Свет

Ковид више није опасан

Са великом надом објављујем да је окончана глобална здравствена претња ковида 19, рекао је директор Светске здравствене организације
Ковид више није опасанwww.globallookpress.com © © Mubashir Hassan

Ковид 19 не представља више глобалну здравствену опасност, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО), што је велики корак ка окончању пандемије која је однела живот више од 6,9 милиона људи у свету, утицала на глобалну економију и уништила заједнице.

Директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је, према извештају Ројтерса, да му је комитет који се састао по 15. пут предложио да прогласи крај опасности за јавно здравље што је он и прихватио.

"Са великом надом објављујем да је окончана глобална здравствена претња ковида 19", рекао је директор СЗО.

СЗО је прогласила глобалну здравствену опасност од ковида највећег степена пре три године, 30. јануара 2020. Такав статус допринео је да пажња међународне јавности буде на здравственој претњи, као и да се ојача сарадња у вези са вакцинама и лечењем.

Укидање глобалне здравствене претње знак је напретка који је свет направио у овим областима, али ковид 19 је ту да остане, иако више не представља опасност,  наведено је из СЗО.

Према њиховим подацима, смањен је број смртних случајева, од пика од 100.000 недељно у јануару 2021, на нешто више од 3.500 у седмици пре 24. априла.

image