Магазин

Четири највеће мотивационе препреке у фитнесу и како их превазићи

Породица и партнер, недостатак времена или самопоуздања су неки од препрека које могу угрозити фитнес навике, али уз промену перспективе, све се могу обрнути.
Четири највеће мотивационе препреке у фитнесу и како их превазићи© Pexels/Tim Samuel

Тренинг као део свакодневног и често заузетог живота може деловати само као додатни стрес и обавеза. Ипак, свако је свестан да је увек боље имати добру фитнес рутину, али постоје одређене блокаде које често несвесно спречавају одржавање здравог начина живота.

Недовољно времена

Многи верују да је недовољно времена заиста прави проблем, поготово данас - осим посла, свако има бројне приватне обавезе, рад око куће, викенди су често пуни друштвених/породичних окупљања или се користе за физички одмор који је увек врло потребан на крају недеље. Услед толико догађаја, тешко је пронаћи "прави" тренутак за вежбање и направити добру равнотежу.

Често делује као да су наведене ствари увек највећи приоритет, али лако је заборавити да човек ништа не би могао постићи да нема добро здравље, а рекреација има огромну улогу у одржавању снаге и имунитета. Због тога би било добро "зауставити се" и добро размoтрити да ли је важније омогућити себи неколико сати тренинга и квалитетног одмора или баш сваки пут отићи на друштвене активности и обављати послове који могу сачекати други дан?

У случају да чак и сат времена делује као превише, онда је боље увести макар двадесетак минута реакреације сваки дан. Не мора свако вежбање бити одрађено у теретани, коришћењем различитих справа и опреме. Понекада је довољно ићи у шетњу, вожњу бициклом, пробати вежбе које се могу радити код куће. Било која врста тренинга је боља од потпуног запостављања свог тела.

Партнер и пријатељи

Колико год су неопходни за човека и обогаћују живот, одржавање односа с другима је ипак врста "обавезе". Редовна комуникација и састајање с људима је важно за ментално здравље и емотивни свет појединца. Ипак, потребно је добро анализирати односе са другима у животу и закључити када је време за успостављање одређених граница. Ако партнер заиста тражи превише пажње, ако пријатељи или чак породица захтевају превише времена и помоћи, онда је време променити приоритете.

Особе којима је искрено стало до нас неће бити увређене када објаснимо да нам је потребно време за себе, како бисмо се фокусирали на сопствено физичко, али и ментално здравље. Прави пријатељи и несебичан партнер ће увек подржавати одлуке које позитивно утичу на наш живот. Такође, увек постоји опција заједничких тренинга, што може учинити тренинге забавнијим, а у исто време неговати однос.

Несигурност

Свет фитнеса често делује застрашујуће, поготово за почетнике који сматрају да нису довољно спретни, информисани или да се не уклапају у имиџ који сматрају да би требало да има особа која тренира. Притисак друштва може заиста бити велики а ментална баријера може обесхрабити било кога. Ипак, тада је време за подсетник: зашто желимо вежбати? Увек постоји циљ који нас подсеђа на то зашто смо почели.

Осим "згодног" тела, главни и најважнији фактор је здравље. Бринути о себи и улагати у своје тело (које нам служи целог живота) је важније од било које врсте осуђивања и размишљања о површним стварима. Сваки тренер или фитнес модел је морао однекуд почети, тако да је најбоље концентрисати се на сопствени напредак и уживати у процесу.

"Необјашњив" умор

Посао/студирање, породица, изласци с пријатељима, мноштво обавеза са стране и многи други фактори утичу на осећај малаксалости и умора који многе свакодневно прати. У таквим тренуцима, тренирање делује незамисливо.

Ипак, рекреација заправо може помоћи у борби против необјашњивог умора. Имати добру рутину вежбања утиче и на ритам спавања, што може изуетно побољшати квалитет сна. Осим мишића, тренира се и мозак. Када је време за тренинг, мозак ће се "активирати" и биће лако испратити навику, а релаксација која ће да следи ће бити права награда.  

image