Магазин

Пет начина употребе етеричних уља које још нисте пробали

Етерична уља могу да стимулишу обнављање и раст здравих ћелија, али и да регулишу физичку, емоционалну и психичку равнотежу човека. Уместо да се фокусирамо на уобичајеније начине употребе (као што су ароматерапија или масажа), можемо их додавати у домаће растворе за чишћење или користити за освежавање устајалог ваздуха у просторији. Како одредити које је право уље за нас?
Пет начина употребе етеричних уља које још нисте пробали© pexels/MART PRODUCTION

Ароматерапија, у преводу са грчког значи "лечење мирисом" и древни је начин лечења који се базира на употреби есенцијалних (етеричних) уља, чији мириси имају позитивне утицаје на тело и дух људи.

Ниједно уље не делује само на једну област, један орган или проблем и тип тегоба, већ је његово дејство често вишеструко и свестрано. Међутим, напомиње се да је у ароматерапији веома битан правилан одабир уља које ће највише одговарати и помагати пацијенту у лечењу и постизању психо-физичке равнотеже.

Ароматична примена је један од три основних начина употребе етеричних уља. Док други начини употребе захтевају његово конзумирање или третирање коже, ароматични начин примене омогућава да се искусе добробити етеричног уља путем ваздуха. Овај начин представља најједноставнији начин употребе а може се применити инхалацијом или коришћењем дифузера за освежавање простора.

Етерично уље у простору

Устајали ваздух у простору лош је за здравље, поготово за респираторни систем, а није ни пријатног мириса. Као нус продукт, укућани могу имати лош имунитет, алергије и лоше расположење. Етерична уља ће ваздух испунити пријатним мирисима, очистити га од штетних микроорганизама и учинити здравијим у сваком погледу. Овакав природан, ненаметљив и нешкодљив начин дезинфекције ваздуха врло је користан у кући али у просторима где се окупља већи број људи. Такође, можете и да прочистите ваздух у просторијама након што је неко од укућана био болестан. Шта вам је за то све потребно?

  • Дифузер - Неколико капи сипати у дифузер, који ће капљице распршити по ваздуху.
  • Распршивач - Етерично уље сипати у воду и помешати у распршивачу, па по потреби применити за освежење простора, намештај или постељину.

Уколико немате дифузере или распршиваче, најједноставније је да у посуди са водом на радијатору укапате 10 до 20 капи једног или више етеричних уља према избору. Ако желите додатно да очистите и дезинфикујете простор то можете учинити тако што ћете помешати 4 кашике сирћета, 3 децилитара воде и 10 капи омиљеног етеричног уља које има антибактеријско дејство. Ово благо средство погодно је за сваку просторију у кући.

Такође, како би освежили ормаре и фиокаре у кући, можете искористити комаде памучне тканине или вату на коју ћете накапати пар капи омиљеног уља и ставити их међу одећу, пешкире или постељину. Додатни бенефит је што ће уље отерати и потенцијалне мољце, па се најчешће користи лаванда или лимун у ове сврхе.

Примена на кожи

Примена етеричних уља на кожи је изузетно ефикасна метода јер ова уља лако продиру у кожу. Како би се смањила вероватноћу повећања осетљивости коже, посебно када је реч о младој или већ осетљивој кожи, препоручује се употреба базног уља (попут кокосовог уља), како би се јача уља разблажила, а препоручена размера је 1 кап етеричног уља на 3 капи базног уља.

Неколико капи уља се може додати и у топлу купку, лосион или крему за телу коју  иначе користите. Уколико се појави црвенило, осети пецкање то уље не би требало више да користите на кожи.

Примена у кухињи

Поједина етерична уља имају богату кулинарску историју и могу се користити као суплементи у исхрани. Доприносе здрављу, као и укусу и ароми хране. Када се уносе путем хране, она директно кроз гастроинтестинални тракт улазе у крвоток, којим се преносе кроз тело.

Масажа

Ароматерапијска масажа опушта нервни систем и побољшава функције крвотока и помаже лимфну дренажу. Смањење ефеката стреса, олакшање психичког и физичког умора, само су неки од бенефита овакве масаже. И овде би требало мешати уље са базним уљима.

Различита лековита својства која имају етерична уља

Када је реч о елиминацији штетних микроорганизама, етерична уља могу бити:

  • антибактеријска - чемпрес, еукалиптус, лаванда, лимун, лимета, чајевац, нана, њемачка камилица, ружмарин, кадуља, сандала, слатка поморанџа, циметов лист
  • антивирусна - циметов лист, клинчић, еукалиптус, лаванда, лимун, чајевац, оригано, сандал, тимијан
  • антигљивична - еукалиптус, лаванда, лимун, чајевац, пачули, кадуља, сандал, тимијан
  • антиалергијска - немачка и римска камилица, лаванда, лимун, еукалиптус, нана, чајевац, бор
  • антибиотска - бергамот, клинчић, еукалиптус, лаванда, лимун, чајевац, оригано, пачули, немачка камилица

image