Магазин

Овог пролећа уместо куће - сређујемо својe мисли

Пролеће код већине људи изазива осећај обнове и буђења, а људи га често користе као разлог за "пролећно чишћење" својих домова. Реорганизација ормара и фиока може помоћи да се осећамо поново пуни енергије. Али, ако тражите нови почетак, зашто не бисте почели са малим пролећним чишћењем свог ума?
Овог пролећа уместо куће - сређујемо својe мисли© freepik/freepik

До априла, већина људи је скоро заборавила новогодишње одлуке које су донели пре четири месеца, а многи су се вратили старим навикама које су им на путу ка бољем здрављу и срећи. Истраживања сугеришу да је пролеће можда једно од најбољих времена за започињање нове навике или промене. Заправо, студије показују да везивање циља или одлуке за одређени дан или доба године као што су рођендан, Нова година или први дан пролећа, повећава шансе за успех, што је феномен познат као "ефекат новог почетка".

Да бисмо побољшали наше ментално здравље и благостање, требало би да "пролећно" очистити и наш ум.

1. Регулишите свој распоред спавања

Добар сан и редовно спавање су кључни за здравље мозга. Показало се да сан побољшава памћење, а једно истраживање је чак открило да спавање након што се научи нешто ново доводи до стварних промена у мозгу и бољег учења.

Са друге стране, доказано је да се људи који недовољно спавају мање ефикасно носе са стресом и да хронични недостатак сна може чак допринети гојазности, али и до озбиљног и трајног оштећења мозга.

2. Редовно се крећите

Вежбање очигледно има широк спектар предности, а лекари данас говоре да је физичка кондиција од виталног значаја за садашње и будуће здравље како тела, тако пре свега мозга. Једна студија је показала да је добра физичка кондиција са 25 година, повезана са бољим когнитивним способностима у каснијем добу. Насупрот томе, доказано је да су људи који су били у лошој физичкој форми у средњим годинама доживели већи губитак волумена мозга у старијој доби него они који су били у доброј форми са 40 година. Такође, они који вежбају имају боље резултате на менталним тестовима, боље памћење и пажња им је боља и у дубокој старости. 

3. Једите храну добру за здравље мозга

Дијета богата хранљивим састојцима такође може допринети здравом уму. Одређени недостаци у исхрани могу довести до менталне конфузије и проблема са памћењем, као што је недостатак витамина Б 12. Масне киселине су такође неопходне за правилно функционисање мозга, јер помажу у заштити мозга и оксигенацији. Риба, ораси и семенке су добри извори ових масних киселина.

4. Нека ваше мисли "лутају"

Иако људи понекад праве грешку мислећи да је медитација само за опуштање, било је много истраживања која показују моћан утицај који медитација може имати на ум и тело. Пре свега медитација доприноси смањењу стреса, побољшава памћење, омогућава бољи сан и бољу пажњу.

Једна студија је показала да је мозак у стању да боље обрађује одређене врсте информација током медитације и да пуштање ума да "лута" током медитације може бити један од најбољих начина за смањење стреса и повећање концентрације.

5. Напишите план за ослобађање од стреса

Стрес може да омета памћење, утиче на имуни систем и отежа добар сан. На срећу, постоје ствари које се могу урадити како би се држао стрес под контролом и боље управљало њим свакодневно. 

Стварање плана за ослобађање од напетости, пре свега тако што ће се идентификовати извори стреса и размислити о неким стварима које могу да се ураде како би се умањио притисак. Такође и овде може помоћи медитација, али и одређене вежбе дисања. 

Мотивација често мења своју јачину, па је битно одржавати њен ниво, а то се може учинити малим корацима:

  • Ставити свеску на ноћни ормарић и користити је за записивање својих мисли и брига пред сан, а може се писати и дневник снова.
  • Заказати дуго одлагане прегледе код лекара,  мамографију или преглед код зубара.
  • Планирати путовање, јер студије показују да се повећава ниво среће само планирањем забавног одмора.
  • Започети читање књиге за коју никако није било времена. 
image
VV inauguration
banner