Магазин

Ново издање Битлса: Завршена песма уз помоћ вештачке интелигенције и гласа Џона Ленона

АИ технологија је коришћена како би се завршила демо песма са касете коју је Џон Ленон оставио Полу Макартнију. Идеја о примени вештачке интелигенције је настала приликом снимања документарца о бенду a програм ће омогућити Полу да заврши последњи "дует" са Леноном, неколико деценија након његове смрти. Према речима Макартнија, песма ће бити објављена касније ове године,
Ново издање Битлса: Завршена песма уз помоћ вештачке интелигенције и гласа Џона ЛенонаGetty © Dimitrios Kambouris

Музичар је рекао да је нова технологија примењена да би се "извукао" глас Џона Ленона из старог демо снимка, како би се довршила песма која је стара неколико деценија. "Управо смо је завршили и биће објављена ове године", рекао је за радио програм "Тудеј (Today)".

Иако Макартни није именовао песму, многи претпостављају да је реч о Леноновој композицији из 1978. под називом "Ден енд нау (Then and Now)". Демо снимак се налазио међу неколико песама које су биле на касетама са ознаком 'За Пола', које је Ленон направио непосредно пре своје смрти 1980. године. Јоко Оно, Ленонова удовица, дала их је Макартнију.

Већина песма снимљене су на касетофону, док је Ленон седео за клавиром у свом стану у Њујорку. Текстови су типични за љубавне песме које је Ленон писао у позном делу своје каријере: 'Знам да је истина, све је то због тебе / И ако преживим, све је то због тебе'.

Идеја да се користи вештачка интелигенција за реконструкцију демонстрације настала је током снимања документарца режисера Питера Џексона, "Гет Бек". Филм прати бенд док су снимали албум "Лет ит би (Let It Be)" 1970. године. Уредник дијалога, Емил де ла Реј, користио је прилагођену вештачку интелигенцију како би издвојио гласове чланова бенда од позадинске буке.

Управо је овај процес омогућио Макартнију да направи "дует" са Леноном на његовој недавној турнеји, укључујући прошлогодишњи фестивал Гластонбери, као и за убацивање Леноновог гласа на нове миксеве звука на албуму "Револвер" прошле године.

"Џексон је успео да извуче Џонов глас из малог дела касете", рекао је Макартни. "Имали смо Џонов глас и клавир и он је могао да их раздвоји помоћу вештачке интелигенције. Рекли бисмо машини: 'То је глас. Ово је гитара. Уклони гитару.'"

"Дакле, када смо дошли да направимо оно што ће бити последња плоча Битлса, Џон је имао демо снимак, успели смо да узмемо његов глас и да га очистимо кроз АИ. Онда можемо да миксујемо плочу, као што се иначе ради. Дакле, то вам даје неку врсту слободе," закључио је Макартни.

Бенд је неколико пута покушао да заврши песму, али због техничких грешака и неслагања унутар групе (на пример, Џорџ Харисон ју је једном приликом назвао 'смећем', због чега су одлучили да је неће завршити), процес се одлагао. Сада, до краја године ће бити могуће слушати готов и финални пројекат бенда, уз помоћ вештачке интелигенције.

Вест се појавила услред полемике око употребе АИ музике, која је настала када су лажне песме извођача као што су Дрејк, Д Викенд и Кање Вест добијале на стотине хиљада прегледа, пре него што су биле избрисане са сервиса за стриминг. Поред тога, музичар Ник Кејв је пре неколико месеци јавно објавио своје мишљење, сматрајући да је АИ у уметности негативна ствар.

С друге стране, канадска музичарка Грајмс је позвала своје слушаоце да слободно користе њен АИ глас за снимање песама, као и да је вољна да зараду од такве песме подели на пола са оним који је буде креирао. Један британски бенд је чак користио вештачку интелигенцију да би репродуковао звук бенда Оезис, то јест како би звучао када би издао нови албум у 2023. години.

Иако је примењује у новој песми, Макартни је јавно поделио сопствене бриге о улози АИ програма у музици: "Нисам толико на интернету, али људи ми говоре: 'О, да, постоји песма на којој Џон пева један од мојих текстова', али то онда буде само АИ снимак… помало је застрашујуће, али и узбудљиво, јер је то будућност. Само ћемо морати да видимо куда то води."

image