Магазин

РТ Балкан истражује: Каква је српска породица данас и какав је њен значај

Међународни дан породице, 15. мај, Србија дочекује у кризи породице, а стручњаци кажу да када је породица у кризи и друштво је у кризи. "Родитељство је постало прави подвиг, а родитељи су преоптерећени и истрошени, без времена за грађење неког квалитетног односа са децом", каже за РТ Балкан Небојша Савић, председник Удружења за брак и породицу.
РТ Балкан истражује: Каква је српска породица данас и какав је њен значај© freepik/freepik

Статистички подаци говоре да данас у Србији највише има породица које имају само једно дете, а око 40 посто родитеља гаји двоје деце. Скоро сваки трећи брачни пар нема децу, а вишегенерацијска породица, која је вековима била заштитни знак наше културе, полако нестаје. 

И док покушавамо да преживимо трагедију која се догодила у београдској основној школи, када је тинејџер пуцајући пиштољем убио децу из свог одељења и чувара школе, тражимо утеху и снагу, пре свега у својим породицама. Учили су нас да је породица основна ћелија сваког друштва, а на међународни празник породице, сведоци смо да се и у нашем друштву породица променила.

"Породица данас се бори за заједничко време, изгубила је неке своје ритуале, недељни ручак, најпознатији неки заједнички ритуал који није само храна, већ је то и квалитетно време заједно и окупљање око стола. Родитељи су, на неки начин, отуђени од деце, или боље да кажем деца од родитеља. Отац и мајка превише раде, понекад и два посла да би могли да обезбеде, деци и себи, егзистенцију, што наравно онда утиче и на квалитет и количину проведеног заједничког времена.

Родитељство је постало прави подвиг зато што су родитељи преоптерећени, поприлично су истрошени и не остаje превише за грађење неког квалитетног односа. Породица има пуно изазова, али још увек има, ја бих рекао, довољно снаге и капацитета да се на један здрав начин бори у свему томе, и да гради једну здраву породичну структуру", каже Небојша Савић, председник Удружења за брак и породицу.

Где је породица данас и какав јој је значај, каква јој је улога у друштву?

"Породица увек има важну улогу у друштву, али данас је у кризи, као што је цело друштво у кризи. Њен значај јесте велики у одгајању деце, у пружању једне добре атмосфере, стабилности. Данас пуно причамо о породици и породичним вредностима, али на жалост, у пракси видимо да то није на врху животних приоритета. Требало би се вратити породици и породичним вредностима, не само причати о томе, већ на првом месту својим примером и подизањем опште климе показати."

Међународни дан породице обележава се од 1993. године, када га је Генерална скупштина Уједињених нација прогласила важним датумом са циљем да се посебна пажња посвети значају ове јединице друштва и оснажи породица као једна од најважнијих творевина цивилизације. Функционална и здрава породица један од главних услова за стварање здравог појединца, али и здравог друштва. Шта данас значи "здрава породица"?

"Најбољи опис здраве породице јесте атмосфера љубави, топлине, прихватања која влада у породичним односима. Шта то значи? То значи да се свако у породици осећа вољеним, слободним да прими и да љубав, где осећа поштовање, подршку, где прима охрабрење од других чланова породице, а исто тако он то даје другима у породици. Значи, породицу морамо да посматрамо као један здрав породични систем, који служи на добробит свим члановима. Породица је место где је комуникација добра, као и способност да се решавају сукоби који ће се појавити. Та карактеристика функционалне породице јесте способност адаптације на нове околности. Способност да се носи са губицима, трагедијама унутар породице или у друштву."

Често се у данашње време провлачи "немање времена", као узрок све мањег комуницирања са децом. Савић сматра да се морају одредити приоритети, јер родитељи, како каже, често упадну у замку обезбеђивања ствари за које мисле да су детету потребне и у трци за егзистенцију. 

"У мањем узрасту деци је јако битно присуство родитеља. Зато што прву  слику како породица треба да изгледа ми добијамо од своје примарне породице, односно гледамо у брак родитеља и људи око нас, што је јако битно. У последње време, посебно након трагедије у школи, чујемо - разговарајте са децом. То уопште није тако једноставно, ни лако. Пре бих ја рекао слушајте децу, јер комуникација није само:` Сад ћу ја теби да кажем нешто!`

Ако родитељ има такав стил, ништа неће постићи. Комуникација са децом се развија док су она у вртићу и онда их слушамо и треба нам стрпљења за њихове приче. Када дођу у тинејџерски период, ако немамо изграђену културу дијалога са њима, тешко ћемо имати квалитетну комуникацију. Једноставно, неће да деле ствари са нама, јер немају ту навику," објашњава Савић због чега је важно да родитељи проводе време са својом децом.

Са друге стране, сматра Савић, и то разговарајте са децом није лако, јер су родитељи истрошени када дођу кући, оптерећени су унтрашњим борбама и кризама у борби за економску егзистенцију. 

Када бисте добили прилику да направите неку стратегију за обнову породице, шта бисте прво урадили?

"Ух, то је добро питање. Прво, ми морамо то да урадимо, не могу то да ураде ни психолози ни социолози, ни биолози, ни политичари. Потребна је једна широка акција у том правцу. На пример, модел пословања у Србији је у суштини против породице. Посебно се одражава код људи који раде код приватника, јер они раде празником, викендом, од ујутру до увече. Добију слободан дан преко недеље, када су деца у школи, па опет немају квалитетно време са својом децом и породицом. Прво треба обезбедити квалитетно време, на пример нерадна недеља.

Друго, промовисати брак, породицу и породичне вредности на један здрав начин, почев од врха власти, па на свим нивоима власти. Наша држава већ даје помоћ и мотивацију за прво дете, друго, треће дете...Има ту пуно мера, али је потребан повратак на један здрав систем вредности. Јер ми смо друштво које је, нажалост, већ од ратова деведесетих, па до сада, сејало насиље и мржњу. И ово све што се сад дешава је оно што смо сејали, то смо сада убрали. Ми и даље сејемо насиље, а то уништава и породицу и друштво."

image