Магазин

Путујте здраво: Водич како да останете у форми током путовања

Досадило вам је да се враћате са одмора и да осећате се тромо и ван форме? Плашите се да напустите своју фитнес рутину док сте на путу? Између дугих летова, укусних и обилнiх оброка и непознатог окружења, лако је скренути са колосека и улењити се. Многима оваj ритам прија, јер и телу је потребан одмор, али има и оних којима је после оваквих одмора тешко да се врате својој рутини. Уз мало планирања и креативности, могуће је да останете активни и здрави на путу, без обзира где вас пут одведе.
Путујте здраво: Водич како да останете у форми током путовања© freepik/lookstudio

Један од највећих изазова путовања може бити одржавање ваше фитнес рутине. Путовање је узбудљиво искуство које нам омогућава да истражујемо нова места, упознајемо нове људе и стварамо незаборавне успомене. Међутим, то такође може пореметити нашу дневну рутину, укључујући и наш режим фитнеса. На срећу, остати у форми током путовања могуће је уз мало планирања и посвећености. Од паковања опреме за вежбање до испробавања нових фитнес активности, ови савети ће вас држати на правом путу и мотивисати, омогућавајући вам да уживате у путовањима без жртвовања својих здравствених и фитнес циљева.

Спакујте своју опрему за вежбање

Један од најбољих начина да останете посвећени својој фитнес рутини док путујете је да спакујете опрему за вежбање. Ово укључује вашу одећу за вежбање, обућу, еластичне траке за вежбање (не заузимају скоро ни мало места у коферу) и било коју другу опрему која вам може затребати -  већа је вероватноћа да ћете остати мотивисани и посвећени својој фитнес рутини, уколико имате опрему при себи.

Изаберите смештај са фитнес садржајима

Када бирате смештај, потражите места која нуде фитнес садржаје као што су теретана, базен или студио за јогу. Ово ће вам олакшати наставак фитнес рутине док сте на путу. Уколико ово нисте у могућности, можете одабрати и смештај који се налази у близини паркова или других рекреативних подручја на отвореном.

Истражите локално подручје пешке

Ходање је одличан начин да останете у форми док путујете. Уместо да се возите таксијем или јавним превоз, истражите локално подручје пешке. Не само да ћете на овај начин бити активни већ ћете и изблиза искусити локалну културу и знаменитости.

Пронађите друштво за вежбање

Ако путујете са неким ко дели вашу страст према фитнесу, удружите се да бисте се међусобно мотивисали. Можете заједно да вежбате, испробате нове часове фитнеса или чак заједно да идете на трчање или планинарење. Друштво за вежбање може учинити вашу фитнес рутину забавнијом и пријатнијом.

Испробајте нове фитнес активности

Путовања су одлична прилика да испробате нове фитнес активности којима можда немате приступ код куће. На пример, можете пробати сурфовање, веслање на дасци или планинарење на новој локацији. Испробавање нових активности учиниће вашу фитнес рутину занимљивом и изазовном.

Направите избор здраве хране

Здрава исхрана током путовања може бити изазов, али је од суштинске важности за одржавање ваших фитнес циљева. Изаберите здраве опције у ресторанима, као што су салате, месо са роштиља и поврће. Такође можете спаковати здраве грицкалице, као што су воће, ораси и протеинске плочице, које ћете имати при руци.

Користите апликације за фитнес

Доступне су многе апликације за фитнес које вам могу помоћи да останете на правом путу док путујете. Можете да користите апликације за праћење тренинга, или вођене вежбе у хотелској соби. Неке популарне апликације за фитнес су, Фитбит (Fitbit) и Мај фитнес пал (MyFitnessPal).

Oстанак у форми током путовања захтева одређено планирање и посвећеност, али је дефинитивно оствариво.  Дакле, спакујте кофере и опрему и спремите се на пут.

image