Магазин

Од Мерилин Монро до Монике Левински: Пет најпознатијих "краљица" љубавних афера са председницима

Љубавни живот политичара одувек је једна од главних тема, а иако већина њих веома води рачуна да своју репутацију не укаља, пропусти се дешавају: неки су "пали" због паркираног мотора испред куће, други се нису ни трудили да сакрију своје љубавнице, а неки су чак свесно "живели на две столице" све до последњег даха.
Од Мерилин Монро до Монике Левински: Пет најпознатијих "краљица" љубавних афера са председницима© Canva / Konstantin Postumitenko

Карла Бруни, Ан Пенжо, Жули Гаје - ове жени нису историју исписале само захваљујући својим способностима у области глуме, књижевности, музике или политичке делатности, већ и на рачун својих љубавних афера са председницима. Неке романса завршиле су се трагично, друге су постале окидач међународних политичких скандала, док су се неке крунисале браком и показале да се у неким случајевима срећа ипак може изградити на туђој несрећи. Ко су жене које су "преко кревета" дошле до славе?

Жули Гаје - колегиници "украла" дечка

Француска глумица и филмски продуцент Жули Гаје постала је светски позната 2014. године, када је новинар магазина Кроузер угледао мотор тадашњег француског председника Франсоа Оланда испред куће Гаје. Скандалозни материјал о њиховој тајној вези већ сутрадан ујутру напунио је странице магазина, а разјарена Жули одмах је тужила Клоузер. Ипак, њен партнер, Франсоа Оланд одлучио је да одреагује смирено, а једино што је изјавио јесте да сваки човек има право на приватан живот, иако се у том тренутку налазио у дугој вези са новинарком Валери Тријервејлер.

Неко време након скандала који је одјекнуо, Гаје и Оланд наставили су да се виђају, нити потврђујући нити демантујући наводе и трачеве које су пласирали медији, а 2015. године по први пут званично су се појавили на једном догађају, чиме су коначно ставили тачку на нагађања новинара и народа. Након тога, јавност је очекивала и да ће се њихова веза озваничити, али до дана данашњег свадбе није било. Штавише, пар се повукао са јавне сцене и труди се да своју љубав задржи за себе.

Карла Бруни - јабука раздора у председничкој породици

Супермодел, певачица и глумица француско-италијанског порекла, Карла Бруни, своје прве кораке у каријери направила је још 1987. године, када је након првог успешног уговора у свету моде почела да сарађује са реномираним брендовима попут Шанела, Версаће, Ив Сен Лорана, Диора и Живаншија. Поред каријере супермодела, Карла се опробала и у музичким водама, а њен први солистички албум светлост дана угледао је 2002. године и доживео велику популарност.

Ипак, сви њени каријерни успеси остали су у сенци љубавне афере са француским председником Николом Саркозијем. Сагласно званичним информацијама, пар је почео да се забавља тек након развода Саркозија од бивше супруге Сесилије Мартен, док су у медијима колале приче да је управо Брунијева била "јабука раздора" у председничкој породици: како се наводи, однос двоје супружника пољуљан је још 2005. године звог наводног Саркозијевог неверства.

Без обзира на велику помпу која је окружила однос двоје "голупчића", пар је наставио да гради свој хармоничан однос, а ускоро су одлучили и да стану на "луди камен", што је, узгред, веома помогло политичкој каријери Саркозија. Данас Карла Бруни Саркози и њен супруг имају ћерку Џулију, а васпитавају и своју децу из претходних бракова.

