Магазин

Касу марзу: Да ли бисте пробали најопаснији сир на свету

Неки кажу да је афродизијак, а други да је опасан по људско здравље јер црви из њега могу да направе перфорације у цревима. Због тога је забрањен широм света, али и поред тога становници Сардиније га једу вековима.
Касу марзу: Да ли бисте пробали најопаснији сир на свету© Приватна архива

Производи се у једној од држава чланица ЕУ, али је и ту његова продаја забрањена. Може се наћи на црном тржишт, по дупло већој цени од његових познатијих рођака, али су казне за прекршиоце врло озбиљне. У његовој домовини Сардинији, на локалном језику зову га "касу марзу" илити "трули сир".

Унутар оштрих кривина италијанског острва Сардинија, усред Тиренског мора, пастири производе Kасу марзу, сир заражен црвима који је 2009. године уписан у Гинисову књигу рекорда као најопаснији сир на свету.

Како се прави овај опасни сир 

Касу марзу настаје када се пекорино сардо сир, уместо да остане на хладном и мрачном месту, изнесе напоље и остави на сунцу, како би га изложили мувама. Сирна мува (Piophila casei) у њега положи своја јаја, ларве, које хранећи се, избацују киселину која смањују масноћу и доводе сир готово до распадања. Ларве израсту у беле црве који у покрету, разграђују протеин правећи богати сирни крем. Сир постаје веома мекан са нешто течности која цури и коју Сардињани зову "суза". Затим се отвара врх сира, који црви готово да нису дотакли, како би се извукла ова кремаста посластица.

До тренутка конзумирања, касу марзу може имати неколико хиљада црва. Неки их ваде пре јела, други промешају сир и црве, док локални сладокусци са Сардиније имају једно правило - да би сир могао да се једе, црви морају бити живи. Треба напоменути да црви, могу и да скачу, чак до 15 центиметара, па је због тога некада потребно држати руке изнад јела да црви не би скочили у лице.

Овај италијански сир се може послужи уз папирну кесу у коју се стави комад сира и чека да црви угину. Они који су имали прилику да га пробају, кажу да му је укус веома снажан и да његов "шмек" сатима остаје у устима.

Зашто је касу марзу опасан и да ли је икада изазвао нечију смрт

Према речима стручњака, касу марзу и његови црви могу изазвати многе опасне симптоме. Када се населе у цревима, црви могу на крају створити болне и опасне лезије. Ево неких од симптома који се могу осетити након конзумације овог сира:

  • мучнина
  • акутни бол у стомаку
  • крвава дијареја

Према познатим подацима, касу марзу никада није проузроковао нечију смрт. Међутим, тешко је бити сигуран, јер овај сир датира још из античких времена.

Иако је још од 1960. године забрањена његова  производња, овај сир се и данас може наћи у већини домаћинстава на Сардинији, јер се сматра посебном посластицом. 

Разлог зашто је забрањен лежи у чињеници да је у постизању посебног укуса допуштено да мува полаже своје ларве у њега, а та мува "посећује" и цркотине, то јест лешеве животиња. Због тога је и уписан у Гинисову књигу рекорда, као најопаснији на свету.

Стара култура Сардинаца

Сардинци су јели касу марзу сир и његове црве вековима. Иако је регистрован као традиционални производ острва Сардинија и стога локално заштићен, италијанска влада је сир прогласила илегалним 1962. године, због закона који забрањују конзумацију хране заражене паразитима. Они који продају сир могу се суочити са високим казнама, чак и до 50.000 евра.

Међутим, многи житељи Сардиније жале за временом када је овај деликатес могао да се слободно конзумира и верују да нико никада није умро једући га. Они се надају да ће касу марзу ускоро бити легалан и постати симбол Сардиније - не због своје необичне производње, већ зато што је симбол старе хране која нестаје јер се не уклапа у модерне "мејнстрим" укусе.

Због тога су истраживачи са Универзитета Сардинија 2005. године направили прве експерименте са узгојем мува у лабораторији. Затим су ставили црве у пекорино сир како би показали да се процес може одвијати и на контролисан начин. Острвљани Сардиније и истраживачи се надају да ће Европска унија ускоро донети одлуку у њихову корист, па да ће конзумација овог необичног сира поново бити  легална.

image