Магазин

"Косовка девојка" изложена на Видовдан: Изложба у част српских јунака

У Конаку кнегиње Љубице данас до 18 сати може да се види једно од најпознатијих и најрепродукованијих уметничких дела Уроша Предића
"Косовка девојка" изложена на Видовдан: Изложба у част српских јунака© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Уметничко дело Уроша Предића, слика "Косовка девојка", за посетиоце Конака Кнегиње Љубице у Београду биће доступна данас до 18 сати.

Реч је о делу једног од највећих српских сликара реализма, који је започео пред Први светски рат, а завршио 1919. године.

"Косовка девојка" насликана је у духу академског реализма према иконографском моделу сликара Ферда Кикереца из 1879. године. Ова слика сигурно је његова најпознатија слика и често је репродукована и копирана. Слика се данас налази у Музеју града Београда, познати су подаци о делу на коме се види бојиште непосредно после Косовске битке 1389. године.

Историјска композиција смештена је у летњи пејзаж, у зору, када се на небу рађа дан, а природа буди процветалим маковима.

"У првом плану слике је девојка, која пружа помоћ рањеном српском јунаку, Орловић Павлу, појећи га водом из златног путира. На њиховим лицима се види озбиљност, патња, бол, али и нада у исто време. Девојка је одевена у народну српску средњовековну одећу која је богато украшена везом. Златни путир из кога напаја јунака има необичан облик, док је други златни путир са пешкиром на којем се виде обриси крви, постављен иза њених леђа. Рањени српски јунак Орловић Павле је у раскошној одећи. Бодеж на појасу је богато украшен, а на његовој раскопчаној долами налазе се са обе стране белим везом извезени крстови. Његов мач је окрвављен и поломљен, а испод његових ногу је штит над којим је рука са окрвављеним јатаганом мртвог турског војника. Његово лице је окренуто ка небу, док је глава мртвог Турчина, у одећи украшеној златом, окренута ка земљи", наводи се у библиографији о слици.

Ко је девојка која је сликару била модел?

"Слика је пуна симболике и детаља који се могу различито тумачити и анализирати. Рањени јунак Орловић Павле је био Руднички војвода и један од најпоузданијих људи цара Лазара. Према предању он је био син војводе Вука и потомак чувеног војводе Гргура Орловића, а његово име се везује за припадност витешком Реду Змаја. Кроз његов насликани лик приказани су сви јунаци Косовског боја. Безимена девојка из народа симболише сачувану част отаџбине и продужетак живота, а сликару је Београђанка Лепосава Станковић, касније Лулик, послужила као модел. О Лепосави се мало зна. Рођена је 1899. године што значи да је, када је 'Косовка девојка' настала, она имала 20 година", познати су подаци.

Лист "Политика" је 3. марта 1995. године, под насловом "Умрла косовка девојка", објавио текст о њеној смрти.

По народном предању, верује се да је Косовка девојка била Јелица — рођена сестра српског великаша Стевана Мусића. Јелица је такође била сестричина српског кнеза Лазара, косовског мученика у коју се заљубио Милан Топлица, побратим Милоша Обилића.

"Слика Косовка девојка, није само приказ једне историјске сцене, резултат жеље сликара Уроша Предића да на платну остави своје виђење дешавања на Косову пољу после боја. Њоме се посматрачу преносе и поруке, не само везане за Косовски бој из 1389. године, већ и за косовски феномен".

image