Магазин

Да ли су Италијани јели пицу и пре 2000 година - одговор се крије у рушевинама Помпеје

У рушевинама Помпеје је откривена интересантна фреска, која може представљати древни приказ пице (иако јој недостаје моцарела и парадајз). Фреска је стара око две хиљаде година и пронађена је у регији близу Напуља, града у коме је настао један од најпопуларнијих специјалитета широм света, пица.
Да ли су Италијани јели пицу и пре 2000 година - одговор се крије у рушевинама Помпеје© Youtube Screenshot/Pompeii

Археолози верују да је зид на коме је насликана фреска био део ходника дома, који је имао засебну пекару. На насликаној, сребрној тацни се види округла фокача, а поред ње се може разазнати воће, као што су нар и урма. Жућкасто воће испрва подсећа на ананас, али стручњаци сматрају да је вероватно у питању неко друго воће, јер је прво "упознавање" Европљанина са ананасом било крајем петнаестог века, када је Кристофер Колумбо био у Гвадалупи. Претпоставља се да су жуте воћке заправо планике.

Анализирањем фреске је закључено да је фокача намазана "моретумом", сирним намазом пуним биљних зачина, који је био популаран у Старом Риму. Поред хлеба се налази пехар са вином и остатак послужавника краси воће, што представља једну типичну сцену мртве природе. Стручњаци верују да је инспирисана традиционалним грчким обичајем послуживања гостију а слични мотиви су се налазили и у другим домовима, али никада није био насликан округли хлеб.

Директор археолошког парка у Помпеји, Габријел Зуктригел, изјавио је да је фреска прави контраст између "скромног и једностанвног оброка" и "лукусуза сребног послужавника и лепоте уметничког приказа", преноси "Гардијан".

Власник једне од најстаријих пицерија у Напуљу, Ђино Сорбиљо, уверен је да је на фресци сигурно представљена пица. "Већ смо знали да су у Помпеји постојале разне верзије танких хлебова, који су се правили од зрна, воде, соли и можда пива, па су на њих вероватно стављали поврће или рибу... то је древна врста пице." Додао је да постоји могућност да је воће било део главног јела.

Ископавање предела у коме је пронаћена "пица" је почело у фебруару ове године. Прошлог месеца су пронађене фреске на којима су представљени древни богови, као и скелетни остаци две жене, два мушкарца и детета. Близу њих су пронађене перле са огрлице и шест новчића. Италијански министар културе Ђенаро Санђулијано је за јавност изјавио да Помпеја "никада не престаје да нас изненађује", као и да је "ковчег с благом који увек открива нове драгоцености".

Ерупција вулкана Везува 79. године је убила око две хиљаде људи и уништила градове Помпеју, Херкуланеум и Стабију. Прва ископавања су почела 1748. године.

image