Магазин

Руске "беле ноћи": Природан феномен који одузима дах, али и сан

"Ноћ је била чаробна, каква може бити само кад је човек млад", написао је Фјодор Достојевски у свом роману "Беле ноћи". И заиста, романтика "белих ноћи" буди сањалачку природу свакога ко се нађе под ведрим небом. У Русији чак постоји и народно веровање, према коме је за срећу потребно макар једном у животу прошетати улицама града у време врелих летњих ноћи, а како кажу, срећа ће погледати оне који су довољно храбри да сањају.
Руске "беле ноћи": Природан феномен који одузима дах, али и сан© Canva / Julius_Silver

Феномен "белих ноћи" прославио је многе руске градове, међу којима је и Санкт Петербург, Северна престоница Русије. У време чаролије познате као "беле ноћи", која траје од средине маја, па све до средине јула, Санкт Петербург и други северни руски градови не спавају. Шта је то толико привлачно у "белим ноћима" и због чега туристи масовно хрле на руски север током врелог летњег периода?

Природни феномен који буди чаролију

"Беле ноћи" су природни феномен захваљујући коме сунце залази за хоризонт тек на кратко, а читаве ноћи влада сумрак који просто позива на романтику. Овај феномен карактеристичан је за северне руске градове који се налазе на ширинама већим од 60°34', а многи од њих врве од туриста жељних да осете макар трунку чаролије и уживају у бројним фестивалима организованим у његову част.

У Северној руској престоници "сезона белих ноћи" траје од средине јуна до средине јула, а у том периоду град је преплављен романтичним душама које шетају улицама или крстаре каналима и реком Невом са изабраницима својих срца. Посебно је чаробан поглед на покретне мостове, главну атракцију Санкт Петербурга, који отварају своја "крила" ка петербуршком небу током ноћи, како би пропустили бродове да прођу.

Романтичне "беле ноћи" очима Фјодора Достојевског

Можда "беле ноћи" и не би постале толико романтичне да није Фјодора Достојевског и његовог истоименог романа, у коме главни јунак усамљен лута градом и загледа лица пролазника у нади да ће у њима пронаћи пријатеља или љубав свог живота. У једном тренутку, он угледа женски лик поред канала, а како је прилазио све ближе и ближе, зачуо је јецаје. Његово срце није остало равнодушно на лепу незнанку у коју се истог трена заљубио.

Међутим, као што вам је вероватно познато, код Фјодора Достојевског нема срећног краја: јунакова љубав остала је неузвраћена, јер је њено срце припадало другом мушкарцу, кога на крају романа сусреће млада девојка.

И други руски градови могу се похвалити "белим ноћима"

Санкт Петербург само је један од градова у Русији који се може похвалити чаробним "белим ноћима": ту су и Петрозаводск, престоница Карелије, у којима оне трају чак 50 дана, а током читавог периода боје на небу се преливају у љубичастим и црвеним тоновима. Ту је и Архангелск, који се налази још северније, а најлепше зоре могу се посматрати на Соловецким острвима и у националном парку Кенозеро. А, како бисмо писали о "белим ноћима", а да не споменемо Јакутск - место у коме чак и у јуну може падати снег и у коме се током летњег периода небо "споји" са непрегледним наносима у јединствен и непоновљиви доживљај праве руске снежне идиле.

image