Магазин

Да ли је рачунање БМИ (индекса телесне масе) застарела пракса

Многи и даље сматрају да се мерењем индекса телесне масе (Body Mass Index - BMI) може проценити генерално здравствено стање појединца. Ипак, многи медицински стручњаци сматрају да се не би требало потпуно ослањати на систем који је настао пре скоро двеста година.
Да ли је рачунање БМИ (индекса телесне масе) застарела пракса© Pexels/SHVETS production

БМИ је веома лако израчунати и представља један од најпопуларнијих "тестова", које свако може бесплатно и брзо урадити. БМИ се добија рачунањем односа телесне масе и висине и може бити основни критеријум за процену ухрањености човека. Постоје бројни онлајн калкулатори и резултати се деле по следећим категоријама: неухрањеност - 18,5, нормална тежина - од 18,5 до 25, превелика тежина: од 25 до 30, а преко 30 је гојазност.

Индекс телесне масе се користи у многим пољима медицине и важан је као један од критеријума за преписивање дијета и лекова за мршављење, а може бити и важан фактор код операција замене зглобова или у давању терапија за плодност.

Ипак, многи медицински стручњаци сматрају да је БМИ застарели облик анализирања здравственог стања појединца и да постоје бројни недостаци оваквог система рачунања. Пре свега, БМИ не укључује телесну грађу, што може имати велики утицај на резултате. Може бити општа процена гојазности код одређене групе људи, али се теже може применити на индивидуалном нивоу.

Докторка Шенон Ајмес је за Си-Ен-Ен рекла да комбинује индекс телесне масе са другим критеријума за препознавање гојазности. "Гојазност је, као и све болести, комплексна и не може се проценити само једном врстом рачунања. Има оних који имају повишен БМИ, али немају никакве проблеме који се највише везују за гојазност, као што су хипертензија, поремећен сан или дијабетес типа 2. С друге стране, има и оних који имају мало повишен БМИ, али имају метаболичке поремећаје, који се потенцијално могу ублажити након мршављења," објаснила је.

Највећи разлог за постепено одбацивање БМИ система је недовољно разнолико истраживање, јер се телесна маса може разликовати у зависности од пола, различитих година, грађе или расе. На пример, жене углавном имају већи проценат масти од мушкараца.

Поред тога, позиција масти у телу може много тога говорити о здрављу појединца. "Ако неко има исувише масног ткива у абдомену, око органа, онда то није добро. С друге стране, масно ткиво око кукова, у ногама и задњици не представља исти здравствени ризик," објашњава др Итан Вајс.

Стручњаци верују да је важније обратити пажњу да ли пацијент има метаболички синдром, то јест скуп здравствених стања који повећава ризик од кардиоваскуларних проблема (укључујући и срчани удар), дијабетеса типа 2 и можданог удара. БМИ може бити добар почетак за препознавање могућих симптома, али ће детаљније анализе увек бити потребне.

Иако је очигледно да БМИ има многе недостатке, поједини доктори сматрају да ће бити тешко да се потпуно избаци из праксе, поготово јер још увек није пронађена његова "замена", која ће бити подједнако једноставна за примењивање.

Препоручљиво је да они којима је БМИ "у границама нормале", али им се, на пример, масно ткиво највише скупља око струка и стомака, ипак не искључују опцију лечења гојазности. Стручњаци сматрају да циљ није потпуно брисање мерења индекса телесне масе из употребе, већ је потребно прилагодити га појединцу и искористити на најбољи могући начин.

image