Магазин

Како да путовање са пријатељима прође без конфликта

Не постоји ништа лепше него одлазак на путовање са пријатељима - обилажење познатих дестинација, испијање коктела на плажи, уживање у шетњама кроз природу или нови град... Такав одмор делује идеално, све док не крену прве несугласице. Скоро свака мала ствар може направити озбиљну пометњу у групи. Како можемо спасити наш одмор, али и сачувати добре односе?
Како да путовање са пријатељима прође без конфликта© Pexels/Daan Stevens

Планирање путовања са групом пријатеља је увек узбудљиво. Свако се радује провођењу времена са блиским људима, на новом месту и без свакодневних обавеза. Почетак одмора је сјајан, сви се добро проводе и осећа се генерална еуфорија и радовање искуству.

Међутим, различити "стилови одмарања" сваког члана групе могу постати изазов. На пример, неко жели да се пробуди веома рано, како би "искористио цео дан" и обишао што више места. С друге стране, неко више воли да спава дуже, да би био одморан да лаганим темпом обилазио ново место.

Многе разлике у преференцама и навикама могу довести до озбиљних конфликта у групи, зато што је свако уложио одређено време и новац и не жели да искључиво прихвата туђе предлоге и жеље. Поред тога, јавља се додатна фрустрација, јер путовање које је требало да буде забавно и опуштајуће постаје стресно, а у екстреминијим случајевима може доћи и до озбиљних, дугорочних негативних последица на односе.

Како можемо спречити овакве проблеме и сукобе приликом путовања у групи? Иако некада делује као да је конфликт неизбежан, постоји неколико начина да се ситуација поправи или спречи пред сам пут:

Циљеви одмора

Како би се било која ситуација била разрешила, најважнија је комуникација. Неопходно је разоварати са свима и закључити које су жеље сваког појединца. Битно је да се одлучи која места се посећују, да ли ће одмор бити "активан" (планинарење, шетње, редовно разгледање) или више опуштен, које знаменитости би требало да се погледају...

Када свако изјасни сопствене жеље, онда је најбоље пронаћи компромисе и издвојити неколико генералних смерница и идеја. Свако би требало да се осећа као да су његови захтеви уважени, али и да је испоштовао остатак групе и помогао у смишљању плана. Такав "састанак" је најбоље обавити пре доношење коначне одлуке о дестинацији.

Индивидуалне потребе

Када се направи договор око места и атракције, добро је направити брзу процену свачијег приступа одмору, као и свим другим навикама или потребама које би могле утицати на искуство. Да ли ће се устајати рано ујутру или остати напољу до касно у ноћ? Да ли је некоме неопходно да одржава своје фитнес навике, да ли је некоме потребна поподневна пауза сваког дана, како би увече наставио разгледање?

Неопходно је уважити свачије потребе, које углавном зависе од година, здравственог стања или животних навика. На пример, ако се навике једне половине групе више поклапају, онда је у реду раздвојити се када је то неопходно.

Фотографије и друштвене мреже

За некога, савршен тренутак је онај који се не треба фотографисати и постављати на друштвене мреже. За другога, бележење најлепших момената са путовања и дељење са другима је део уживања. Иако делује као мала ствар, несугласице око дигиталног бележења путовања некада могу бити прави изазов. Због тога је добро дефинисати одређени бонтон везан за технологију током одмора, како би се избегли могући проблеми.

Вежбање флексибилности

Понекада, предлог пријатеља (који нам иначе не би био први избор) може заправо да буде сјајна препорука коју смо раније превидели. Такво искуство евентуално може постати лепа успомена. Није увек потребно држати се строгог распореда разгледања и активности, јер спонтане одлуке најчешће буду врло забавне и могу помоћи у генералном побољшању атмосфере.  

Шта је наважније

На крају, важно је подсетити се зашто смо одлучили да одемо на одмор са групом драгих људи. Пре свега, то би требало бити забавно искуство, које ћемо радо памтити и које ће нас још више повезати са пријатељима. Сигурно је да ће повремено доћи до неслагања, поготово када је у питању већа група, али на крају је најбоље запамтити да се увек може пронаћи решење за сваки мали конфликт и да такви тренуци не би требало да одузму све позитивне стране одмора.

image