Магазин

Завирите у чаробну сценографију филма "Барби" (ВИДЕО)

Изглед ликова и сценографије за филм који милиони људи очекују је већ месецима велика тема на друштвеним мрежама. Сада, љубитељи добијају ексклузивну туру кроз Барбину пластичну, пинк кућу, што само подиже узбуђење (многима остварује и дечје снове) везано за филм који ће се приказивати у биоскопима од следећег месеца.
Завирите у чаробну сценографију филма "Барби" (ВИДЕО)© Youtube Screenshot/Architectural Digest

Људи широм света нестрпљиво ишчекују приказивање филма "Барби", али док се пројекат Грете Гервиг не појави у биоскопима, многи љубитељи ове познате лутке покушавају сазнати све што могу о "Барби" унверзуму. Многи су били одушевљени када су сазнали да је сада могуће завирити у Барбину велику кућу у најновијем "Архитекчурал дајџест (Architectual Digest)" видео снимку на Јутјубу.

Тема о сценографији за филм је популарна на друштвеним мрежама, јер је за креирање "Барби" универзума у једном тренутку наводно дошло до несташице розе боје широм света, као и да су елементи и позадине ручно рађени и осликани.

Марго Роби, која тумачи лик Барби, започиње видео отварањем врата Барбине пинк виле. Затим, почиње разгледање Барбиног дома: "Ево га мој сто за доручковање и кухиња... Ево га и мали бар и тобоган који иде од дневне собе до базена... Није баш практично, али ништа не треба бити практично за Барби," говори Марго.

Сценографија подсећа на класичне, пластичне јарко розе кућице за Барбике, која увелико буди носталгију код љубитеља лутки широм света. Режисерка Грета Гервиг објашњава да је као мала много волела пинк кућице за лутке: "Не могу ни да вам опишем састанке које смо имали на тему розе боје. Желела сам да представим шта је то толико забавно код њене куће. Седели смо и посматрали различите розе боје и мислили: Која је права роза коју желимо? Како су розе повезане једна с другом?"

Многи детаљи и елементи унутар куће асоцирају на период педесетих и шездесетих година. Већином су ручно направљени, постоје и дводимензионалне илустрације хране и пића, како би сценографија подсећала на праве играчке.

Још један занимљив детаљ који се може приметити је да нигде не постоји вода (као ни ватра), јер оригиналне Барбине кућице за лутке никада нису имале воду. Такође, четкице за зубе и четке за косу су веома велике у односу на Марго, то јест Барби, што доприноси целокупном утиску и подсећа гледаоце да је цео Барбин свет само једна велика, пластична играчка.

Што се тиче моде, Барби свако јутро има унапред спремљену гардеробу и све што је потребно да уради је да тане испред ње и заврти се у круг, како би се одевна комбинација појавила на њој.

"Желим да се сви осећају као да могу да дотакну сваки предмет из филма," рекла је Грета.

Иако филм још није почео да се приказује у биоскопима, очигледно је да сав труд за сценографију исплатио, јер су реакције на друштвеним мрежама веома позитивне:

"Толико је освежавајуће видети ПРАВУ сценографију, а не специјалне ефекте," пише један корисник на Јутјубу.

"Ова сценографија се чак може искористити као Барби музеј. Сјајно је, свиђа ми се минимално коришћење специјалних ефеката и максимално ослањање на ручни рад." 

"Барбиленд мора постати музеј или забавни парк. Толико љубави и труда је уложено од стране целог тима и ова сценографија је прави доказ уметности и дизајна, који се данас не поштују довољо у овом свету специјалних ефеката. Све је направљено како би било занимљиво деци и на начин на који деца виде Барби. Мислим да је права штета ако деца (и људи који су некада били деца) никада не могу да га виде. Платила бих цео пут до Америке само да видим Барбиленд," додаје још једна корисница.

Филм се приказује у биоскопима од 21. јула.

image