Да ли сте "емоционални сунђер" - Како да туђа осећања не управљају вашим животом

Особе који често "упијају" осећања људи око себе и осећају одређену потребу за "поправљањем" њихових негативних емоција називају се "емоционални сунђери". Живети у складу са туђим расположењем може бити исцрпљујуће, али како препознати и искоренити ову штетну навику?

Многима се дешава да се осећају уморно након састајања са неким, након одласка на веће породично/друштвено окупљање или понекад само након кратког разговора са познаником. Када не постоји конкретно објашњење и узрок, а умор није физички, већ ментални, онда је могуће да је дошло до феномена "емоционалног сунђера".

Важно је направити разлику између сунђера и бриге за вољене особе. Увек је добро и неопходно бити емоционална подршка блиским особама, повремено, чак и када негативно утичу на наше расположење. Међутим, проблем настаје када граница између разумевања и преузимања туђих осећања почиње да бледи.

Друштвени феномен се може догодити свакоме, у било којој ситуацији, од осећања премора, након што смо слушали тужну причу пријатеља, до велике менталне исцрпљености након дана на послу. "Емоционални сунђери" ће осетити све негативне промене расположења/осећања код других људи и подсвесно веровати да су туђе емоције њихова одговорност.

Некада је утицај енергије околине на појединца неизбежан, али када се сопствене потребе стављају по страни зарад "одржавања мира" и балансирања туђих осећања, онда може доћи до велике емоционалне исцрпљености и врсте "бурнаута". Постоје многи фактори и ситуације које могу бити узрок, али важно је приметити навике које испрва делују скромно и за похвалу ('Колико си несебичан/на, увек бринеш о другима!') заправо могу донети штету.

Неки од знакова да се понашамо као "емоционални сунђер":

Приметити наведене ставке у сопственом понашању није увек једноставно, али важно је заштитити себе на време. Сваки значајни међуљудски однос захтева одређене емоционалне обавезе, компромисе или чак непријатности и увек постоје границе које се морају поставити како не би дошло до дисбаланса.

Када приметимо да нас неко користи као лични "сунђер", за почетак је најбоље постепено тражити најбољи начин за изражавање сопствене перспективе. Објаснити да се осећамо под емоционалним стресом, да се не осећамо довољно поштовано. Следећи корак је успостављање личних граница које се неће прелазити, без обзира на ситуацију. Ако је другој особи заиста стало до нас и односа који имамо, онда ће се временом видети побољшање. 

Здрав однос са другима значи да обе стране пружају утеху, охрабрење и љубав. Некада је једној особи потребно више пажње, некада другој, али најважније је да постоји баланс. Осим успостављања уравнотеженог односа с другим људима, издвајати одређено време за себе је непроцењиво. Одмор или омиљена активност у самоћи ће бити решење за "пуњење батерија" и самоисцељење.

С друге стране, ако схватимо да користимо друге људе као наш "сунђер", онда је време за дубљу самоанализу. Тражити искрени опроштај од друге особе и постепено кориговати своје понашање није лако, али временом може спасити однос и бити прилика за учење када дође време за самостално решавање проблема.