Магазин

Тихе убице: Пет ствари у кући које уништавају наше здравље

Када сте последњи пут истресли тепих или погледали ознаке на посудама од пластике у којима подгревате храну? Којих пет производа скоро свакодневно користимо а нисмо знали колико су штетни за наше здравље?
Тихе убице: Пет ствари у кући које уништавају наше здравље© freepik/freepik

Деведесетих година важило је правило да је ТВ најгора ствар која се налази у кући, који својим зрачењем може да нам оштети здравље. Времена су се променила, а према писању руског магазина "Вумен", опасности које се налазе у нашој кући су се повећале. А долазе од ствари које свако од нас има! Погледајте листу и замислите када сте последњи пут обратили пажњу на ове заиста опасне ствари које смо навикли да држимо у својим кућама: 

1. Теписи

Шта је опасно у поседовању тепиха? Нажалост, теписи од природних тканина нису уобичајени у модерним становима, па већина људи купује сличне од синтетичких материјала. Проблем са теписима од синтетике је да су они невероватни сакупљач прашине, али и свих врста канцерогена, као што је п-дихлоробензен, бензен, акрил и друге хемикалије. Ове материје доказано изазивају оштећење нервних завршетака, халуцинације и погоршање респираторних болести.

Као да то није већ довољно за угрожавање нашег здравља, додатно се овакве врсте тепиха третирају вештачким бојама, средствима за уклањање мрља и средствима који садрже токсичне хемикалије.

Посебно опасне категорија су подне облоге отпорне на ватру, јер се испариве материје са тепиха таложе у плућима и могу довести до алергија или отока. Због чињенице да је премаз чврсто причвршћен за под, немогуће је очистити и уклонити гриње (узрочнике астме) које се акумулирају испод њега. У ствари, стално живите на "великој алергијској бомби", на коју тело може да реагује на различите начине, посебно астматичари и деца. 

Шта урадити? Ако ипак изаберете вештачки тепих, покушајте да га носите на хемијско чишћење минимум једном у шест месеци, а сваке две недеље га добро истресите и то онако како су то некада чииле наше баке. А требало би га редовно и проветравати. Додатни савет: Када купујете тепихе и итисоне, требало би да имате у виду да што је подна облога дебља, то ће бити теже одржавати их на прави начин. Ово је посебно важно за особе које пате од алергија: прашина која се накупља може изазвати погоршање болести.

2. Посуде за храну

У чему је опасност? Опасност од кутија за храну налази се у фталатима или пластификаторима од којих су направљени. Али уколико су паковања направљена од стирена или бизфенола А, требало би да размислити да ли су неопходни. Бисфенол А продире у храну када се храна загреје у микроталасној и, као и сваки штетни концентрат, може постати смртоносан. Постепено се акумулира у телу и може се "пробудити" са погоршањем било које болести.  Присуство бисфенола у пластици је увек означено на паковању означено бројем 7 у троуглу утиснутом на кутији.

Још једна опасност крије се у броју 6 у троуглу, ради се о присуству стирена који се користи за производњу полистирена. Од њега се најчешће праве посуде у којима се пакују воће и месо, као и чаше за јогурт. У свакодневном животу, стирен је безбедан све док не дође у контакт са микроталасном. Иначе, стирен је опасан за јетру и репродуктивни систем.

Шта урадити? Пређите на стаклене и керамичке посуде кад год је то могуће или се одлучите за посуде од полиетилена или полипропилена. Па, ако одлучите да загрејете храну, боље је да је пребаците на тањир. 

3. Тефлонско посуђе

Где је опасност у употреби омиљеног посуђа у коме ништа не може да се залепи? Проблем настаје на високим температурама, када политетрафлуороетилен, супстанца због које при пржењу на тефлону ништа не "загорева", ослобађа отровни гас. А нико не кува храну у хладним тигањима зар не? Студије на животињама су доказале да политетрафлуороетилен изазива рак, оштећења јетре и аутоимуна оштећења.

Шта урадити? Изабрати нерђајући челик или ливено гвожђе. Ако нисте спремни да одустанете од тефлонског посуђа, немојте користити нож или виљушку када га користите, иначе се премаз може оштетити. Када се тефлон изгребе, ослобађа се перфлуорооктанска киселина која је токсична за организам и штетна по здравље.

Тефлонско посуђе прати само у топлој води меким сунђером.

4. Завесе за туширање

У чему је опасност? Да ли сте приметили како чудно мирише нова завесе за туширање? Дакле, упознајте се! Поливинилхлорид је супстанца која може иритирати респираторне органе, оштетити централни нервни систем, јетру и бубреге, а такође изазива мучнину, главобољу и губитак координације. Ово су изјавили еколози и лекари из Канаде и САД, који су проучавали својства ПВЦ-а. Супстанца је посебно токсична када топла вода дође у контакт са њом, може ослободити многа испарива једињења која се брзо таложе у нашим плућима.

Шта урадити? Изаберите завесе од нетоксичне пластике (ПЕВА) или се одлучите за природне материјале као што су памук, бамбус, влакна конопље и друге.

5. Сунђери за прање судова

Сунђери за прање судова су право легло мноштва бактерија. Кухињски сунђер за прање судова може бити 200.000 пута прљавији од даске за тоалет и садржати више од 362 врсте бактерија које изазивају озбиљне заразне болести. Чак 77 посто кухињских сунђера садржи колиформне бактерије које доводе до акутних цревних поремећаја, а 18 посто сунђера садржи стафилококне бактерије. На 88 посто сунђера у само недељу дана након почетка употребе, појаве се гљивице и буђ.

Шта урадити? Век трајања сунђера за прање судова је недељу дана. Нема потребе да покушавате да их оперете или употребите за чишћење купатила. Ако је прошло седам дана, сунђер мора да иде у канту за смеће.

image
VV inauguration
banner