Магазин

Народни обичаји широм света за борбу против несанице

Када неће сан на очи шта урадити? На ово питање одговор су проналазиле традиционалне медицине широм света, а некада су људи сами проналазили начине да на здрав начин утону у сан. Која решења су доказана науком, а која су само емотивни ритуали који олакшавају мисли и помажу да се људи опусте и тако пре утону у снове?
Народни обичаји широм света за борбу против несанице© freepik/macrovector

Свака особа има неки мали ритуал у коме ужива и који јој помаже да се опусти пред спавање, ментално и физички. Како понављамо ове навике, тело их препознаје и они му дају знак да се приближава време за одлазак на спавање. Ови ритуали могу да подразумевају купке, туширања, читање или писање, а неки су постали део традиције широм света. Свака традиција тврди да баш њихов "рецепт" решење за добре снове, а ове занимљиве идеје преноси "Хелтлајн".

Кинеска топла купка за стопала и воће које успављује

Уколико волите педикир и топле купке за ноге, ово ће вам се посебно допасти. Купка која је део традиционалне кинеске медицине и фантастичан је начин да опустите уморна стопала и уживате у терапији топлом водом.

Све што вам је потребно је лавор и врућа вода у коју можете ставити:

  • Епсом со или магнезијум сулфат
  • Ароматична уља која су безбедна за кожу, попут уље лаванде и руже
  • Коре од воћа
  • Лековито биље попут црног пелена

Према традиционалној медицини ове земље, овом купком постиже се равнотежа "чи" животне енергије ("qi" - витална, животна енергија) у уму. "Врућа вода помоћи ће да се "чи" спусти из главе наниже кроз организам, и учини да се осећате смиреније и релаксираније. Релаксиран је лимбички систем који даје импулсе мозгу да се тело опусти и припреми за спавање", каже Деби Кунг, доктор традиционалне кинеске медицине.

Иако постоје здравствени бенефити, требало би обратити пажњи на чистоћу есенцијалних уља, као и попричати са лекаром да ли је овај вид купке за вас. Увек помешајте есенцијално уље са уљем за негу тела, а претходно обавезно проверите да ли имате алергијску реакцију.Такође и јујуба (воће познато и као кинеска урма) се користи за умирење ума и емоција, релаксацију и улазак у дубок, регенеришући сан. Ово воће има две компоненте сапонине и флавоноиде који умањују стрес, а покрећу релаксацију, а продужавају сан. Како би доказали меродавност ове воћке, спроведено је истраживање у коме је учествовало 106 жена у менопаузи, које су узимале капсуле јујуба (250 мг), два пута дневно током 21. дана, а имале су позитиван утицај на побољшање квалитета сна.  

Индијски лек од биља

Једна од најважнијих биљака ајурведске медицине (традиционалне медицине индијског потконтинента) асхвагандха или зимска трешња, се користи хиљадама година (може се наћи  у код нас у продавницама здраве хране). Користи се за смањење стреса и анксиозности и за подршку лечењу симптома повезаних са менталним здрављем. У истраживању из 2020. године, 150 здравих одраслих особа је добијало по 120 мг асхвагандха једном дневно, током 6 недеља. Студија је открила да је ова биљка:

  • Смањила време потребно да се заспи
  • Допринела бољем квалитету сна
  • Побољшала  квалитет живота

Према истраживањима из 2021. године, потврђено је да је ова биљка имала значајан утицај на сан, посебно код особа којима је дијагностикована несаница. Такође је утврђено да асхвагандха смањује анксиозност и снижава јутарњи ниво кортизола. Кортизол је хормон стреса који производи хипофиза и надбубрежне жлезде, који може допринети поремећају сна. 

Шведско омиљено месо и каша пред ноћни одмор

"Välling", врста каше од различитих житарица која се кува како деци, тако и одраслима. Додаје јој се млеко, кува се ређе од класичне каше, тако да се може пити. Управо је топло млеко нешто што се код већине народа даје у циљу бољег спавања, а пре свега јер млеко садржи мелатонин, серотонин, магнезијум и триптофан.

