Магазин

У потрази за миром и релаксацијом: Ових шест народа иде другачијим путем

Када сте се последњи пут искључили од свакодневних обавеза и једноставно ништа нисте радили? Да ли би вам након напорног дана пријала масажа главе или кафа и колач са пријатељима? Неки народи научили су да је живот уживање у моменту, пријатељима и чињењем добрих дела. Које ритуале можемо да научимо од њих?
У потрази за миром и релаксацијом: Ових шест народа иде другачијим путем© freepik/lookstudio

Праћење умирујућих ритуала и традиција које се налазе широм света, један је од начина да добијете инспирацију. Ако сте већ савладали шпанску сиесту (такозвани подневни одмор) које још праксе можете да примените у свом животу?

1. "Shinrin yoku" - шумско купање, Јапан

Сви знамо колико је добро бити у природи, и вековима је користимо како би се осећали боље и здравије. Звуци шуме, мирис дрвећа, сунчева светлост која игра кроз лишће, свеж, чист ваздух олакшавају наш стрес и бриге, помажу нам да се опустимо и јасније размишљамо. 

Јапанци су подигли боравак у природи на нов ниво. У овој земљи практикују нешто што се зове "шумско купање" или "шинрин-јоку". Шинрин на јапанском значи "шума", а јоку значи "купка". Дакле, шинрин-јоку значи купање у шумској атмосфери или улазак у шуму свим чулима. Ово није вежбање, планинарење или трчање, већ је једноставно одлазак у природу, али повезивање са њом преко свих пет чула које човек има.

Слушање како птице певају и шуштање лишћа на ветру, гледање зеленила и сунца која се појављује међу грањем. Дубоко удахнути мирис шуме и осетити свежину ваздуха. Додирнути дрво, ставити руке под млаз воде на извору или их заронити у хладну воду реке. Ходати бос по земљи. Овако Јапанци активирају пет чула а кроз потпуно утапање у зеленило око себе кажу да активирају и шесто чуло - осећај радости и смирености, повезаност са природом и срећом, стање ума.

2. "Fika" - кафа и колач, Шведска

Фика је начин размишљања: успоравање, присуство, уживање у тренутку, а често се ова реч преводи као "пауза за кафу и колач", али значи много више од тога. Реч заправо потиче из 19. века од речи из сленга за кафу "kaffi", која је инверзијом постала "fika".

Фика је и ресетовање од напорна дана, навика која тера да застанемо, седнемо, освестимо тренутак и под утицајем шећера кренемо у нове радне победе. Нова времена и трендови здраве исхране дозвољавају да се слатко замени сланим, па није "против традиције", наручити тост са авокадом уместо чоколадних колачића. Да нема среће без "фике", потврђује и податак да је Шведска међу 10 најсрећнијих и најпријатељскијих земаља.

Главни град "фике" је Стокхолм, који има стотине модерно уређених кафића, а пожелите ли да вам домаћин покаже значење тог ритуала у пуном смислу речи, можете га и изнајмити. Овај ритуал је толико уплетен у традицију Шведске, да ће вам домаћини рећи како је ово време за опуштање, зближавање, боље упознавање или одмор од дневних обавеза обавезан део сваког дана.

3. "Ubuntu", Африка

Убунту је афричка реч која означава цео један концепт. Једна од пословица племена Зулу, које практикује убунту, је - "Ако желиш да идеш брзо, иди сам. Ако желите да одете далеко, идите заједно". То је подсетник да се спорији живот гради на јаким везама. Тај дух је заробљен речју убунту, која значи "ја сам зато што јесмо" на Зулу и другим језицима Јужне Африке.

Убунту ћете најбоље каналисати, тако што ћете бити љубазни, великодушни и саосећајни. Бити у служби другом човеку, градити заједницу, помоћи некоме, овај концепт љубави према другом човеку, је више од речи. Пре свега значи да не треба отимати него делити, не такмичити се него сарађивати, не експлоатисати већ чувати, рећи "не" страху, а "да" љубави.

