Магазин

Чебурашка - нови живот совјетског симбола, за 5 дана зарадио милионе

Нови наставак цртаног филма "Чебурашка", од почетка године инкасирао је преко 26 милииона евра. Чебурашка је маскота руског олимпијског тима, љубимац неколико генерација и омиљени цртани лик Јапанаца.
Чебурашка - нови живот совјетског симбола, за 5 дана зарадио милионе© printscreen/youtube

Чудан, а уједно и симпатичан књижевни и цртани лик Чебурашка, за кога не можемо са сигурношћу рећи да ли је медвед, зец или нешто треће, први пут појавио се на страницама књиге "Крокодил Гена и његови другари" још 1966.године, али своју популарност стекао је тек након изласка цртаног филма.

Судећи по самом називу књиге, а касније и цртаног филма, ни аутор, ни креатор самог лика нису у њему видели главног јунака. За самог писца, прототип је била његова фелерична играчка из детињства, за коју је била осмишљена легенда о непостојећој егзотичној животињици, која је дошла издалека у кутији са поморанџама. Име Чебурашка добила је од глагола "чебурахнутса", односно "падати". А Чебурашка је и заиста био једно смотано биће које је, најевши се поморанџи у дугом путу, непрестано падало на бок.

Ни режисера цртаног филма, по његовим речима, Чебурашкина појава није одушевила, али се умешао уметник Леонид Шварцман, који је од неугледног (па чак и изразито ружног) лика Чебурашке, направио миљеника милиона, са великим очима, огромним ушима и још већим срцем. Тек тада, 1971. године, Чебурашка је постао главни лик, а цртани филм понео његово име.

Доказ да смотаност није препрека, показао је Чебурашка целом свету. Са изласком цртаног филма, "полудела" је читава Русија, а Чебурашка је постао национални симбол. Од како је настао, па до данашњег дана, Чебурашка има споменике у разним градовима Русије, постао је главни лик многих вицева и анегдота, игрица, фотографских и уметничких пројеката, а чак је и низ журки било названо његовим именом. Отишао је и корак даље, и 2004. године постао маскота руског олимпијског тима, и тако пропутовао све од Атине, преко Пекинга, Торина и све до Ванкувера, мењајући боју свог крзна из браон у црвену, белу па чак и плаву.

Чебурашка је постао и први руски милионер у 2023. години - нови наставак легендарног цртаног филма за само пет дана приказивања у овој години инкасирао је скоро две милијарде рубаља (више од 26 милиона евра), а публика је одушевљена похрлила у биоскопе широм земље да са својим малишанима искористи прилику и присети се омиљеног руског цртаног јунака.

image