Свет

Штрајк холивудских писаца, први у 15 година: Волт Дизни и Нетфликс не дају веће плате

Писци тврде да су финансијски пропали док ТВ стриминг доживљава бум, као последица краћих сезона и мањих исплата
Штрајк холивудских писаца, први у 15 година: Волт Дизни и Нетфликс не дају веће платеwww.globallookpress.com © AP Photo/J. David Ake/Tanjug

Услед све веће популарности ТВ стриминга, што је довело до пада прихода од телевизијских реклама и одласка оглашивача, Холивуд и индустрија забаве бачени су на колена а хиљаде филмских и телевизијских писаца ступило је у штрајк.

Савез америчких писаца данас је прогласио прву обуставу рада у последњих 15 година, након што више од 11.500 аутора није успело да постигне договор о већој плати од студија као што су Волт Дисни и Нетфликс.

Писци тврде да су финансијски пропали док ТВ  стриминг доживљава бум, као последица краћих сезона и мањих исплата.

Наиме, 50 одсто писаца ТВ серија прима минималац, у поређењу са једном трећином у сезони 2013-14. године, показује статистика Савеза.

Просечна плата за сценаристе сениоре и продуценте опала је за четири одсто у последњој деценији.

Алијанса филмских и телевизијских произвођача, која представља студије, саопштила је касно синоћ да је писцима понудила "великодушна повећања компензација", али да две стране нису успеле да се договоре.

И саме медијске компаније суочавају се са тешком економском ситуацијом. Конгломерати су под притиском Волстрита како би своје услуге стримовања учиниле профитабилним након што су уложили милијарде долара у програмирање како би привукли претплатнике.

Последњи штрајк писаца 2007. и 2008. године трајао је 100 дана и економију Калифорније коштао је више од две милијарде долара.

Вештачка интелигенција је још једно питање које се налази за преговарачким столом, јер сценаристи од студија траже да не користе АИ за генерисање нових сценарија на основу претходног рада писаца. 

Док не реше сукобе, неки ТВ програми и емисије ће бити поремећени, а штрајк би могао да доведе и до одлагања читаве јесење сезоне.

image