Магазин

Пет милијардера - пет "алата" за вечну младост и бесмртност

Продужавање животног века и проналазак разноразних могућности за подмлађивање, животни је сан многих милијардера, а своју љуту борбу свако од њих води на свој начин: неки од њих преливају крв својих потомака, други троше баснословне своте новца на проналазак "еликсира младости", док трећи верују да је бесмртност загаратнована уградњом чипа у мозак.
Пет милијардера - пет "алата" за вечну младост и бесмртност© Canva / 4X-image

Размишљање о будућности често нас наводи на помисао како ће наш живот изгледати када будемо имали 60, 70 или 80 година: да ли ћемо бити здрави, изгледати младолико и имати довољно енергије да спроведемо у дело све планове које смо током радног века остављали за касније. Срећом, поједини милијардери узели су ствар у своје руке, и решили да надмудре природан процес старења, а њихове идеје, иако помало бизарне, у будућности нам и заиста могу помоћи да живимо живот пуним плућима чак и у каснијим годинама.

Сем Алтман и "еликсир младости"

Иако звучи као још један наставак чувене трилогије о Хари Потеру, проналазак лека који ће омогућити вечну младост заправо се дешава у стварном свету. Генерални директор технолошке компаније ОпенАИ, која је позната по бројним пројектима на бази вештачке интелигенције, има тек 38 година, а без обзира на то што је у најбољим годинама, итекако је заинтересован за инвестирање у проналазак "еликсира младости" најновије генерације.

Алтманова идеја заснована је на употреби метформина, препарата који се најчешће преписује дијабетичарима типа 2, а чија је нуспојава способност продужења живота. Милијардер је убеђен да заиста метформин успорава активност ћелија које су главни кривци за старење организма, а како наводи, годинама се остареле ћелије у организму акумулирају и доводе до бројних обољења, укључујући Алцхајмер, кардио-васкуларна обољења и оштећења плућа и бубгера.

Ипак, у овом тренутку лекари сматрају да метформин никако не би требало да употребљавају потпуно здрави људи, премда се код њих могу јавити друге нуспојаве. "Ови препарати не би смели да се нађу у широкој употреби и коришћени са циљем превенције. Користимо их само у тешким случајевима", навоти доктор Џејмс Киркланд из америчке клинике Мејо. Са друге стране, научници и истраживачи претпостављају да би циљано уклањање "остарелих" ћелија могао бити један од начина за успоравање старења и потенцијално продужење живота, али у овој фази истраживања давање оваквих тврдњи није реално.

Илон маск и синтеза са вештачком интелигенцијом

Први човек СпејсИКС-а и Тесле, Илон Маск ове године пуни 52 године, а развој човечанства замишља искључиво у синтези са вештачком интелигенцијом. Свој план милијардер намерава да реализује путем два одвојена стартапа - ОпенАИ, који одговара за развој у домену вештачке интелигенције и Неуралинк, који се бави питањем имплементирања чипова у људски мозак. За почетак, Маскова идеја је да интегрисани чип замени мобилне телефоне, а касније омогући људима да се повежу са вештачком интелигенцијом. Ипак, бизнисмен стрепи због моћи вештачке интелигенције, а његов план заправо је начин избегавања конфликта са машинама.

"Чип се веома лако интегрише унутар лобање и потпуно је неприметан", навео је Маск на једној од својих презентација. Испитивања на људима одобрена су тек пре нешто више од месец дана са готово две године кашњења, а прва испитивања спроведена на мишевима и мајмунима научницима су дала "ветар у леђа". По мишљењу Маска чип ће помоћи да се људима са посебним потребама и здравственим ограничењима продужи животни век, док у перспективи чип може контролисати и нивелисати и ниво хормона, неутралисати анксиозност и побољшати когнитивне способности.

Питер Тил и замрзавање организма

Један од суоснивача система за плаћање ПејПал, 55-годишњи Питер Тил још давно је изјавио да ће његово тело након смрти бити замрзнуто, а идеја је у томе да га његови потомци "васкрсну" у будућности. Технолошки могул овај план открио је током гостовања у подкасту "Искрено са Бери Вајс", а прашина се "подигла" муњевитом брзином.

Ипак, и поред (готово) неограничених средстава које је спреман да уложи у замрзавање и "васкрсавање", Тил није опримистичан у погледу успеха своје замисли и сматра да је овај подухват више експеримент, него могућност која ће му дати другу шансу за живот. "Морамо или победити смрт, или установити због чега то није могуће", додао је милијардер. У априлу ове године фонд Питера Тила инвестирао је у стартап Криопетс, који се бави замрзавањем умрлих кућних љубимаца, а претпоставља се да је ово први корак ка остварењу његове идеје.

Џенсен Хуанг и роботизација

Жеља за вечним управљањем компанијом Енвидиа, чији је генерални директор, навела је Џенсена Хуанга на идеју да постане робот: у свом интевјуу за СиЕнБиСи 60-годишњи милијардер навео је да жели компанијом да управља још три до четири деценије, након чега жели да постане робот, и настави да води главну реч још исто толико. Колико је Џенсен био озбиљан у својој идеји нико са сигурношћу не може да зна, али једно је сигурно - још средином прошле године могул је пред својим аудиторијумом наступао у "дигиталном формату".

"Да би направили веродостојну дигиталну копију Џенсена, чланови тима спровели су детаљно 3Д скенирање његовог лица и тела, а затим обучили вештачку интелигенцију његовој гестикулацији и изразима", наведено је на блогу технолошке компаније.

Брајан Џонсон и трансфузија крвне плазме наследника

Контроверзни технолошки могул Брајан Џонсон већ годинама је опседнут младалачким изгледом и проналажењем начина да успори природни процес старења. Крајем маја ове године, Џонсон се, уз договор са седамнаестогодишњим сином Талмаџом и седамдесетогодишњим оцем Ричардом, определио за процес трансплантације крвне плазме, у коме би млађани Талмаџ донирао крвну плазму свом оцу Брајану, док би Брајан поновио процес донирајући плазму свом оцу.

Иако бизарно, изгледа да Џонсонова идеја итекако има упориште у науци: стручњаци из области хематологије навели су да је ова метода заиста делотворна, а да се Брајан у претходне две године, колико је примењује, успео да своју биолошку старост смањи за више од пет година: сада он има срце 37-годишњака, кожу 28-годишњака, а капацитет плућа и кондицију 18-годишњака.

image
VV inauguration
banner