Магазин

"Свако путовање је један мали живот": Млади руски блогери откривају природне лепоте своје земље

Од ушушканих возова који "крстаре" руским Сибиром, преко тура по забаченим крајолицима, па све до обиласка Бајкала у најекстремалнијим условима, ови руски блогери своје налоге на друштвеним мрежама искористили су на најлепши могући начин - да лепоте своје земље прикажу корисницима широм света и покажу колико је Русија богата и шаренолика земља.
"Свако путовање је један мали живот": Млади руски блогери откривају природне лепоте своје земље© Canva / ROMAN ODINTSOV

Блогерски живот, иако делује бајковито, није нимало лак, нарочито уколико су тема блога путовања: промене климатских услова и временских зона, буђења у недођији, километрима далеко од насељених места и изазови са којима се сусрећу свакодневно како би направили занимљив садржај за друштвене мреже, део су њихове свакодневице. Ове четири младе авантуристичке душе свој живот посветиле су путовањима, а захваљујући њима, путујемо и ми, виртуелно обилазећи далеке кутке раскошне Русије, упознајући се са културом руског народа и природним лепотама које ова земља крије у себи.

Ксенија Минерва - узбудљив живот у кући на точковима

Још почетком 2021. године, 25-годишња Ксенија живела је у Санкт Петербургу и радила на позицији моушн-дизајнера. Путовања су била само део њених снова. У јуну те године, Ксенија одлучује да је време за кардиналне промене и купује кућу на точковима, како би са својим псом, Бастијем, отпочела животну авантуру и пропутовала Русију уздуж и попреко.

На друштвеној мрежи Инстаграм младу Ксенију прати преко 650 хиљада заљубљеника у живот у природи, који помно прате како Рускиња спрема храну на импровизованом плинском решоу, спава у приколици или под ведрим небом, па чак и "пегла" косу пресом која се пуни преко соларних панела на њеном возилу. Ксенијин живот је све само не једноличан: један дан она путује кроз непрегледне руске тајге, другог дана је на Крајњем Северу, а трећег је већ на самом југу или на неком пустом острву.

Ана Короб - када љубав на први поглед постане начин живота

Када је 2018. године у Анине руке сасвим случајно доспео сребрњак Николаја II, била је то љубав на први поглед - девојка се заљубила не само у нумизматику, већ и у руску историју и архитектуру. Прво је почела да сакупља новчиће и истражује њихово порекло, а затим је хоби узео маха, па је почела и да обилази древне замкове и цркве свуда по Русији, како би добила потпуну слику о томе одакле потичу велике руске историјске личности, како су живеле и чиме су заслужиле да се нађу на новчићима такве једне земље. На Инстаграм налогу Анине објаве прати чак 122 хиљаде људи који заједно са њом деле љубав према историјски значајним грађевинама Русије.

"Свако путовање је један мали живот. На хиљаде пређених километара по мочварама, ливадама или серпентинама, јутарње кафе на пумпама, магловити изласци сунца, занимљива познанства и анегдоте локалног становништва, дивље животиње и још много тога", пише Ана на свом блогу.

Влад Повеликин - 13.000 километара на два точка

Први летњи дан 2021. године, 29-годишњи Влад је провео у паковању ствари да би се већ сутрадан запутио на 13 хиљада километара дуг пут од Нижњег Новгорода до Владивостока, ни мање, ни више него - бициклом. Своје пропутовање Влад је претворио у прави правцати серијал у коме је приказао како изгледа срести камилу у сред пољане (да, у Русији живе и камиле), купати се на термалним изворима или живети у шатору на Алтају - руском бисеру на УНЕСКОВОЈ листи светске баштине. Његове објаве испуњене су позивитном енергијом, а готово 16 хиљада пратилаца свакодневно ишчекује нове Владове авантуре.

"Ово је путовање на коме сам сам, а то има своју цену. Пре пута сам пресекао све сто ме држи: дао сам отказ, раскинуо емотивну везу, иселио се из стана у коме сам живео и продао све што је било вишак. На свом путу срећем много добрих људи, а свет око мене је мој одраз у огледалу", написао је Влад испод једне од објава на Инстаграму.

Светлана Поздњакова - Москва и Подмосковје очима љубитеља историје

Врсни познавалац Централне Русије, Светлана Поздњакова, пореклом је из Москве, а на свом Инстаграм налогу који прати преко 83 хиљаде људи ова Рускиња прича о древним религијским и културним споменицима Русије. Светлана радо обилази црквице и манастире, куће славних историјских личности или знаменитости Москве, Подмосковја и других околних градова, а њене објаве једноставно маме да кренете њеним стопама, или макар "баците лајк", попут њених 83 хиљаде пратилаца на Инстаграму.

image