Магазин

Како петоро људи са којима највише проводите време утичу на вашу личност

“С ким си, такав си” је реченица коју је скоро свако чуо током одрастања. Иако је у детињству можда деловала као само још једна досадна родитељска фраза, њен значај се може препознати у одраслом животу.
Како петоро људи са којима највише проводите време утичу на вашу личност© Unsplash/Kristijan Arsov

Одабрати "добро друштво" није једноставно. Нису у питању само пријатељства, већ и породични односи, као и познаници из детињства. Свако ко је имао значајну улогу у одрастању појединца је оставио одређени траг на његову личност и целокупан живот.

Због тога је важно повремено премишљање улоге других људи у сопственом животу. Ко је био узор за развијање самопоуздања и талената, ко је био инспирациа за бирање каријере? С друге стране, ко је био добар пример неповерљиве, љубоморне или несрећне особе, која је имала негативан утицај на нас?

Туђа мишљења, понашања, навике, интереси и чак атмосфера коју уносе у просторију се бележе у подсвести, која контролише лични развој.  "Сакупљање" информација о другим људима уједно обликује сопствене ставове, погледе на себе и на свет, што изузетно може променити квалитет живота на позитиван, али и негативан начин.

Бизнисмен и писац Џим Рон је веровао да сваки појединац "упија" понашања од петоро људи са којима највише проводи времена. Није важно да ли су у питању пријатељи, породица или партнер - следеће ставке могу бити одреднице за процену односа, као и да ли је заиста пожељно одржавати га за срећан и успешан живот:

Дељење амбиција за будућност

Иако није могуће поптуно приписати лични успех или неуспех другим људима, личности у "ужем кругу" могу утицати на сопствену визију успеха и амбиције. Добро је бирати људе који имају одређен план за будућност или да, једноставно, увек имају вољу за усавршавањем. Бити окружен онима који немају жељу за учењем, усвајањем нових знања, хобија и вештина, може подсвесно подстицати остајање у зони комфора и саботирати могуће шансе за будући успех.

Због тога је добро бити окружен онима који су увек спремни на нове изазове и животне кораке, јер могу бити инспирација и мотивација за тестирање сопствених граница.

Потрага за срећним људима

Срећа је прилично компликован концепт и није лако описати га у неколико реченица. Свако има различите изазове и нико није увек радостан, али може се рећи да су "срећни" људи они који су задовољни својим животом, имају самопоуздање, улепшавају дан другима и инспиришу их...Неће се превише занимати за туђе животе, трачарити, повређивати и угрожавати некога без објашњења.

Наведене карактеристике могу бити фактори у тражењу позитивних људи који могу бити добар узор, али уједно и добри пријатељи или партнери. Живот је богатији са онима којима песимизам није главни део личности.

Лични хероји и узори

Референца идеалне особе или живота не мора увек бити позната личност или измишљени карактер. Добро је пронаћи људе у реалном и свакодневном животу који се налазе у позицији коју бисмо ми једнога дана желели. Не мора бити везана само за каријеру. На пример, то може бити емотивна веза двоје пријатеља који имају видно добру комуникацију, поверење и међусобно поштовање. Такав однос може бити новопостављен стандард за унапређење личног љубавног живота.

Други пример може бити здравствени или фитнес циљ - члан породице или пријатељ који редовно тренира, пази на исхрану и сл. може бити инспирација за развијање бољих навика. 

image