Магазин

Тајна розе језера, једнe од најпосећенијих туристичких дестинација Русије

"Инстаграмично" језеро Сасик-Сиваш прави је драгуљ Крима, а када бисте погледали слике вероватно не бисте могли ни да претпоставите да се ради о Русији, будући да се најчешће необични феномен настанка розе језера везује за егзотичније дестинације попут Сенегала, Аустралије или Боливије. Водимо вас на кратак обилазак једног од најлепших и најупечатљивијих језера Русије у коме ћете имати прилике да упознате чари ове туристичке атракције.
Тајна розе језера, једнe од најпосећенијих туристичких дестинација Русије© Youtube / Нива Крым

Русија се може похвалити са преко два милиона језера чија укупна површина премашује 350 хиљада квадратних километара. Међу најпознатијим и најмистичнијим издваја се језеро Бајкал, које је и најдубље језеро на свету, а ту је и Каспијско море које се од осталих издваја чињеницом да се налази 28 метара испод нивоа мора. Свако руско језеро има своју причу и нешто по чему је занимљиво или јединствено, а ми ћемо данас причати о "најинстаграмичнијем" од свих - језеру Сасик-Сиваш које се налази на Криму.

Језеро Сасик-Сиваш највеће је кримско језеро, смештено на западном делу руског полуострва које већ низ година због својих природних лепота важи за једну од најпосећенијих дестинација. У доста изолованом окружењу, између шума са једне стране и Црног мора са друге, налази се "розе тачкица" која својом лепотом привлачи велики број посетилаца. Испрва је језеро било залив, а многобројне буре које су кроз историју погађале ово подручје, на крају су направиле природну брану која је одвојила залив од мора и формирала језеро. Ипак, данас популарна атракција није одувек важила за туристичку дестинацију број један, иако је имала своју специфичну лепоту коју је тешко оспорити.

Танка је линија од "Трулог блата" до "Розе језера"

"Труло блато" је назив овог језера а постоји и легенда о томе како је добило име: од давнина су староседеоци, Тавриди, били ужаснути непријатним мирисом који је допирао са језера, а који је подсећао на трулеж и ширио се по околним местима, па су спајањем двеју речи, "сасик", која у преводу са татарског значи смрдљиви и "сиваш" - блато, назвали ово место. Али, откуд непријатан мирис који подсећа на трулеж? Испод кристала којима је прекривено дно језера налази се лековито блато, које поред својих изванредних својстава има и специфичан мирис. Иначе, није само блато лековито - и ретка розе со Сасик-Сиваша богата је минералима који имају благотворно дејство, толико, да су је чак користили и у императорским породицама за припрему јела. Са доласком руских досељеника, које непријатни мириси нису нимало осујетили, језеро је добило не само лепши назив "Розе језеро" већ и титулу једног од најлепших у Русији.

Кључање језера - природни феномен који одузима дах

Сасик-Сиваш једно је од најплићих језера Русије, а његова дубина готово целом површином једва да прелази један метар, док површина којом се простире премашује 75 квадратних километара. Још у стара времена примећено је да језеро "расте" из године у годину, а разлог томе су вруље (подводна врела), којa у језеро избацују велике количине воде - захваљујући њима ниво воде сваког месеца нарасте за просечно 10 центиметара. Гледајући са површине, ова појава изгледа као да вода кључа, премда млазеви избијају и на саму површину воде услед великог притиска.

image