Магазин

Српска премијера филма "Чебурашка" поводом Међународног дана заштите деце

Након што је освојио срца руских породица, "Чебурашка" је дошао и у Србију! Гледаоци ће имати јединствену прилику да 3. јуна премијерно погледају невероватно узбудљив породични блокбастер и макар на кратко уроне у свет авантура у приморском градићу и заједно са Чебурашком и његовим пријатељима уживају у забави.
Српска премијера филма "Чебурашка" поводом Међународног дана заштите деце© Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду

Поводом Међународног дана заштите деце у Руском дому у Београду 3. јуна ове године биће одржана велика премијера руског филма "Чебурашка", главног овогодишњег хита који је постао најуспешнији, најгледајнији руски филм свих времена, са преко 22 милиона гледалаца.

Породични блокбастер чији је главни јунак неодољиво, љупко створење по имену Чебурашка за само неколико дана од премијере освојио је срца свих гледалаца, али и доказао да у ери филмских жанрова попут фантастике, трилера и акционих драма остварење које промовише једноставне људске вредности итекако може напунити биоскопске сале.

Чебурашка - љупко створење испуњено чаролијом

Чудан и нестварно смотан, а уједно и симпатичан књижевни и цртани лик Чебурашка, за кога не можемо са сигурношћу рећи да ли је медвед, зец или нешто треће, први пут појавио се на страницама књиге "Крокодил Гена и његови другари" још 1966.године, али своју популарност стекао је тек након изласка цртаног филма. Раздраган и пун еуфорије, пореклом из далеке земље поморанџи, Чебурашка се сасвим неочекивано обрео у мирном приморском градићу, где започиње живот "од нуле": мора одабрати себи име, пронаћи пријатеље и дом. У помоћ му прискачу повучени старац баштован, шашава дамица и њена хировита унука, дечак који никако да проговори и његова мама посластичарка, којој живот није био сладак и која прави најукуснију чоколаду на свету. Ту су и многи други чији живот са доласком Чебурашке бива преплављен очаравајућом аромом поморанџи, прстохватом магије и бесконачним авантурама!

Национални симбол, инспирација за споменике и маскота Олимпијских игара

Са изласком првог цртаног филма, "полудела" је читава Русија, а Чебурашка је постао национални симбол. Поред тога што је инспирисао књижевнике и филмске режисере, Чебурашком су се одушевили и бројни скулптори новије историје који су малом неспретном створењу подигли споменике широм Русије. Послужио је и као муза љубитељима вицева и анегрода, а на друштвеним мрежама има и свој налог на коме се путујући по свету фотографише и шири позитивну енергију.

Ипак, Чебурашки није било довољно да буде само инспирација уметницима, па је отишао је и корак даље, и 2004. године постао маскота руског олимпијског тима, и тако пропутовао све од Атине, преко Пекинга, Торина и све до Ванкувера, мењајући боју свог крзна из браон у црвену, белу па чак и плаву.

Чебурашка први руски милионер у 2023. години

Филм о Чебурашки постао је и први руски милионер у 2023. години - нови наставак легендарног цртаног филма о животу симпатичног главног јунака за само пет дана приказивања у овој години инкасирао је скоро две милијарде рубаља (више од 26 милиона евра), а публика је одушевљена похрлила у биоскопе широм земље да са својим малишанима искористи прилику и присети се омиљеног руског цртаног лика.

Српска премијера филма биће одржана у суботу 3. јуна у обновљеној биоскопској сали Руског дома у 12 чaсова. Филм је титлован на српски језик, а улаз је слободан.

image