Магазин

Руски научници изумели "паметни фластер" за борбу са дијабетесом

Руски научници изумели су преносиви уређај за мониторинг стања пацијената са дијабетесом и дозирање терапије - пре свега инсулина. Уређај подсећа на ханзапласт и фиксира се на кожу пацијента или носи на посебној наруквици, а потребна терапија убризгава се помоћу микроиглица које не оштећују кожну баријеру.
Руски научници изумели "паметни фластер" за борбу са дијабетесом© Privatna arhiva

Сјајне вести за дијабетичаре стижу из Државног електротехничког универзитета у Санкт Петербургу, где је група научника изумела "паметни фластер" за праћење стања пацијената. Истраживање је подржано од стране Руског научног фонда, пренео је РТ. По чему је ово откриће посебно и на који начин функционише дозирање терапије?

"Паметни фластер" је будућност лечења дијабетеса

Уређај који су разрадили руски научници састоји се од "резервоара" у коме се складишти терапијско средство и микропумпе, која омогућава несметано убризгавање терапије (примера ради, инсулина) у организам пацијента путем микроиглица које су у контакту са кожом, а сви елементи револуционарног открића налазе се на флексибилној основи од полимера која се фиксира на кожу или специјално дизајнирану наруквицу и која је осмишљена тако да се приликом свакодневних активности ни не осећа.

Како су навели научници који су радили на овом пројекту, зависно од потреба пацијената, уређај може имати и посебне сензоре који ће пратити опште стање организма и "алармирати" када кључни параметри премаше граничне вредности.

Уређај чува природну баријеру коже

Упоредо са креирањем "паметног фластера", научници су изумели и посебну машину за израду микроиглица од посебне врсте пластике, које подсећају на оне које се користе у козметичким процедурама попут мезотерапије, при чему су водили рачуна о томе да оне буду још краће, како не би изазивале дискомфорт код пацијената. Доцент катедре микро и наноелектронике на Универзитету у Санкт Петербургу, Иван Хмељницки, веома је оптимистичан када је у питању нова технологија:

"Захваљујући компактности овај систем је комфорнији за константно ношење и не оштећује баријеру коже. У перспективи би овакав систем могао да се користи и за масовно лечење дијабетеса."

Дијабетес - подмукла болест која агресивно напада

Дијабетес је хронично обољење изазвано неспособношћу организма да на ћелијском нивоу правилно усваја глукозу уз помоћ специјалног хормона - инсулина, а са временом доводи до озбиљних оштећења крвних судова, нервног система и других пратећих обољења. Према подацима Светске здравствене организације, број оболелих у 2021. години премашио је 529 милиона широм света, а нимало оптимистичне прогнозе указују на то да ће до 2050. године преко 1,3 милијарде људи патити од дијабетеса.

"Дијабетес остаје једна од највећих претњи по јавно здравље и очекује се да ће агресивно расти у наредне три деценије у свакој земљи, старосној категорији и полу, што представља озбиљан изазов за здравствени систем широм света", рекла је др Шивани Агарвал са Медицинског факултета Алберт. Ајнштајн у Њујорку.

image