У Африци овако објашњавају Убунту: "Твоја бол је моја бол, моје богаство је твоје богаство, твоје спасење је моје спасење". Говори се о томе да појединац повезан са заједницом тако да га лични идентитет дефинише онако како помаже заједници, окружењу. Концепт представља есенцију људскости, а говори о чињеницама да људска бића не могу и не треба да живе у изолацији.

4. "Dolce far niente" - не радити ништа и уживати у тренутку, Италија

Слатки укус који настаје када се не ради ништа, слатко олакшање од свакодневног напора и немилосрдног притиска да се све постигне. Италијани су постигли свој мир, свој моменат у времену када након напорног рада умеју да направе паузу, потпуно се искључе од галаме око себе и једноставно, као што источњаци можда медитирају уз посебни звук, мирис, не раде ништа и ужива у тренутку.

Претпоставка је да је овај ритуал део италијаснког менталитета, а окруженост предивном природом народ ове земље још је више инспирисао и уверио да је не радити ништа најслађи посао на свету. "Dolce far niente" је заправо начин живота, слављење уз добро вино и тањир тестенине, било да је то уобичајени свакодневни ручак или најважнији празник у земљи. Једноставан начин размишљања који је увек фиксиран на тренутак, у којем коначно може да се не ради ништа и само ужива у њему.

5. "Meraki", време хоби, Грчка

Мераки је насличнија турској речи мерак која се и код нас често користи, али оригинална турска реч значи бригу. На срећу и у Босни код Грка ова реч има потпуно супротно значење. У Босни је мерак задовољство, уживање, жеља за нечим, порив.

Значење речи у грчком језику се првенствено везује за хоби који пружа осећај радости и испуњености и то је нарочито важно ако свакодневни посао не испуњава особу радошћу или смислом. Учинити нешто са "меракијем" значи ставити "део душе" у оно што радите - радити нешто са задовољством или "рад из љубави". Такође може значити и добро расположење.

6. "Champissage", масажа главе, Индија

"Champissage" је индијска масажа главе, третман који се фокусира на масажу акупресурних тачака дуж главе, врата и рамена, често користећи кружне масажне потезе за побољшање стања косе и власишта. Потиче из индијског система алтернативне медицине који се зове Ајурведа ("наука о животу"), у којој се верује да су ум и тело повезани. Масажом главе кажу да се не само може смањити главобоља и побољшати физичко благостање, већ се такође може побољшати ментално и емоционално здравље.

Индијска масажа главе је древна терапеутска пракса која се користи више од 2.000 година, (први пут се помиње око 600. године пре наше ере), и не захтева никаква уља или опрему, а обично се ради седећи. Уколико неко жели може користити зачине или биље.

Познато је да је скоро свака мајка на индијском потконтиненту практиковала масажу скалпа, која је постала уобичајен и саставни део њеног породичног живота. Традиционално, индијска масажа главе се користила на венчањима и рођењима а и данас многе бебе и даље добијају масажу, како би биле доброг здравља.

Уколико желите сами да одрадите један део ове масаже, можете то учинити стављајући три прста на место где се врат спаја са главом одмах иза ува. Затим трљајте прсте напред-назад, а кажу да ћете у року од 30 секунди, постићи топао и пре свега смирујући осећај.

Предности индијске масаже главе

  • Промовише раст косе повећањем кисеоника у фоликулима длаке што стимулише раст и здравље
  • Спречава главобоље и мигрене ослобађањем накупљене напетости у пределу главе и врата и ублажавањем укочености мишића
  • Обнавља и балансира нивое енергије радећи са три горње чакре
  • Ублажава симптоме депресије и анксиозности кроз опуштање
  • Повећава способност памћења ослобађањем од стреса и смиривањем ума.
  • Стимулише лимфну дренажу циркулацијом крви у пределу врата.
  • Омогућава бољи сан и ноћни одмор. 
  • Побољшава циркулацију церебралне кичмене течности.
image