Магазин

Међу облацима: Откривамо вам десет највиших зграда на свету

Бетонски гиганати футуристичких структура које додирују небо, редефинишу оно што до јуче није било могуће. Ове импресивне грађевине широм света које пркосе гравитацији, резултат су кобинације талента и креативности архитеката и грађевинских инжењера. Многе будуће висинске сензације још су у изградњи, а тренутно сe ови небодери налазе на листи 10 највиших на свету.
Међу облацима: Откривамо вам десет највиших зграда на светуGetty © Francois Nel

Иако је човек одувек тежио да ствара грађевине које ће надвисите претходне, тек са унапређивањем грађевинских материјала и метода почео је то да остварује. А са све бољим разумевањем принципа аеродинамике и статике, само небо је граница када је у питању изградња мега високих небодера.

Многи су у фази планирања или изградње, као што је торањ Џеда у Саудијској Арабији, који је пројектован да достигне висину од преко 1.000 метара када буде завршен. А предлог дизајна за вертикални град у Кини, наводи да би овај небодер достигао вртоглаву висину од 1.228 метара, ако би био изграђен.

Али, бар за сада, ево 10 највећих небодера на свету, према сајту "Сајенс Фокус" ("Science Focus")

10. "China Zun" Кина, висина 528 метара

Препознатљиви "Citic Tower", отворен је 2018. године и у њему се налазе канцеларије, хотел и луксузни станови. Постоје и планови за башту на крову.

Његов надимак "China Zun" потиче од древне кинеске посуде за пиће, која је инспирисала дизајн зграде. Торањ је тренутно највиши у Пекингу, а због новог закона који забрањује изградњу зграда преко 180 метара у граду, вероватно ће још дуго остати највиши.

9. "Tianjin CTF" финансијски центар у Кини - висина 530 метара

Отворена 2019. године, кула у Тјенђиу, изграђена је уз примену свих стандарда "одрживости". Њен препознатљив облик је дизајниран да је заштити од утицаја јаких ветрова на тако високу зграду, а такође штеди и на употреби стакла. Ниједан од стаклених панела који се користе на згради није закривљен, али због неких генијалних детаља дизајна, изгледа као да цела структура светлуца на сунцу.

Такође се може похвалити системом стубова такозваних "меких стезача" који помажу да зграда буде стабилна током земљотреса. Како се торањ налази у делу северне Кине који има велику сеизмичку активност, ово је веома разумна и важна идеја.

8Guangzhou CTF финансијски центар - 530 метара

Финансијски центар Гуангџоу ЦТФ у Гуангџоу, Гуангдонг, Кина опремљен је најбржим лифтом на свету, брзином од 72км/х. То значи да можете стићи од приземља до предворја хотела на 95. спрату за само 42 секунде.
Зграда је мешовите намене, комбиновани су стамбени простори и канцеларије које су потпуно различитих величина.

7. One World Trade Center висине 541 метар

Нови "Један светски трговински центар" изграђен је на месту шест светских трговинских центара, уништених током терористичких напада 11. септембра. Изградња је почела 2006. године, а завршена је 2014. године, а јавна осматрачница отворена је 2015. године.

Торањ на врху зграде достиже висину од 541 метар, у стопама 1.776 - што представља годину када је Америка стекла независност од Велике Британије.

Укупно има 94 спрата, од којих су већина канцеларије, а у великом делу предворја налазе се уметничка дела у част оних који су погинули на том месту 2001. године.

6Lotte World Tower - висина 555 метара

Невероватно, Lotte World Tower је прва зграда у Јужној Кореји која има преко 100 спратова. Од тога, 10 заузима ексклузивни тржни центар.
Отворена је 2017. године, а требало је 13 година планирања и чишћења локације пре него што је изградња почела. Као и већина небодера, зграда се користи за различите активности. Некада се чини да не морате ни да излазите из ње, јер на једном месту имате све - теретане, канцеларије, продавнице и хотеле. Пројектована је и изграђена да може да издржи земљотресе до девет степени Рихтерове скале, као и јаке ветрове и тропске олује.

5. Ping An Међународни финансијски центар на висини од 599 метара

Кула Пинг Ан налази се у пословном округу Шенжен, у Кини. Пинг Ан је вероватно највећа осигуравајућа компанија на свету, а њено име у преводу значи "безбедно и добро".
Првобитно су постојали планови за додатну антену од 60 метара која би се додала на врх структуре која би ову зграду учинила највишом зградом у Кини. Међутим, постојала је забринутост да би ово могло да омета ваздушни саобраћај, па се одустало од ове идеје.
Кула се сматра највећим небодером на свету по површини са 500м2 површине унутар 115.

4Abraj Al-Bait Clock Tower на висини од 601 метра

Овај величанствени торањ са сатом чини централни део хотелског комплекса у Саудијској Арабији. Његова главна сврха је да се побрине за ходочаснике који посећују оближње свето место Велике џамије у Меки, удаљене само 300 метара.

Људи који случајно посете ово невероватно место неће имати никаквих потешкоћа да знају време, захваљујући огромним бројчаницима сата, највећем на свету. И не само то, већ је то друга најскупља зграда на свету, са укупним трошковима изградње од 15 милијарди долара.
Развој и изградња торња са сатом и остатка пројекта задужбине краља Абдулазиза није био без контроверзи. Тврђава Ађад из 18. века, коју је изградило Отоманско царство, срушена је 2002. како би се направила ова кула.

3. Shanghai Tower на 632 метра

Када је изградња завршена 2015. године, Шангајска кула је постала највиша зграда у Кини. На 128 спратова налазе се канцеларијски простори, концертне дворане, па чак и базен на 84. спрату. Такође држи заједнички рекорд (са Међународним финансијским центром Пинг Ан) за највишу осматрачницу на свету.

Шангајска кула је такође дом за други најбржи лифт на свету, а има и посебно "црвено дугме" које ће га додатно убрзати, али је оно само за одабране. 

2Merdeka 118 висина од 679 метара

Име и дизајн Мердеке инспирисани су декларацијом о независности Малезије коју је донео Тунку Абдул Рахман у августу 1957. године.

Током церемоније, он је више пута скандирао "Мердека", што значи "независност".
Број 118 у називу односи се на број спратова, који обухвата канцеларијске просторе, пословне просторе, хотеле и теретану. Такође има палубу за посматрање на 115 и 116 спрату. 

1. Burj Khalifa на 828 метра

Бурџ Калифа је централни део центра Дубаија, ексклузивни развој хотела, стамбених зграда и тржних центара који се простиру на 2 км2.

По завршетку 2010. године, оборио је неколико рекорда, укључујући највиши ресторан и ноћни клуб на свету. Такође има највећи број спратова (163) од свих икада изграђених зграда.

Конструкција је изграђена од армираног бетона, алуминијума и челика. Такође има преко 24.000 прозора.

image