Магазин

Персонализовани план исхране према температури и енергији хране

На Западу се храна најчешће бира по нутритивној вредности и количини протеина, шећера, масти и калорија које садржи. У традиционалној кинеској медицини, посматрају се енергија и температура хране, као и на који начин оне могу утицати на тело човека.
Персонализовани план исхране према температури и енергији хране© Pexels/Alexy Almond

Постоје четири категорије по којој се храна дели у кинеској медицини: хладна, топла, сува и влажна. Правилним балансирањем наведених својстава у намирницама и целокупној исхрани се може одредити шта је телу највише потребно за избегавање одређених болести.

Правилним "слушањем" сопственог тела и прављењем различитих комбинација из наведених категорија се може доћи до одговарајућег режима, који је поптуно усклађен са потребама појединца. Следећа подела може бити добар оријентир за скалапање новог списка куповине и припремање јела које организам тражи:

Хладна храна:

У хладну категорију спада воће попут банана, јагода, лубенице... Друге намирнице су углавном сирово поврће као што су краставац или купус, кељ и горке биљке попут индијанске слачице, цикорије и листови маслачка. Пића су вода са ледом, хладни чајеви, најчешће од нане, напици од зове и сојино млеко.

Превише хладне хране - лоше варење и исцрпљеност

Могући знакови претераног конзумирања хладне хране су лоша циркулација (хладне шаке, стопала), успорено варење, мали апетит, јаки менструални болови, поремећаји штитне жлезде (умор, гојазност), недовољно концентрације и отежана способност памћења, исцрпљеност и депресија. Појединци којима је организам превише хладан често имају бледу кожу, зимогрожљиви су и осећају емотивни премор.

Балансирање количине хладне хране се може извести избегавањем намирница и напитака који се конзумирају директно из фрижидера (сладолед, ледена пића). Потребно је да се не покушава било која врста детокса или изгладњивања. Најбоље је пити само топла пића и воду на собној температури. Храна би такође требало да буде топла: супе, кувана јела са додацима зачина као што су ђумбир, лук, бибер и цимет. Добро је планирати повремени одлазак у сауну и имати интензивније тренинге.

Топла храна:

Храна која "греје" организам најчешће има и јак укус: лук, паприке, ђумбир, јаки зачини као што су чили, коријандер, кумин, куркума. Јела се могу спремати са уљем и препоручује се конзумирање црвеног меса. Топло поврће је парадајз, а воће може бити манго и поморанџа. Што се тиче пића, добро је спремати кафу или повремено попити енергетско пиће, које садржи кофеин.

Превише топле хлане 

Када дође до превише топлоте у исхрани, појединац може имати црвенкаст тен, честе упале, лошу столицу и "ватрене" емоције, као што су фрустрација и раздражљивост. Симптоме укључују и циститис, синуситис, честе мигрене, акне на кожи и ране које се лако инфицирају, гастритис и проблеми са контролисањем беса.

Смањењем количине конзумирања претходно наведених намирница је први корак ка балансирању "прегрејаног" огранизма. Добро је избацити кафу и алкохол и јести више свежих и сирових салата, које треба да садрже претходно наведене намирнице које хладе. Повремена детоксикација, испланирана према потребама појединца, може бити од велике помоћи.

Сува храна:

Храна која "исушује" организам је она која "крцка": различит кекс, крекери, шаргарепе, целер, орашасти плодови, семенке... Намирнице које имају скроб такође припадају овој категорији – хлеб, паста, пиринач, кромпир, кус-кус, као и пасуљ, сочива и махунарке. Што се тиче поврћа, оно може бити гриловано и благо зачињено, а суво пиће је најчешће зелени чај.

Превише суве хране узрокује несаницу и надутост

Када се тело "пресуши", може доћи до наглог губљења телесне тежине, суве коже и појаве бора, свраба и иритације. Суво грло, кашаљ и уста су свакодневни, често долази до осећаја надутости, камена у бубрегу, остеоартритиса (болест зглобова). Ментални симптоми укључују анксиозност и инсомнију.

Смањењем сувих намирница и избегавањем зеленог чаја и цимета се могу избећи непожељне последице превише сувог организма. Препоручљиво је пити доста филтриране воде и других напитака и јести храну која је кувана или спремљена на пари, заједно са слатким воћем, коренским поврћем, a добро је пити бадемово млеко или млеко индијског ораха.

Влажна храна:

Млечни производи, храна која садржи глутен (пецива), слатко воће пуно воде (лубеница, ананас), шећер и други заслађивачи, јаја, месо, производи од соје, печурке и хладни напици спадају под категорију влажне хране.

Превише влажне хране узрок гојазности

Може се рећи да је дошло до превише влаге у организму када долази до вишка килограма или чак озбиљне гојазности, задржавања воде у организму, појаве циста, алергија и упорног кашља, прекомерног знојења и гљивичних инфекција.

Најбоље је умањити количину млечних производа и, по могућности, потражити веганске алтернативе. Потребно је избегавати воће и поврће које садржи висок проценат воде, као и избацити храну која има много шећера, глутена и рафинисане угљене хидрате (пица, хлеб, тестенине). Добро је додати целер, бундеву, ђумбир и ароматичне биљке у исхрану. Што се тиче пића, прпоручљиво је умањити унос алкохола и чешће пити зелени чај.

image