Магазин

Ник Кејв не прихвата песме фанова ''написане'' коришћењем вештачке интелигенције

''Уз дужно поштовање, ова песма је ужас, гротескно вређање људскости, уопште ми се не допада. Апокалипса долази,'' написао је музичар као одговор фану који му је послао тескт песме креиран помоћу вештачке интелигенције.
Ник Кејв не прихвата песме фанова ''написане'' коришћењем вештачке интелигенцијеGetty © Fred Duval

Ник Кејв је на свом сајту Фајлови црвене шаке одговорио фану са Новог Зеланда на текст песме креиран програмом ''ЧетГПТ (ChatGPT)''. Састављен је од софтвера који генерише речи, реченице и разговоре. Коришћењем информација са интернета, програм ''склапа'' фразе и могуће је саставити целу песму, уз неколико написаних, додатних инструкција.

Обожавалац је послао предлог песме ''у стилу Ник Кејва'' као поклон, али музичар није био импресиониран. Ово је први пут да се светски познати уметник огласи по питању АИ вештачке интелигенције (AI - Artificial Intelligence) у уметности.

''Не осећам исти ентузијазам за ову технологију,'' пише Кејв.

''Написати добру песму није мимикрија, није имитација. То је процес уништaвања себе и свог стваралаштва, свега што је урађено до сад. У оваквим тренуцима ће уметник или уметница достићи границе у којима сами себе не препознају. Ово је пут аутентичних креативних изазова који су потребни за текст песме који има вредност. То је суочавање са сопственим слабостима и несигурностима, то је оно што покреће слушаоца и помаже му да се повеже са делом.''

Кејв се захвалио обожаовцу, али се није устручавао са становишта уметника и текстописца.

''Можда делује као да ово превише лично схватам, али тренутно пишем песме за нови албум. То је крвопролиће за мојим радним столом, које тражи да смислим нову идеју, тражи моју људскост.''

Додао је да је забринут о будућности АИ технологије, сматрајући да ће само немилосрдно наставити да се развија.

Многи уметници широм света се жестоко противе коришћењу ове врсте дигиталних програма за креирање уметничких дела. Тема се месецима шири на друштвеним мрежама и многи размењују мишљења о развоју технологије и њеног утицаја на уметност и дизајн. Постоје и добре и лоше стране, али страх од одбацивања правих професионалаца зарад компјутерских софтвера постаје све већи.

image