Магазин

Јапанци иду на курсеве осмеха како би поново научили да се смеју након ношења маски

Млади Јапанци плаћају курсеве од скоро седамдесет евра, у трајању од сат времена, како би научили како да се искрено осмехују након константног ношења маски за време пандемије. Можда делује као необична услуга, али потражња за курсевима се значајно повећала након што су у Јапану ублажени захтеви о ношењу маски у марту ове године.
Јапанци иду на курсеве осмеха како би поново научили да се смеју након ношења маски© Youtube Screenshot/TaiwanPlus News

Многи студенти и припадници генерације Зед су одлучили да инвестирају у свој осмех. Међутим, није у питању улепшавање изгледа зуба, већ "тренирање" мишића лица за постизање природног и искреног осмеха. Пошто су Јапанци свакодневно носили маске, чак и када је била мања опасност од заразе Ковидом 19 у протеклих годину дана, многи сматрају да су "заборавили како да се смеју".

"Усне, образи и очи. Важно је обратити пажњу на редослед, јер то је оно што чини 'савршен' осмех," рекла је инструкторка Кеико Кавано за "Ројтерс". "Када смо сами код куће, нормално је да нисмо толико ескпресивни, али мислим да су се овакви случајеви били много чешћи за време Ковида."

Млади људи који присуствују часовима сматрају да је инвестиција веома добра из више разлога. Прво, верују да ће им помоћи у развијању свести о споственим експресијама у било којој ситуацији. Други разлог је везан за њихову будућност, јер верују да ће усавршавање осмеха бити од велике помоћи током интервјуа за будуће послове.

Кеико, бивша радио водитељка, одржава курсеве осмеха већ шест година и подучавала је више од двадесет дргугих инструктора. Свака лекција почиње анализом тренутног осмеха ученика. Затим, вежбају се мишићи и примењују одређене технике за унапређивање експресије.

Рецепт за осмех - очи у облику полумесеца, образи округли

Њена формула за "Холивудски осмех" се састоји из три основна правила: очи морају бити у облику полумесеца, образи морају бити округли и важно је правилно увити горњу усну, како би се показало тачно осам зуба и добио "савршен" осмех. Студенти могу гледати свој напредак коришћењем огледала, па затим испробати свој нови осмех преко таблета и добити процену.

Чак и у периоду пре пандемије, ношење маски је одувек била норма за Јапанце, како би се заштитили од загађења или прехладе, поготово током пролећне сезоне, када почиње школска година. Недавна анкета јапанске јавне телевизије "НХК" је показала да, иако правила званично нису више строга, чак педесет пет одсто испитаника је рекло да и даље свакодневно носи маске. Само осам одсто је рекло да су престали да их носе.

Пошто је ношење маски на лицу већ деценијама навика јапанског народа, сигурно је да је пандемија довела до још већег "запостављања" осмеха. Кавано верује да су Јапанци мање наклоњени осмехивању, за разлику од људи са Запада, али сматра да је потребно да Јапанци науче како да се осмехују користећи цело лице, а не само очи.

"Мислим да потреба за осмехом постаје све већа у целом свету," закључила је.

image