Свет

Половина човечанства биће гојазна до 2035. године

Пораст стопе гојазности неће утицати само на скраћење животног века људи који се боре с овим проблемом већ ће представљати озбиљан удар на систем здравствене заштите
Половина човечанства биће гојазна до 2035. годинеwww.globallookpress.com © imago stock&people via www.imago

Више од половине светске популације, то јест 51 одсто биће гојазно до 2035. ако човечанство не стави под контролу своје прехрамбене навике, упозорила је Светска федерација за гојазност (ВОФ) у најновијем извештају.

Нажалост, 2,6 милијарди људи већ потпада у ову категорију, док се предвиђа да ће у наредних 12 година број особа са озбиљним вишком килограма достићи четири милијарде уколико се одмах не предузму кораци за решавање овог проблема.

Извештај позива на увођење пореза и ограничења на производњу нездраве хране, као и на маркетиншка ограничења за производе с високим садржајем масти, соли и шећера. Федерација инсистира на томе да се школе посебно позабаве овим питањем, односно да служе ђацима здраву храну, имајући у виду да је гојазност пошаст која најбрже напредује међу децом и тинејџерима.

Предвиђа се да ће стопа гојазности међу дечацима млађим од 18 година порасти за невероватних 100 одсто. Код девојчица истог узраста очекује се пораст од чак 125 одсто. Ово уједно значи да је 383 милиона особа млађих од 18 година широм света у опасности од многих здравствених проблема који иду уз вишак килограма – готово дупло више од оних који се тренутно класификују као гојазни.

Девет од десет земаља које се суочавају с највећим порастом гојазности су сиромашне или средњеразвијене земље у Азији и Африци, укључујући Централноафричку Републику, Нигер, Нигерију, Папуу Нову Гвинеју и Сомалију, наводи се у извештају.

Пораст стопе гојазности неће утицати само на скраћење животног века људи који се боре с овим проблемом већ ће представљати озбиљан удар на систем здравствене заштите. Федерација упозорава на очекиван глобални трошак у вези с проблемима насталим као последица гојазности од чак 4,3 билиона долара до 2035, што отприлике одговара економској штети коју је узроковала ковид пандемија.

image