Магазин

Боје које ће се носити 2023. године

Ватрено црвена, пинк бресква, јоргован сива, су неке од боја које ћемо носити следеће године. Иако се каже се да одело не чини човека, истраживачи са Универзитета Принстон спровели су испитивање и открили су да оно што носимо итекако утиче на то какав ће суд о нама донети други људи и пре него што остваримо лични контакт. Лоша комбинација боја гардеробе, као и кројева, може покварити свеопшти утисак о вама, а знамо да је први утисак често и најважнији
Боје које ће се носити 2023. године© freepik/freepik

Свака сезона обележена је низом боја за које глобално познат институт боја "Пантон" ("Pantone") предвиђа да ће доминирати у различитим индустријама: свету моде, дизајна ентеријера и тако даље. Док су боје у Пантон централној палети за колекције пролеће/лето 2023. имале за циљ да подстакну индивидуализам и експериментисање, колекција Њу Класик ("New Classics") акценат је ставила на "ултра мирне нијансе", од којих је свака одабрана да одражава нову еру у модној индустрији предстојеће сезоне. Кључне боје за које је Пантоне рекао да ће обликовати моду следеће сезоне, видеће се ускоро и по излозима а ми их представљамо у наставку и доносимо вам кратко "упутство" за комбиновање боја одевних комада.

Ватрено црвена (Fiery Red)

Ово није уобичајена црвена. Пантон "ватрено црвена" доноси више "енергетског интензитета", а сваки одевни предмет ове нијансе одмах се истиче од осталих. У креацијама светски познатих брендова попут Живаншија и Савлаторе Ферагамо модели у овој боји одисали су лепршавошћу и носиле дозу сексепила. У комбинацији са љубичастом постићи ћете контраст и привући све погледе околине, док уколико се определите за наранџасту, деловаћете доста суздржаније. Браон тонови појачаће ефекат засићене, ватрене црвене и додати ноту елеганције.

Танџело (Tangelo)

Ова оштра, упадљива нијанса потпуно се удаљила од стандардних цитрусних нијанси наранџасте боје, уместо којих се ноте црвених влакана прожимају кроз "Танџело". У складу са својом експлозивношћу, Танџело је на модним пистама доминирао у низу смелих комбинација брендова Ботега Венета и Марни. За акценат самој боји, одаберите комаде неутралнијих нијанси, попут беж или топле беле, док уколико волите смелије "аутфите", можете уклопити са краљевско плавом или смарагдно зеленом бојом. За коју год да се определите, нећете погрешити.

Вишегодишња плава (Blue Perennial)

Међу интензивним тоновима који у потпуности хипнотишу, "вишегодишња плава" пажњу привлачи из сасвим другог разлога, будући да њени умирујући тонови који подећају на небеско плаветнило. Са умирујућом белом и беж постићи ћете неутралан, миран изглед, док би боја цигле могла истаћи сву лепоту плаветнила захваљујући својој комплементарности.

Пинк бресква

Наследница прошлогодишње корално розе, "пинк бресква" попут "вишегодишње плаве" мање је интензивна, али ништа мање задивљујућа од осталих, јарких нијанси. Ова нијанса долази као нешто топлија алтернатива класичне нијансе брескве, а креације модних кућа као да су грлиле фигуре модела својом топлином. Ватрено црвена, из исте колекције, веома лепо може подвући дражесне ноте пинк брескве, док у контрасту са плавом она као да добија на интензитету. За једноставније комбинације - бела је најбоља опција.

Емпајер жута (Empire Yellow)

Луминисцентна нијанса која привлачи све погледе као да је Пантенов начин да нас све подстакне да наредне сезоне изађемо из "зоне комфора", и засијамо што јаче можемо. Без обзира на то да ли ћете се определити за дугу хаљину до пода, панталоне једноставног кроја или неки модни додатак, несумњиво је да ће погледи бити упрти у вас. Ако желите да је нагласите, кобинујте је са мирним пастелним тоновима. Контраст ћете свакако постићи уз црну боју а уз веселе и "јаке" боје, постићи ћете лепршав и весео изглед.

Сиви јоргован (Grey liliac)

Идеалан избор за канцеларијски аутфит, боја сивог јоргована у потпуности описује свој назив - комбинацију неутралне и неупадљиве сиве и пастелне нијансе јоргована. Ова "сањива" и "етерична боја", како је и сам Пантон описује, доминирала је на модним креацијама брендова "Лоеве" и "Миу Миу". За акцентовање "сивог јоргована" можете одабрати комбинацију у дречаво пинк или империјал жутој боји, а уколико ипак волите сведеније одевне комбинације - нијансе боје капућина или беле кафе савршено ће се уклопити. Манекенка Хејли Бибер управо користи комбинацију уз дречаву пинк.

Макијато

Инспирисана истоименом кафом, ова боја истиче се од осталих из Пантоне колекције за пролеће/лето 2023, а сам Институт је описује као "пријатну браон боју са благим и лаганим слојем млечне пене". На модним пистама најзаступљенија је била у комадима попут капута, јакни и блејзера, а модне куће попут "Ерме" и "Фенди" су је користиле у комбинацији са кожом. У комбинацији са пинк или зеленом изгледаћете храбро, а уколико се определите за монохроматски изглед - сведено и елегантно.

Како определити које боје и нијансе највише пристају баш вама

Определити које вам боје више пристају, на основу тена, боје косе и очију, црта лица, па чак и облика лица изузетно је једноставно. Можете узети тканине које су исте боје, али различитих тонова (једну која ће бити хладних тонова, а другу која ће бити топлих тонова), прићи извору дневне светлости и прислонити уз лице тканине, па у одразу огледала одредити која вам нијанса више пристаје.

У посту у наставку, листањем можете погледати комбинације свих боја које смо вам у тексту навели:

image