Магазин

Сујеверје у Русији: Шта се не сме пред полазак на пут

Народна веровања део су сваке нације, а бројни народи кроз историју негују своје обичаје који их чувају од злих духова. Ипак, рекло би се да је руска култура вековима била плодно тле за развој многобројних обичаја против урока. Који су то карактеристични обичаји којих се руски народ придржава пред путовања и због чега то раде?
Сујеверје у Русији: Шта се не сме пред полазак на пут© Canva / Nikola93, Dean Drobot, Cat'chy Images - Nynke van Holten, CraigRJD

Сујеверје је неодвојиви део руске традиције, и док једни слепо верују у постојање нечистих сила и то колико је важно заштитити се разним ритуалима, други демонстративно одбијају да своје навике потчине измишљотинама, а трећи ипак живе тако да не искушавају судбину, па за сваки случај пређу улицу ако виде бабу са празном кофом или им црна мачка пређе пут. Они који путују имају своје посебне ритуале који су некада толико чудни да је прави изазов разумети како су настали и од чега их штите, а управо о њима ћемо данас причати.

"Сести на пут" - за благослов кућног духа и срећу на путу

Свако ко је икада путовао у Русију или био на неком пропутовању са Русима зна да је пред изласком из куће обавезно "сести на пут", али, шта то заправо значи, где се седа и шта ће се десити ако се ритуал изостави? У старој Русији веровало се да кућом управља кућни дух, коме су се обавезно остављали хлеб и млеко како би се заслужило његово добро расположење, а "сести на пут" још један је од начина да се ода почаст кућном духу - на тај начин од њега као да се тражи благослов за путовање. Само "седање на пут" подразумева да се седне на нешто тврдо, табуре или столицу, а никако на мекане фотеље или кревет.

Данас, иако у нешто измењеној форми, овај ритуал и даље постоји, иако већини служи као пар минута мира за сабирање мисли и преслишавање: да ли је пегла искључена, прозори затворени, а сва важна документа спакована у путне торбе.

Прање косе пред пут је лоша срећа

Опрали сте косу пред пут? Е па није требало. Према руском сујеверју коса се пред пут никада не пере - то значи да ће путовање бити пуно непријатности, а уколико је у питању службени пут, посао неће бити склопљен. Још од давнина сматрало се да је у коси концентрисана сва животна снага човека (чак је и библијски лик Самсон сву своју моћ изгубио са губитком косе), а премда је путовање у великој мери повезано са разним ризицима и опасностима, косу никако не треба прати пред пут - тако пред важним догађајем расипате своју животну снагу и испирате је водом, а значи призивате несрећу.

Киша у путу је добар знак, а у невреме треба ипак остати код куће

Супротно свим очекивањима, уколико Русе у путу затекне киша, то је добар знак - путовање ће бити без било каквих трзавица и проблема. Руски преци сматрали су да вода штити од нечистих сила, а човеку кога је прочистила вода ни урок, ни црна магија не могу ништа. Због тога ћете често Русе видети како се благој киши у путу радују, за разлику од припадника других нација који негодују што их је ухватило лоше време. Наравно, ако је у питању озбиљно невреме, са грмљавином и севањем, чак и Руси бирају да остану код куће јер, овакав "гнев са небеса" не слути ни на шта добро.

Левом ногом преко прага - ни у лудилу

Приликом изласка из куће, Руси веома воде рачуна којом ногом закорачују преко прага: ни под тачком разно се не сме закорачити левом ногом јер се тиме упада у замку нечистих сила које ће се својски потрудити да путовање покваре. Ово је повезано са старим словенским веровањем да је лева страна људског тела повезана са мрачним светом, а чак су и леворуке људе сматрали ђавољим потомцима и вештицама.

Ако сте нешто заборавили, то вам ни не треба, а ако ипак морате да се вратите - обавезно погледајте у огледало

Заборавили сте нешто код куће? Ни случајно се не смете враћати, а ово ће вам рећи сваки Рус. Прво, сагласно народним веровањима, то је знак судбине који вам говори да се запитате да ли је уопште право време да идете на пут сада, а друго, Руси сматрају да онога ко се са пола пута врати по заборављену ствар обавезно чека нека несрећа. Уколико је пак заборављена ствар јако важна, а не постоји могућност да је неко други донесе или да се пут одложи, приликом повратка кући обавезно је погледати се у огледало. Због чега? Објашњење лежи управо у вашем одразу: Руси верују да ће сва негативна енергија коју добијете повратком кући по заборављену ствар да се пренесе двојнику у огледалу, а како не би искушавали судбину, за сваки случај ће и покуцати три пута у оквир врата. Што је сигурно - сигурно је.

image
VV inauguration
banner