Магазин

Холивуд се договорио са режисерима, глумци желе да обуставе рад, а сценаристи још увек штрајкују

Договор холивудских студија са синдикатом који заступа филмске и телевизијске режисере је спречио обуставу рада режисера, али сценаристи још увек штрајкују, саопштило је Удружење америчких режисера (ДГА) и Удружење филмских и телевизијских продуцената (АМПТП). Сада, постоји могућност и да велики број глумаца обустави рад.
Холивуд се договорио са режисерима, глумци желе да обуставе рад, а сценаристи још увек штрајкујуGetty © David McNew

Споразум укључује повећање плата, бенефиције и заштитне клаузуле везане за употребу вештачке интелигенције, преноси "Гардијан". Гласање о ратификацији ће се обавити до краја недеље. Удружење америчких режисера ће од својих деветнаест хиљада чланова тражити да одобре трогодишњи уговор, о којем је сагласност постигнута после три недеље преговора.

Преко сто шездесет хиљада глумаца, новинара, спикера, водитеља и каскадера, који су чланови холивудског синдиката Саг-Афтра (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists), гласало је да ће обуставити рад (чак деведесет осам одсто је подржало штрајк) ако Удружење филмских и телевизијских продуцената (АМПТП) не буде поштовало њихове захтеве, који укључују веће плате и одређене регулације о коришћењу вештачке интелигенције у индустрији.

Преговори почињу у среду,7.јуна, месец дана након што је Савез америчких сценариста и писаца (ВГА) почео да штрајкује због односа са АМПТП-ом, које представља преко триста педесет студија, телевизијских мрежа и стриминг компанија.

Ако се глумци из Саг-Афтра придруже сценаристима у њиховој шестој недељи штрајковања, може доћи до скоро поптуног стопирања индустрије, од продукције до промовисања готових пројеката. Неки од њихових захтева су регулисање коришћења вештачке интелигенције за писање сценарија и друге креативне послове, веће плате, бенефиције и скидање терета за самостално креирање снимака за аудиције, за које су некада биле задужене продукција и кастинг.

Савез америчких сценатиста и писаца (ВГА) је у штрајку од другог маја, због чега је већ угашено неколико ТВ и филмских продукција. Пред штрајк, писци су предложили годишње одржавање састанака на којима ће се расправљати о темама везаним за коришћење вештачке интелигенције за писање сценарија.

Ипак, велики студији су их одбили. Поред тога, статистике удружења су показале да половина писаца телевизијских серија сада ради за минималац (док је у сезонама 2013/14 само трећина сценариста радила за толику зараду). Просечна плата за писце који примају више од минималца је пала за четири одсто у протеклој деценији. Штрајк је зауставио продукцију многих познатих телевизијских и филмских пројеката, укључујући и последњу сезону познате Нетфликсове серије "Стрејнџер Тингс (Stranger Things)".

"Како ствари стоје, у Холивуду неће бити средње класе," рекла је за јавност Керолин Ренар, представница савеза ВГА и сценаристкиња серија "Дизни" канала.

Пре него што су редитељи постигли претходно наведени споразум, удружење ВГА је критиковало студије, очекујући да ће споразум са режисерима искористити како би приморали писце да прихвате сличне услове (који још увек нису у поптуности познати за јавност).

Савез писаца је честитао Савезу режисера на постизању споразума, али поручују да се њихов штрајк наставља и да њихове позиције "остају исте". Последњи штрајк је био 2007. и 2008. године, трајао је сто дана и државу је коштао 2,1 милијарду долара.

image