Магазин

"Хемија" неузвраћене љубави: Како комарци бирају своје жртве

Звук налик музици из хорор филма вас буди у врелој ноћи. Почиње рвање са прекривачем, циљ - умотати се тако да непријатељ не може прићи ни са једне стране. Будите се са туфнама које сте ишчешали до крви, грдите лоше комарнике на прозору и укућане коју су на минут отворили терасу. Док се чешкате, кроз главу вам пролази питање: Како комарци бирају своју жртву?
"Хемија" неузвраћене љубави: Како комарци бирају своје жртве© pexels/ Jimmy Chan

Комарци не само да су досаде летњих вечери, већ у неким земљама знају да направе велике здравствене проблеме са смртним исходом. Гамбијски маларични комарац (Anopheles gambiae), посебно је опасан ловац. У Замбији сваке године 2.000 људи умре од маларије. Комарци су најсмртоноснији предатори, преносећи болести попут маларије, жуте грознице и денга грознице које убијају више од пола милиона људи сваке године.

Због тога и не чуди да су научници вечно у потрази за разлозима зашто неки људи буду "живи поједени", а друге комарци ниједном не угризу? 

Највећа светска парфимерија за комарце

Да би сазнали како ови комарци вребају своје успаване жртве, изграђена је арена за тестирање на отвореном у Замбији. Арена је била величине два тениска терена, или 2.000 пута већа од типичне лабораторије. Пустили су комарце да се привикну на њихову лабораторију на отвореном. Затим су истраживачи учинили све што су могли да дочарају праве природне услове. На станицама раштрканим по арени, канали за климатизацију емитовали су мирисе различитих људи који су спавали у оближњим шаторима. Ароме су пуштане преко врућих плоча загрејаних на температуру људског тела, заједно са облацима угљен-диоксида, преноси "Вашингтон пост".

Затим су научници инфрацрвеном камером посматрали које грејне плоче постају "дискотеке" за комарце. Открили су да топлота и угљен-диоксид нису довољни да привуку инсекте без доданог елемента мириса људског тела. Откривено је да комарци који носе маларију, попут оних који носе жуту грозницу, привлаче специфичне хемикалије које се налазе на кожи људи.

"Ова студија објашњава много ствари. Маларијски комарац је изузетно важан комарац, јер убија много више људи. Он је прави предатор", рекла је Лесли Восхал, неуробиолог Медицинског института Хауард Хјуз.

Претходни експерименти са комарцима су се обично изводили у релативно малим кутијама или аеротунелима без ароматичне какофоније на отвореном. Али такви експерименти имају тенденцију да опонашају доношење одлука комараца из близине. На блиској удаљености, комарци користе визуелне знакове и топлоту тела да траже свој плен. Али када су ван визуелног домета сматра се да прате угљен-диоксид и друге хемикалије које се налазе у мирису тела и даху. Прецизна мешавина коју комарци сматрају најпривлачнијом остаје област даљег истраживања.

А како комарци бирају своје мете

Они нас бирају по томе како миришемо. Студија је открила да су комарци били посебно прилагођени масним секретима који хидрирају кожу и штите је од микроба. Хемијска једињења која се називају карбоксилне киселине су веома привлачне комарцима и у новој студији.

Такође су идентификовали "срећну особу" чији је карактеристичан мирис тела деловао као релативно непријатан, отварајући нови пут у потрази за начинима за одвраћање од угриза. Њен препознатљив мирис је имао неуобичајено ниску количину карбоксилних киселина и високог садржаја еукалиптола, супстанце која се налази у многим биљкама, што повећава могућност да исхрана ипак игра улогу.

Шта је следеће за истраживаче комараца

Сада када су истраживачи показали да њихова арена за тестирање функционише, планирају много већи експеримент у којем ће 120 људи спавати једни наспрам других у круговима, како би открили ко је неодољив за комарце, а ко није. 

Надају се да ће дешифровати која комбинација хемикалија чини особу привлачнијом од других. Такође ће проучити у којој мери фактори попут исхране или микроорганизама на кожи људи - микробиом коже, утичу на њихову привлачност за комарце. 

Претходни експерименти су открили да труднице чешће привлаче комарце. Такође, пијење алкохола привлачи комарце. Коришћење одређених врста сапуна, чак и оних који за собом остављају мирис којим доминира хемикалија за коју се зна да одбија комарце, парадоксално повећава привлачност људи за комарце.

"Оно што је комарцу заиста важно није најраспрострањенија врста хемикалије, то су заправо те хемијске интеракције и релативна изобиља. Али ово је сложен проблем", рекао је Клемент Винагер, доцент биохемије на Вирџинија Тех ("Virginia Tech"). Недавно је тестирао четири најчешће коришћена сапуна и открио да су три повећала људску привлачност за маларичне комарце, док је један од кокоса и ваниле за прање тела био "непривлачан", вероватно зато што комарци не воле кокосово уље.

image