Магазин

Како да не "прокувамо" на сунцу: Ове боје је препоручљиво носити током лета

У сусрет све лепшем и топлијем времену наша гардероба, односно њена боја, може играти кључну улогу у томе колико нам је вруће када се нађемо на сунцу. Откривамо која боја гардеробе смањује осећај врућине, као и које боје привлаче сунчеве зраке и чине да нам буде још топлије.
Како да не "прокувамо" на сунцу: Ове боје је препоручљиво носити током лета© Canva / Sorapong Chaipanya

За многе од нас клима у Србији је сасвим задовољавајућа - умерено хладне зиме, релативно кишовита пролећа, топла лета и благе јесени већини људи одговарају у потпуности. Ипак, има и оних којима високе температуре у летњем периоду нимало не пријају. Већина људи зна да ношење црне гардеробе чини да на сунцу буде још топлије, док бела боја одбија сунчеве зраке. А шта је са другим бојама? Према истраживању које је сповео Национални Јапански Институт за истраживање окружења, осим ношења светлије гардеробе и ношење одеће топлијих тонова једнако смањује осећај врућине. Иронично, зар не?

У свом ескперименту научници су обукли пластичне лутке у поло мајице девет различитих боја и поставили их на сунце, а након пет минута бесконтактним топломером извршили мерење температуре на површини мајица.

Бела, жута и сива боја најпрепоручљивије за велике врућине

Резултати су показали да је температура беле мајице била најнижа, док је одмах иза ње била мајица жуте боје. Следећа најпрепоручљивија боја гардерове јесте светло сива, а након ње и црвена.

У средини су се налазиле мајице љубичасте, плаве и зелене боје, док су се на последња два места, сасвим очекивано, нашле мајице тамно зелене и црне боје. Поређења ради, на мајицама беле и жуте боје измерена је температура од приближно 30 степени Целзијуса, док су мајице тамно зелене и црне боје за свега пет минута на сунцу успеле да се загреју до невероватних 50 степени Целзијуса.

На загревање утиче разлика у таласним дужинама

Јапански научници објаснили су да на степен и брзину загревања гардеробе другачијих боја утиче разлика у таласним дужинама, као и степен њихове рефлекције или апсорпције: светле боје рефлектују све таласне дужине (а самим тим и топлоту која се ствара), док их тамне боје апсорбују, за рачун чега се и загревају брже.

image