Магазин

Жене које су промениле свет: Неустрашиве и нежне, моћне и мистериозне

Иза сваког историјског тренутка стоји жена која је пркосила нормама и рушила баријере. Од разузданих уметница и куртизана, преко смерних миљеница нације, до храбрих активисткиња, ове моћне жене оставиле су неизбрисив траг у историји и прокрчиле пут многим другим које су пошле њиховим стопама.
Жене које су промениле свет: Неустрашиве и нежне, моћне и мистериозне© Canva / Brett Sayles

Двадесети век са собом је донео еманципацију и већа права жена која је лепши пол искористио да демонстрира своје могућности, изванредне таленте и спроведе у дело помало дрске и екстравагантне чак и за то доба планове. Како су Надежда Крупскаја, Фрида Кало и многе друге моћне жене промениле ток историје?

Надежда Крупскаја - "жена и саратница Лењина"

Самостална и независна, пуна гордости и идеја, Надежда Крупскаја једна је од важнијих жена у руској историји, а њено ангажовање на пољу литературе, педагогије и друштва неоспорно је утицало на статус жена у Русији. Нажалост, чињеница да се Крупскаја није остварила као мајка донекле је њено залагање бацало у сенку, а у друштву је била једна од главних тема трачева и разних прича - главни кривац томе била је аутоимуна болест због које Надежда не само да није могла имати децу, већ је она сваке године њено тело лишавала женствености и лепоте. Веза Лењина са Инесом Арманд за њу је, у светлу прогресије болести, била нешто неизбежно: свом супругу, Лењину, дала је потпуну слободу и разумевање, а са његовом љубавницом одржавала топле, готово пријатељске односе.

Делатност Крупске након смрти Лењина оставила је значајан траг у историји: са једне стране трудила се да заустави постављање командно-административног система, док се са друге стране потписивала на свим документима који су иницирали осуду бивших саратника.

Мата Хари - "краљица плеса" осуђена за шпијунажу 

Живот Мата Хари сјајан је пример стремљења ка слави и раскоши по сваку цену. Испрва плесачица, а затим и шпијунка - Мата Хари се корак по корак приближавала циљевима које је поставила, не испуштајући из вида и то да је важно не само задобити поверење и дивљење публике, већ га и задржати. Обична прича о разведеној жени брзо је замењена легендом о наследници индијског трона, која је својевремено била толико уверљива, да нико није могао ни посумњати или довести у питање царско порекло обичне куритзане.

Мата Хари се са невероватном лакоћом уживела у улогу и освајала срца најутицајнијих мушкараца њеног времена, а број њених "жртава" може само да се претпостави - од композитора Жула Маснеа који је покушао да се "обрачуна" са сопственим животом, до немачког принца Вилхелма кога је пуком срећом "отрезнио" император. Као што то често бива, Мата Хари се занела и више него што је требало, а жеља да служи одједном двојици владара коштала ју је живота: Француска ју је окривила за шпијунажу у корист Немачке, а бивша "краљица плеса" осуђена је на стрељање.

После суровог лишавања живота, Мата Хари се сетио само њен бивши муж, који је до последњег даха веровао да "какав год она живот водила, такву смрт није заслужила".

Лејди Ди - "краљица срца" чији је крај остао загонетка

Трећа најутицајнија личност британске историје, Принцеза Дајана, одувек је важила за миљеницу енглеске нације, иако се ни по чему није "уклапала" у уобичајене стандарде које је наметала краљевска породица. Њена добротворне активности и лични квалитети представљали су својеврсни еталон, пример коме треба тежити и дивити се.

Ипак, претерано интересовање медија за њен и живот њеног супруга креирали су донекле погрешну слику о њој, коју је њена мистериозна смрт у саобраћајној незгоди само додатно "нахранила", а Лејди Ди представљена је као мученица. У смрти британске миљеница и заиста има доста нејасноћа, а једно од питања које и данас многе мучи јесте због чега је принцеза, која је у након незгоде и даље давала знаке живота, у болницу стигла тек након два сата.

Баба Ванга - пророчица или добро изрекламиран бизнис

Само спомињање њеног имена у друштву буди опречне реакције: једни сматрају да је њеним заслугама олакшан живот великом броју људи, док други наводе да њена пророчанства никада нису обистињена, а да је баба Ванга само "добро изрекламиран државни бизнис пројекат". Вангелија је од малена показивала своју "чудну природу", а како је говорила, њу је често посећивао "тајанствени јахач" који је њен дар открио. Нажалост, делатност бугарске пророчице била је прекривена велом митова и нагађања, а томе су додатно допринеле и многе јавне личности које су "подгревале" приче о испуњењу њених предсказања.

Фрида Кало - екстравагантна уметница која је освојила срце Троцког

Упркос физичким и душевним патњама које су из године у годину бивале све веће, једна од најпознатијих жена у историји, Фрида Кало, живела је испуњеним животом, а како је и сама говорила, у животу је доживела две катастрофе: прва је била саобраћајна незгода која је проузроковала тежак облик инвалидитета, а друга је била када је упознала Дијега Ривијеру, чије су преваре доводиле Фриду до лудила, иако се трудила да му "прогледа кроз прсте".

Затварање у себе доста је утицало на њену уметност, а са временом је свој фокус ставила на аутопортрете који су били пуни симболике и фетиша вешто уклопљених са мексичким нотама. Кроз свој буран живот Фрида није одустајала од разузданости и екстраваганције у свему: када се пило - она је пила највише, када се пушило - пушиле су се најбоље цигарете, а псовке и непристојне песме одувек су биле "њен сепаре". Својевремено се доста спекулисало и о њеној вези са Троцким, који је остао одушевљен харизмом мексичке уметнице.

image