Магазин

Како бити "фит" и јести здраво и без одласка на дијету

"Не волим дијете, али желим да будем здравији/да смршам..."овај осећај фрустрције се многима јава неколико месеци пред лето и одлазак на плажу. Осим тога, они и који почну да мењају режим исхране врло брзо одустану, јер је одабрана дијета исувише рестриктивна. Постоји неколико начина да исхрана буде здравија, али да не делује као "казна" и тешка обавеза.
Како бити "фит" и јести здраво и без одласка на дијету© Pexels/Katerina Holmes

Бројни трендови у исхрани, фитнес и велнес индустрији су довели до развоја наизглед бесконачно различитих савета, дијета и посебних режима исхране. "Правилна" исхрана делује све компликованије из дана у дан и скоро је немогуће одабрати дијету која ће помоћи у достизању свих жељених циљева. Ипак, не постоји пречица у виду чаробне дијете, која ће нам помоћи да достигнемо идеалну тежину, имати више енергије, која ће очистити нашу кожу и помоћи нам у свим здравственим проблемима које имамо.

Већина дијета, поготово оне за мршављење, морају бити пажљиво праћене и препоручене од стране професионалаца. Један режим може одговарати за једну, али бити потпуно погрешан за другу особу, што само додатно збуњује оне који желе да обраћају више пажње на своје здравље.

Срећом, могуће је побољшати квалитет исхране увођењем неколико нових навика, које је лако применити у свакодневници. Храна треба бити извор енергије, али и уживање, тако да није потребно одмах примењивати рестриктивне дијете (осим када је то препорука стручњака), јер често нису прави одговор на дуже стазе. Следећи примери не захтевају посебно нутритивно образовање нити компликоване кораке, већ само малу дозу дисциплине и жеље за здравијим начином живота:

"Зелено" барем два пута дневно

Једноставан начин за унпређивање сваког оброка је додавање зелених намирница у један или два јела дневно. То може бити мала салата као прилог уз главно јело, додатак поврћа у пасту, босиљак на пицу, уситњено поврће као део соса... Постоје разни начини да се чак и "нездрави" оброк побољша, али не одузимањем, већ додавањем намирница. На тај начин се избегава осећај глади и кривице, а тело и даље може добити све потребне хранљиве материје.

Алтернативе

Многи покушавају да унапреде квалитет исхране поптуним мењањем свих намирница (на које је тело навикло). На пример, појединац ће се определити за салату за ручак, уместо за обилнији оброк који би иначе појео. Првих неколико пута је "издржљиво", али затим долази до досаде (због недостатка разноврсних намирница), па онда наступа незадовољство, јер тело почиње да тражи храну која је "забрањена", што доводи до гриже савести и постаје велики ментални стрес.

Уместо рестрикције, боље је тражити замену. Када покушавамо да избацимо млечне производе, постоје бројне биљне алтернативе, као што су бадемово или сојино млеко. Пасте и пецива могу бити интегрална, "брза" храна може бити направљена код куће (као што је бургер, уз додатак више поврћа)... Постоји много опција и рецепата који нуде добру комбинацију омиљене хране, уз мале, али значајне измене.

Напитак као доза витамина

За оне који не желе да мењају свакодневне оброке, али желе да уведу здравије опције, укључивање барем једног здравог напитка дневно може бити прави одговор. Напитак може бити цеђено воће, "смути" са поврћем, јогуртом, чајеви уз лимун... Већина потребних хранљивих материја може бити у једном напитку, док се састојци осталих оброка не морају драстично мењати.

Мотивација и рутина

Мотивација може бити велики проблем када је у питању развијање здравијих животних навика. Правила исхране често могу деловати као казна и само још једна обавеза у току дана. Добро је "обрнути" ситуацију, тако што ћемо постепено мењати начин размишљања и посматрати целу промену режима као игру.

Прављење рецепата и плана оброка може постати забавно. На пример, све намирнице се могу издвојити по бојама или груписати према њиховим хранљивим материјама. Још једна опција је прављење новог, здравог оброка барем једном недељно, што може бити време за опуштање у самоћи или прилика за окупљање и кување с пријатељима. Потребно је окренути перспективу, како би нове навике деловале интересантно и опуштајуће.

Све је у глави

Ако долази до осећаја глади, малаксалости, дехидратације и сл., неопходно је "слушати" своје тело и појести тачно оно што нам организам тражи. Боље је себи допустити конзумирање хране са мало више шећера, ако смо сигурни да нам је у том тренутку потребан, него осећати се кривим што смо "прекршили правило".

Здрав однос према храни почиње од начина размишљања. Ако смо константно под стресом, рестрикцијама и ако се због тога увек осећамо лоше, иако једемо "добре ствари", онда је можда време за преиспитивање приоритета.

Да ли нам је заиста стало до здравља или смо у паници, јер долази лето и сезона купаћих костима, па "морамо" смршати што пре? Да ли одбијамо дезерт зато што нас је стручњак тако саветовао или зато што ћемо се осећати као да смо саботирали своје фитнес резултате? Иако је мењање начина размишљања један од најтежих корака, неопходно је признати зашто имамо жељу за променом исхране, па затим пронаћи најздравији пут до постизања циља.

 

image