Магазин

Телефони без маске као савремен симбол луксуза

Није потребно куповати скупоцену одећу, накит или аутомобиле како бисте изгледали богато - довољно је само скинути маску са мобилног телефона. Феномен "тихог луксуза" представља визуелно једноставне, али ефектне приказе богатсва, а коришћење незаштићеног телефона је један од њих. Иако можда делује као безначајни детаљ, говори много о односу човека према материјалним драгоценостима.
Телефони без маске као савремен симбол луксуза© Pexels/picjumbo.com

Тренд "тихог луксуза" месецима постаје све попуарнији на друштвеним мрежама. Људи купују гардеробу неутралних боја, квалитетног кроја и материјала која представља неке од главних, неписаних модних правила "друштвене елите". Минимализам у одевању или дизајну ентеријера су све доминантнији, а исти концепт сада прелази и на мобилне уређаје.

Захваљујући серији "Наследници" и гардероби коју је Гвинет Палтроу носила на виралном суђењу, тренд је постао утемељен на интернету а луксуз није више "рекламирање" брендова кроз одећу на којој се јасно види лого дизајнера, нити вожња скупих аутомобила који исувише привлаче пажњу, већ суптилност. "Прави" елегантни људи, поготово они из породица које граде своје богатство генерацијама уназад, немају потребу да другима доказују свој статус на тако очигледан начин.

Ипак, "тихи луксуз" није лако доступан, јер не може свако тек тако заменити цео ормар или ауто, али постоји један врло једностван начин на који свако може да се придруж тренду: скидањем маске са телефона

Можда испрва делује као детаљ који нема велики значај, али пажљиво посматрање неких од најбогатијих људи у фиктивном или стварном свету доказује да веома ретко носе маске на телефону. Од ликова у серијама "Наследници" и "Милијардери" до Илона Маска и Џефа Безоса, "голи" мобилни уређаји су увек део њиховог имиџа.

Поред фиктивних ликова, многи шаљиво деле фотографије познатих који, док држе своје телефоне без маске у једној, скупоцене лаптопове остављају да "висе" у другој руци. 

Објашњење је врло једноставно - Зашто морам купити маску за телефон, када само могу да га заменим када се оштети?

Наравно, веома мали проценат људи може да размишља на такав начин, који није нимало штедљив, али ни еколошки одговоран избор. Ипак, то је управо оно што веома богате "издваја" од других - лежерност и сигурност, без потребе за предузимањем безбедносних мера, јер се решење сваког проблема једноставно може купити.  

Људи на друштвеним мрежама пишу своја мишљења о значењу телефона без маски од како је тренд постао популаран. Неки сматрају да је маска најбољи избор, јер се временом више од једног оштећеног мобилног уређаја "накупи" и представља исувише велики трошак, који није вредан праћења било којег тренда или одржавања имиџа. С друге стране, неки виде много дубљи значај. Коришћење телефона без маске може бити и знак поштовања естетике и дизајна самог уређаја, као ношење скупоценог ручног сата. Многи упорно одбацују да носе заштиту, чак и након напрслог екрана, јер и даље сматрају да сам телефон изгледа боље од било које маске. 

Тренд "голог" мобилног се може тумачити и на још неколико начина. На пример, особа која је веома богата не мора да размишља о ношењу велике торбе, у којој морају стајати "дебели" телефон с маском, кључеви од стана и кола или новчаник, јер углавном имају личног возача, вратара и довољно је носити само кредитну картицу или плаћати електронски. Другим речима, они који заиста имају "удобан" живот не морају бити оптерећени стварима које носе са собом. Неки чак говоре о људима који раде у компанијама где се носе одела - телефон са маском је немогуће суптилно и елегантно сакрити у џеп.

Иако може деловати да је овако "мала ствар" постала комплексна тема, бројне навике и свакодневни детаљи из живота богатих већ годинама интригирају јавност. Само неке од њих су: рутине спавања (да ли Илон Маск спава четири или шест сати?), исхрана, ритуали среће... Многи верују да праћење и имитирање стила живота познатих и успешних људи, све до малих детаља, може бити од велике помоћи у постизању сопствених циљева.

Скидање маске са телефона некоме може деловати неодговорно и бесмислено, а за некога може бити жељени естетски избор и праћење "тихог луксуза" на једноставнији начин. У сваком случају, анализа многобројних значења "голих телефона" је интересантна тема када је у питању интересовање за живота богатих и феномен копирања њихових рутина.

image