Магазин

Због чега не смемо да се смејемо на фотографијама за пасош

Бледо лице, исколачене очи и све то у црно белој боји - ваша нова слика за пасош не делује као најрепрезентативнија фотографија икада, али кажу да мора тако. Због чега не смемо да се макар мало насмешимо на фотографији за документа и које земље су у овом правилу искључиве, а где је ипак благи смешак дозвољен?
Због чега не смемо да се смејемо на фотографијама за пасош© freepik/gstudioimagen

"Одлична фотографија. Аха, 100 посто препознатљивост. Одличне смо", смешка се жена која ради на сликању за пасош и личну карту. Иако мислите да сте напокон добили слику за коју вас неће бити срамота да је показујете наредну деценију, ипак је ова слика далеко од Инстаграм фотографија.

Правила за нове слике у документима, ослањају се на машине и компјутерска препознавања лица. И док је за нас, људе, брзо препознавање лица друге особе природно и често несвесно, за машине је то прави изазов. Рачунари и алгоритми морају да упореде 3Д лице са 2Д сликом. Дакле, високо специјализовани уређаји на аеродромима, метро станицама (на пример у Осаки, Јапан), у канцеларијама, болницама и многим институцијама широм света мере црте лица корисника укључујући растојање између зеница, ушију, носа и уста, уста и очију и многе друге.

Није онда ништа изненађујуће што је Међународна организација цивилног ваздухопловства наметнула биометријске стандарде у пасошима: сада је сваки издати пасош биометријски и то значи да садржи биоподатке његовог носиоца који се чувају у чипу који је део документа.

Због тога све фотографије за пасош морају испуњавати норме које је ова међународна организација издала. Та слика је скенирана, а кључни односи (раздаљина између очију, врх носа до браде) су искоришћени за генерисану математичку карту. Све што искривљује или прикрива та мерења, као што је ношење наочара за сунце или широк осмех, смањује ефикасност коришћених алгоритама.

Када прођете кроз е-капије на аеродрому, гледате у камеру која скенира ваше лице и врши сопствене прорачуне. Компјутер затим одлучује да ли се математичка мапа, генерисана на аеродруму, довољно поклапа са оном у вашем пасошу.

Можете ли да се осмехнете на фотографији за пасош

Осмех се не саветује за биометријске фотографије, јер морају да буду читљиве за софтвер за препознавање лица. То не значи да би израз лица требало да буде строг или намрштен, већ би требало задржати неутралан израз. 

Правила против осмеха имају неке изузетке и појашњења. Тако на пример, осмех затворених уста може бити прихватљив, али осмех који открива зубе није.

Прављење гримаса је такође забрањено из наведених разлога. На сликама у пасошу већине земаља, фотографисана особа је обавезна да задржи неутралан израз лица, да гледа право у камеру са опуштеним мишићима лица, затвореним устима и држи отворене очи усмерене право на објектив камере. 

Насмејани на фотографијама за пасош - бебе и деца

У већини земаља, са изузетком САД, одрасли би требало да задрже неутралан израз лица и избегавају да се осмехују на сликама у пасошу. Али шта је са бебама и старијом децом?
Пошто је обично тешко да дете, а посебно беба, задржи неутралан израз лица, оно може да се смеје на својој фотографији за пасош. Опет, осмех не може нарушити препознавање њихових црта лица, али све док је дете окренуто ка камери и има отворене очи, насмејану фотографију ће прихватити надлежни.

Очигледно, било би најбоље да се деца не смеју на фотографијима, али службеници пасошке контроле као и државни службеници су такође људи, и они схватају да је скоро немогуће рећи детету да задржи озбиљно лице, отуда и попустљивост у овом питању.

Насмејани на фотографијама пасоша широм света

Не дефинишу све земље "природни осмех" на исти начин. На пример, француска влада забрањује чак и најмањи наговештај осмеха на фотографијама за пасош.

А Велика Британије, Канада и Аустралија захтевају од кандидата да задрже потпуно неутралан израз јер њихов софтвер за препознавање лица може имати проблема да идентификује лице које се смеје. У сваком случају, већина земаља широм света преферира неутралан израз. Да би избегли било какве проблеме у иностранству, чак и у САД, кандидатима се саветује да избегавају осмехе.

Шта је још забрањено на фотографијама

  • Ношење наочара, шешира или прекривање главе на било који други начин (осим ако није из религијских разлога)
  • Затворене или прешироко отворене очи
  • Сенке на лицу које могу утицати на промену изгледа
  • Лице не сме бити покривено косом или праменовима косе
  • Шминка мора бити лагана, без драматичних мењања изгледа лица
  • Никако бела одећа, јер се лако уклапа у позадину фотографије; али ни одећа са упечатљивим принтом 
  • Никако мајица без рукава

Апликације за фотографисање - снимите своју фотографију код куће

Онлајн апликација за фотографије пасоша заснована на вештачкој интелигенцији која помаже у припреми фотографија професионалног квалитета посвећених пасошима, визама, возачким дозволама и многим другим документима у већини земаља широм света.

Ова паметна апликација Паспорт Фото Онлајн користи исту технологију као и машине које читају фотографије! На овај начин може се креирати идеална фотографија за било који документ без напуштања куће. Она мења величину и изрезује ваше слике на потребне димензије, штавише, уклања погрешну позадину и замењује је савршеном у траженој боји. На крају, генератор фотографија за пасош проверава да ли је фотографија у складу са свим стандардима. Ако апликација означи фотографију као добру, потпуно сте сигурни да ће бити прихваћена. 

Запамтите да ћете у наредних десет година гледати фотографију у свом пасошу. Показаћете је многим људима као што су гранични службеници, стјуардесе, рецепционари хотела... Потпуно је разумљиво да желите да изгледате сјајно иако вам није дозвољено да се осмехујете, али и даље можете да се смејете када видите своју нову слику за пасош!

image