Магазин

Исхрана према биоритму - када је најбоље доручковати а када је време за вечеру

Које је оптимално доба дана за три најважнија оброка - доручак, ручак и вечеру? На ово питање многи дијетолози и нутриционисти годинама покушавају да дају одговор. Једна од њих, Наталиа Макиенко, члан међународне асоцијације нутрициониста, дала је план како организовати исхрану у складу са нашим телом и његовим потребама, преноси "Буро247".
Исхрана према биоритму - када је најбоље доручковати а када је време за вечеру© freepik/pvproductions

Биоритам су промене у природи које утичу на биолошке процесе и понављају се из сезоне у сезону. Током дана, оне утичу на промену температуре тела, крвног притиска, метаболизма и других билошких циклуса. Такође утичу на концентрацију нивоа хормона у крви. То је уједно и један од разлога због чега вадимо крв ујутру, пре доручка. Правила биоритма не односе се само на исхрану, већ и на физичку активност и дневну рутину, односно на то у које време би било добро да доручкујемо, вежбамо, одемо на спавање.

Први оброк

Одмах након буђења, потребно је опрати зубе и попити чашу топле воде. Изјутра је тело у фази буђења, чишћења, покреће све процесе, а ми му морамо помоћи да ово уради. Не оптерећујте стомак тешком храном одмах након буђења. Напротив, после чаше топле воде, након 20 минута, до пола сата требало би појести воће и орашасте плодове, који су добар извор влакана и биљних масти. Овакве навике помоћи ће вам да створите и задржите добар рад црева.

Физичка активност

У периоду између поднева и 13 часова, срце је под оптерећењем, па би требало избегавати тренинг. Такође, у овом периоду није пожељно пити кафу. Идеално време за вежбање је пре пола девет увече. Касније се синтетишу хормони који обнављају ткива (укључујући мелатонин), а физичка активност повећава ниво кортизола и адреналина. Као резултат, долази до поремећаја сна и убрзава се процес старења.

Режим исхране

Током дана је важно не прескакати оброке, а ручак би требало да буде најважнији оброк. Најидеалније време за ручак је период између 12.30 и 15.30 часова. Нутрицониста Макиенко сматра да би вечера требало да се заврши до 20.30 часова, а уколико то није могуће, од оброка до спавања би требало да прође бар 4 сата. Према теорији биоритма, тело касније више не асимилира нове производе, већ скупља снагу и покреће процесе варења свега што је поједено током дана.

Режим спавања

У периоду од поноћи до 4 сата, хипофиза активно синтетише и ослобађа хормон мелатонин у крвоток, што утиче на квалитет сна и рестаурацију органа. У овом периоду морате спавати. Могуће је спавати од 03:00 до 10:00, али ћете се без обзира на то што сте спавали 7 сати, највероватније осећати "сломљено" цео дан. Али ако спавате од 00:00 до 06:00, обезбеђен вам је набој живахности и енергије. Игноришући биоритмове спавања, временом можете наићи на хормонске поремећаје, поремећаје метаболизма и кардиваскуларне болести.

image