Магазин

У џепу, поред јастука: Где све не би требало држати телефон

Мушки стерилитет, рак дојке, пожар...све ово могу бити последице неправилног чувања мобилног телефона. Често је најлакше држати телефон у џепу, близу лица током разговора, оставити га у кревету преко ноћи, прегради у колима или чак у купатилу. Међутим, иако су бројне свакодневне навике везане за чување нашег уређаја практичне, могу имати неколико ризика по наше здравље, али и функционалност уређаја. Која места за чување телефона би требало избегавати и које су алтернативе?
У џепу, поред јастука: Где све не би требало држати телефон© Freepik/Freepik

Сигурно је да је мобилни телефон постао "део нашег тела". Мали број људи би могао да замисли дан без њега, пре свега због пословние комуникације и обавеза, али и приватних. Телефони су постали неизоставни део савременог света и свако их поседује, али нека основна правила о правилном чувању уређаја се веома ретко поштују.

С једне стране, потпуно је разумљиво, јер услед многих дневних активности, последња ствар о којој људи размишљају је о "правилним" местима за држање мобилног телефона. Ипак, добро је имати свест о могућим негативним последицама неадекватног чувања уређаја на људско здравље и хигијену:

У џепу

Место на коме вероватно већина људи чува мобилни је у џепу од панталона или јакне, али многи научници сматрају да држање телефона толико близу телу заправо може бити веома штетно. "Када је телефон укључен и повезан на интернет, па затим стављен у џеп, његово зрачење може бити два до седам пута веће, него када се чува у торби," објаснила је докторка Лили Фридман за портал "Хелти (The Healthy)".

Додала је да постоје бројне студије које везују зрачења телефона са туморима, промене у ДНК структури и проблеме са плодношћу код мушкараца. Због тога се увек препоручује да се телефон држи што даље од тела, колико год је могуће.

Близу лица

Иако је логично да телефон увек држимо поред или тачно уз лице када разговарамо са неким, велики број људи заборавља колико се бактерија налази на нашем екрану, који константно додирујемо у току дана. Исте бактерије се преносе на наше лице и могу иритирати кожу, довести до појаве акни, а поједине студије су показале да плаво светло телефона може довести до мање производње колагена, па самим тим и прераног настанка бора. Препоручљиво је чешће користити слушалице за обављање разговора.

У брусхалтеру

Једна студија од пре неколико година је показала да је могући узрок рака леве дојке код једне младе пацијенткиње био телефон, зато што би га чувала на левој страни брусхалтера по неколико сати на дан. Тренутно нема довољно истраживања на ову тему, али многи доктори сматрају да је свакако боље држати телефон даље од тела. Осим зрачења, бактерије са површине екрана могу додатно иритирати кожу, која је свакодневно прекривена одећом.

У кревету, испод јастука

Спавање док је мобилни телефон веома близу нас може имати неколико нежељених последица. Прво, држање телефона испод јастука, док се пуни батерија током ноћи, може довести до прегрејавања, што може бити потенцијална опасност од пожара (поготово ако постоји технички проблем са уређајем).  

Други разлог је везан за квалитет сна. Бројна истраживања су показала да зрачење и плаво светло екрана значајно утиче на лучење мелатонина, који регулише правилан распоред спавања код човека. Као и код претходних примера, не би требало запоставити могуће штетне последице зрачења уређаја који се сатима налази директно уз нас.

Преграда у колима, пешкир на плажи

Још два места на којима људи често остављају телефон, су пешкир на плажи (који је скоро увек испод сунца) и унутрашња преграда у колима. Услед великих врућина на плажи или високе температуре у колима, поготово у летњим месецима, може доћи до оштећења уређаја и опасности од пожара. Такође, остављање телефона у колима током екстремно хладних температура може да га "замрзне", тако да престане правилно да ради, угаси се, а у неким случајевима може доћи и до нестанка података.

У купатилу

Многима је тешко да се одвоје од мобилног телефона, чак и током коришћења купатила. Међутим, из хигијенских разлога, боље је оставити уређај у другој просторији на тих неколико минута. Истраживања показала да пуштање воде у тоалету може испустити многе бактерије у баздух, које "лете" довољно дуго и далеко, да остају на површини екрана телефона (који касније додирујемо прстима, прислањамо на лице, остављамо у кревету...).

Препоручено је остављање телефона што даље од себе када га не користимо, као и коришћење слушалица за разговоре. Због велике количине бактерија које се свакодневно скупљају на екрану, добро је очистити површину телефона алкохолом барем једном дневно. Током дана, најбоље је носити телефон у посебној прегради у торби, како би се могуће последице зрачења што више умањиле. 

image