Магазин

Десет непотребних ствари које чувамо у кући

Пролећно чишћење животног простора помаже нам не само да свој стан или кућу освеживо, већ је и један вид антистрес терапије. Које ствари у кући најчешће чувамо, а да нам нису потребне?
Десет непотребних ствари које чувамо у кући© Canva / SHOTPRIME

Често ни сами не примећујемо како нам се у кући нагомилала гомила непотребних ствари које скупљају прашину и "гуше" простор и наше мисли. Чишћење и растерећивање простора од тих ствари даје нам потпуно нови поглед на кућу, али и могућност да се "вратимо на фабричка подешавања". Доносимо вам ТОП 10 најбескориснијих ствари у кући које би требало да се нађу на списку "за елиминацију" када се латите пролећног сређивања животног простора.

Доњи веш који више не носите

И поред тога што све ви (и ваш партнер) најчешће једини који видите оно што се налази под одећом, ношење старог и изношеног доњег веша није препоручљиво из више аспеката. Проберите фиоку са доњим вешом и без имало гриже савести побацајте све што има рупице, истегнут ластиш или је избледело, и обновите свој веш: осећаћете се боље,  свежије и сексуалније у новом рубљу.

Празне кутије и кесе

Повремено свако од нас чува кутије и кесе од технике, обуће или одеће, ни не слутећи да нам  оне само заузимају простор и ништа друго. Осим уколико не планирате селидбу у скорије време (па те кутије и кесе могу послужити за транспорт ствари са једне локације на другу), побацајте све непотребно или још боље - сачувајте животну средину и пронађите пункт за одлагање папирног и пластичног отпада и предајте тамо. Ослободићете простор за неке нове, лепе ствари или једноставно "растеретити" га непотребних.

Одећа и обућа која је изашла из моде

Сећате се оног кардигана који сте купили претпрошле јесени јер је био на снижењу, а још увек виси у плакару са етикетом на себи? Или оне патике које сте наручили јер сте планирали да кренете са тренинзима? Можда вам се они више не допадају, можда вам не одговара величина или једноставно више нису у тренду? Пролећно чишћење је идеално време да свој гардеробер избавите од свега што нисте носили последњу сезону или две. Поделите ствари на оне које су и даље неношене, оне које су у одличном стању и оне које су за бацање: прве две категорије сасвим сигурно заслужују "други живот", па их можете поклонити некоме од пријатеља или донирати удружењима.

Непотребан накит

Накит који дуго стоји нетакнут такође се налази на списку "кандидата" који би требало да напусте ваш животни простор, осим, наравно, уколико није реч о породичним драгоценостима или накиту од велике сентименталне вредности. Размислите који накит можете поклонити или продати, и евентуално, купити комад који ћете са задовољством носити.

Каблови и футроле од уређаја које више не користимо

Још једна потпуно необјашњива навика коју готово свако од нас има јесте чување старих каблова, пуњача и футрола од уређаја које више не користимо, попут мобилних телефона, камера и слично. Зато приликом следећег сређивања куће фиоку са таквом садржином "претресите" и ратосиљајте се свега што сигурно неће имати даљу примену, а све остало сортирајте тако да буде прегледно и уредно сложено.

Папирна галантерија

Стари часописи, новине, нотеси који немају никакву вредност, па чак и цедуљице са бројевима телефона, адресама и подсетницима који више не играју никакву улогу у вашем животу дефинитивно би требало да "иду напоље" већ током наредног чишћења. Све поверљиве податке заштитите на адекватан начин, а преосталу папирну галантерију (заједно са кутијама и кесама) предајте у неком од пунктова за рециклажу.

Козметика којој је прошао рок

Сређивање купатила најчешће подразумева брисање полица, подова, туш кабине и слично, а ректо када се сетимо да своју козметику "пречешљамо" и погледамо када јој истиче рок, иако се она налази на видном месту и свакодневно користи. Када следећи пут будете планирали "генералку" у купатилу обавите и овај део посла, а сву козметику којој је истекао рок баците. Ово важи и за лекове.

Поломљене или беспотребне играчке

Уколико имате децу посебну пажњу посветите и овом сегменту сређивања животног простора. Побацајте све играчке које су оштећене или поломљене, а оне које је дете прерасло и више не користи поклоните пријатељима или најближем дому за незбринуту децу. Учинићете добро дело и обрадовати малишане.

Распарене ствари

Попут доњег рубља које је са видним оштећењима (а које и даље по навици чувате у фиоци), и парне ствари које су изгубиле свој пар, попут чарапа, рукавица, минђиша и слично налазе се на списку непотребних ствари које само заузимају простор.

Књиге које не читате

Књиге које не читате, или нећете читати у будућности, такође су једна од ствари које би требало да поклоните или продате, како бисте ослободили простор. Књиге које су вам незанимљиве можете поклонити пријатељима (које тематика занима), поставити на огласе или поклонити некој од локалних библиотека и тако им подарити "нови живот".

image