињ) звао својим "Шопетама". Дизајнер је често говорио да је бела мачка његов највећи приоритет у животу.

Дугогодишњи сарадници дизајнера су за јавност објашњавали да је мачка била феномен, јер је имала веома позитиван утицај на Лагерфелда.

"Карл Лагерфелд није увек деловао као превише дружељубива и топла особа, па је било занимљиво да се заљубио у Шопет. Постала је његова крзнена муза, што је показало његову људскост, а то је било дивно," рекла је за "Њујорк пост" Кејтлин Аргиро, професор дизајна Модног института технологије.

Дизајнер је наводно љубимцу оставио велики део свог наследства. Након његове смрти, бишва кућепазитељка Лагерфелда се брине о Шопет, према његовој жељи. Мачка и даље живи "на високој нози" и повремено "објављује" делове из свог живота са својим пратиоцима на Инстаграму.

image