Моника Левински - "мала плава хаљина" и дубоко жаљење због учињеног

Веза Монике Левински и четрдесет другог председника Сједињених Америчких Држава, Била Клинтона, била је окидач једног од највећих политичких скандала у савременој историји који је за собом повукао и бројне судске спорове. Штавише, Бели дом замало да "падне". Све је почело 1998. године, када је пријатељица Монике Левински, Линда Трип, проследила транскрипте разговора са Моником тужиоцу Кенету Стару, након чега је покренута велика истрага у којој је тужени био Бил Клинтон: њему су се на терет стављали лажно сведочење, искоришћавање службеног положаја и многе друге недозвољене радње, а све сумње коначно је отклонила чувена плава хаљина Монике Левински коју је као дозаз доставила суду - на којој су се сачували трагови биолошког материјала председника захваљујући чему је Клинтон ослобођен свих оптужби.

Своју позицију Клинтон је сачувао све до 2001. године када му је истекао председнички мандат, али је његова репутација бесповратно уништена и поред тога што га је чак и његова законита супруга, Хилари Клинтон, активно подржавала, тврдивши да је читав скандал плод маште његових политичких супарника. Левински је пак, 1999. године јавно дала неколико интервјуа у којима је навела да је њено ментално здравље нарушено, као и да дубоко жали што је узела учешће у случају против Била Клинтона.

Мерилин Монро - "Срећан рођендан, господине председниче" и трагичан крај

Љубавна историја легендарне глумице и певачице Мерилин Монро и тридесет петог америчког председника Џона Кенедија постала је једно од најупечатљивијих догађаја 20. века које је у животима свих његових учесника оставило дубоки траг. Будући љубавници упознали су се 1961. године, али емоције међу њима нису букнуле одмах - тек након неколико месеци Монро и Кенеди почели су да се забављају, након чега су привукли и пажњу околине. Заљубљени су посећивали забаве, ишли заједно на вечере и концерте, али никада јавно показивали емоције, те је њихова љубавна веза била "јавна тајна" коју нико није потврдио ни демантовао.

Догађај који је убедљиво привукао највише пажње догодио се управо на наступу Мерилин Монро у част јубиларног рођендана Џона Кенедија у Медиос сквер гардену, када је дива честитала свом љубавнику рођендан пред свим посетиоцима чувеним стиховима "Срећан рођендан, господине председниче". Према речима пријатељица Мерилин, она је била лудо заљубљена у Кенедија и чак се потајно надала да ће се венчати.

Нажалост, већ тада је однос са Кенедијем Мерилин "отерао" у дубоку депресију, а своју бол популарна плавуша покушавала је за заглуши различитим антидепресивима, али, безуспешно - 5. августа 1962. године њено тело пронашли су у хотелској соби, а званичан разлог смрти је самоубиство. Ни Џон Кенеди није поживео још дуго: 22. новембра 1963. године на њега је извршен атентат у Даласу, а овај злочин и даље је обавијен велом тајне.

Ан Пенжо - љубав према уметности и живот на "две столице"

Ан Пенжо одувек је била заљубљеник у уметност, а са будућип француским председником Франсоа Митераном упознала се када је имала само деветнаест година. Тада је политичар помогао младој девојци да се пресели у Париз и отпочне каријеру, а нешто касније међу њима је севнула варница која је запалила праву ватру: њих двоје су своју везу утемељили на међусобној привлачности и страсти, али и љубави према уметности.

Иако на први поглед све делује сасвим уобичајено, Ан се не би нашла на овом списку да у то време Франсоа већ није имао супругу, што га, по свему судећи ни на који начин није спречавало да "седи на две столице". Средином седамдесетих година, Ан је затруднела и француском председнику родила ћерку по имену Мазарин са којом се преселила у председников стан. Након смрти Митерана, 1996. године, уследила је права драма: законита супруга Данијел Митеран забранила је Ан да дође на сахрану, на шта се Ан потпуно оглушила и дошла са ћерком, што је изазвало велики скандал.

Доказ њихове љубави је и књига објављена 2016. године "Писма Ан", у којој се садржало преко 1200 писама које је бивши француски председник писао својој љубавници, а јавност је закључила да њихов однос није био плитак , већ пун емоција, страсти и узајамне подршке.

image