Швеђани као лек против несанице једу и месо од вапита (врста преживара из породице јелена). Ово месо на 100 грама садржи 30,2 грама протеина и 0,545 грама триптофана, есенцијалне аминокиселине.Поређења ради, 100 грама ћуретине има само 19,5 грама протеина и 0,219 грама триптофана. Триптофаном, посебно преко 1 грама, може помоћи спавању.

Финска сауна

Повећава температуру тела, опушта мишиће и успављује, то су добробити финске купке. Научници су дошли до сазнања да је ова купка добра за кардиоваскуларни систем, болести артерија, реуматоидни артритис, помаже код депресије и анксиозности и обнављање мишића.

Према истраживању из 2019. године, које је обухватало 482 учесника, чак 83,5 посто је пријавило да је после сауне спавало боље, а они који су месечно били у сауни 5 до 15 пута, пријавили су да су се осећали боље од оних који уопште нису користили услуге сауне. Потребно је уносити довољну количину воде када се посећује и уз праву хидрираност, спаваћете као беба, кажи научници.

Јапанска шикибутон традиција

Шикибутон је душек од футона који се ставља на под, који је не само помоћ при уштеди простора, већ има и добробити на сан. Прави се од еколошких материјала као што су то памук и вуна. Иако нема научних истраживања у овој области, сматра се да спавање на тврдој, равној подлози омогућава мање болова у лумбалном делу кичме.

Јужна и Централна Америка

Љуљушкање у мрежи које се практикује у овом делу света омогућава две битне ствари - сигурност и комфорт. Управо једно од истраживања из 2011. године показало је да љуљушкање у мрежи омогућава дубљи сан. У студији је 12 мушкараца проводило по два подневна одмора по 45 минута у различитим данима. Једно спавање је било у стандардном кревету, а друго у окаченој мрежи. Истраживачи су открили да дремање у мрежи која се љуља, скраћује време које је учесницима било потребно да заспе и продужава фазу пре дубоког сна.

"Лутке за бригу" из Гватемале

Лутке за бригу су ручно рађене лутке које је правио планински домородачки народ Гватемале. Направљене су од дрвета, жице или шарених тканина, а затим обучене у традиционалну одећу Маја. Лутке се често дају узнемиреној деци, која се подстичу да лутки испричају своје бриге и страхове пре него што је ставе под јастук. Не постоје научна истраживања која доказују да лутке заправо могу да одузму бриге, али се сматра да сам чин именовања стресора и њиховог симболичног отпуштања може помоћи да се обраде тешке емоције и да се, посебно деци, омогући лакше суочавање са њима.

Мултикултурални обичаји за лакше спавање

Породична спаваћа соба

Ако имате проблема са сном, мажење уз своју децу (или партнера, или кућног љубимца) може вам пружити подршку за лакше спавање. Према студији из 2016. године, многи родитељи у свету, осим у Северној Америци и Европи, практикују заједничко спавање са својом децом. Студија из 2021. године окрива да деца, која су спавала са својом породицом у кревету, дуже од 6 месеци, имају мање анксиозности, мање негативних навика сисања и искривљених зуба. Студија о подели кревета између родитеља и деце, партнера, браће и сестара и власника кућних љубимаца и кућних љубимаца из 2020. године показала је да су субјективни извештаји о квалитету спавања бољи када се дели кревет, упркос генерално лошијим објективним условима за спавање. 

Чај од камилице

Чај од камилице се традиционално користи у културама широм света, од Русије преко Кине, до Велике Британије. Пијење чаја је познато по умирујућим својствима. Један од најкоришћенијих чајева је чај од камилице који садржи апигенин, хемикалију која изазива поспаност и опуштање, па је одлична, природна помоћ у борби против несанице и других поремећаја спавања. Студија из 2017. године, у којој је учествовало 60 старијих одраслих особа, показала је да су капсуле екстракта камилице (од 200 мг), које се узимају два пута дневно током 28 узастопних дана, довеле до побољшања општег квалитета сна. Друга студија из 2017. године, открила је да орална примена екстракта камилице имала седативна својства код хоспитализованих старијих одраслих особа, што је резултирало повећањем квалитета сна.

image