Магазин

Како да чишћење куће постане забаван тренинг

Некада је врло тешко пронаћи вољу за обавезе као што су одлазак у теретану и сређивање животног простора. Срећом, могуће је постићи оба одједном и додавањем малих измена ће кућни послови постати тренинг за цело тело. Стручњаци су за портал "Хелтлајн (Healthline)" направили процене сагоревања калорија у односу на сат времена обављања одређеног кућног посла.
Како да чишћење куће постане забаван тренинг© Pexels/Karolina Grabowska

Када свесно и пажљиво користимо цело тело, сређивање куће може постати врста забавног, али и веома продуктивног тренинга. Препоручљиво је за оне који још увек немају искуства са вежбањем, тако да могу постепено привикавати тело на активирање мишића и одређене покрете. Осим што уредан простор позитивно утиче на ментално здравње, могуће је искористити сређивање дома и за побољшање физичког здравља.

Потребно је обратити пажњу на следећих неколико препорука, како би се извукао максимум од кућних послова и "тренирало" током обављања кућних послова:

  • Добро држање током обављања сваког задатка
  • Правилно и свесно активирање мишића, у зависности од покрета
  • Повремено коришћење супротне руке, како би доминантна рука "имала паузу"
  • Померање других делова тела током обављања задатака (на пример, пењање на прсте током прања судова, за активирање мишића у ногама)

Када се наведена правила поштују, постоји већа могућност да улепшавање животног простора више није само још једна напорна обавеза, већ комбинација две продуктивне навике у једној (тренинг и чишћење). На следећој листи се може видети на који начин се троше калорије, у зависности од покрета:

Организовање ствари

Премештање предмета и ношење тешких кутија може сагорети чак преко седамсто калорија. Препоручљиво је додати неколико покрета којима се тренирају руке и леђа, а кутије, торбе или тешке ствари могу бити импровизовани тегови. Ипак, важно је избегавати исувише тежак терет, како не би дошло до повреде леђа.

Брисање прашине, рибање

Брисање прашине у трајању од сат времена може сагорети преко сто калорија, а активности које захтевају мало више труда, као што су рибање подова, прозора и слично, могу помоћи у сагоревању скоро четиристо калорија. Често мењање руке којом се обавља задатак ће помоћи у правилном и балансираном коришћењу снаге.

Рибање и брисање може активирати руке, горња леђа, рамена и трбушњаке, тако да је препоручљиво свесно користити барем једну од наведених група мишића. Добро је истегнути руке или леђа на сваких неколико минута, како би се избегли грчеви или болови. На крају, усисавање може сагорети и до двеста калорија.

Сређивање веша

Убацивање и избацивање веће количине одеће из машине за веш може сагорети и до двеста калорија, поготово ако се током подизања, спуштања или слагања одеће користе одређене вежбе за ноге и трбушњаке (чучањ уместо нагињања, пењање на прсте током слагања гардеробе...). Добро је истегнути се и направити паузу након неколико минута, јер константно савијање кичме може довести до болова.

Додатни савети

За оне који живе у зградама од неколико спратова, препроучљиво је "поделити" бацање кеса са смећем у неколико делова. На пример, ако постоје три кесе, добро је бацити сваку појединачно, али у међувремену прескочити вожњу лифтом и попети се степеницама. Када се то уради три пута, јер смо, на пример, морали бацити три кесе појединачно, додатна кардио вежба ће бити добра за цело тело.

Ако је могуће, потребно је искористити сав могући простор за кретање. На пример, ако бришемо прашину, кофу са водом можемо оставити у другој просторији, тако да сваки пут морамо да прошетамо како бисмо дошли до ње. Иако овакав додатак може деловати непрактично, јер захтева више времена, сигурно може бити од помоћи за сагоревање додатних калорија.

На крају, увек је препоручљиво пуштати музику од које ћемо се осећати расположено и спремно за покрет, јер ће помоћи у добијању потребне мотивације. На стотине студија доказује позитивне утицаје вежбања и чишћења животног простора на ментално здравље, тако да спајање обе навике сигурно може донети искључиво позитивне резултате. 

image