Магазин

Спас на Крви - храм саграђен на месту проливене крви руског императора

Као од колача и чипке, на обали канала Грибоједова, уздиже се храм, брат московског Храма Василија Блаженог, симбол Санкт Петербурга. Спас на крви - место на коме је убијен руски император повезује се са многим легендама, попут тајанствене иконе која има моћ прорицања будућности, распадом Совјетског савеза и подводним крстовима.
Спас на Крви - храм саграђен на месту проливене крви руског императора© pixabay/damNarT

Спас на Крви - величанствени храм саграђен у срцу Северне престонице Русије, Санкт Петербургу са разлогом важи за једну од главних атракција. Овај деветокуполни храм, споменик архитектуре који је данас уједно и музеј, у саставу је комплекса државних музеја-споменика "Исакијевски сабор", има упечатљиву историју, а испод његових живописних купола крије се мноштво занимљивих чињеница, али и легенди и мистичних тајни:

Спас на Крви - храм саграђен на месту убиства руског императора

Храм Спас на Крви сазидан је на месту на коме је 1. марта 1881. године убијен руски император Александар II. Наиме, одмах након трагичног догађаја градске власти наложиле су да се на месту на коме је убијен сазида мало спомен обележје, међутим, нови император, Александар III, наследник Александра II наредио је да се уместо тога сагради велелепни храм. И не само то - било је наложено да се место на коме је његов отац убијен сачува унутар будућег храма, па тако и дан данас стоји нетакнуто место на коме је проливена крв великог руском императора.

Тајанствена икона која предвиђа будућност

Према легенди, под сводовима купола овог храма постоји икона на којој су се током историје појављивале значајне, за руску империју године, као што су 191.,када је отпочела фебруарска револуција која је трајала читавих шест година, или 1941. година, када се одиграо Велики отаџбински (операције вођене током Другог светског рата, од 22. јуна 1941. до 9. маја 1945. године на Источном фронту) рат. Сматра се да ова икона има посебну моћ да предвиђа важне датуме односно прекретнице у руској историји.

Магија бројева - омиљена легенда свих туристичких водича

Једна од најомиљенијих легенди која се препричава, а која се везује за Спас на Крови свакако јесте ова која се везује за магију бојева, а туристички водичи не пропуштају прилику да туристима испричају мистичну чињеницу да је висина највише куполе која се налази у централном делу храма једнака 81 метар - што је година у којој је убијен руски император Александар II, док је број 63 не само висина једне од укупно девет купола, већ и број година које је император имао када је убијен. Случајност или не - никада није откривено, ли свакако јесте занимљиво и магично.

Мртвачница и "Спас на Кромпиру"

У време рата и Совјетске власти у црквама и храмовима често су се налазиле и разне друге установе, попут складишта, штала, па чак и мртвачница. У време блокаде Лењинграда, Спас на Крви био је претворен у праву правцату мртвачницу, у коју су са територије читавог града довозили тела погинулих грађана, чиме је назив Спас на Крви добио још више смисла. Поред тога, у тешка за Совјетски савез времена, у храму су се чувале и залихе поврћа, па су тако довитљиви и духовити суграђани из шале овај храм називали и "Спас на Кромпиру".

Спас на Крови најавио распад Совјетског савеза

Храм је деценијама био "окован" грађевинским скелама, а почетком деведесетих година међу грађанима је постојало веровање да ће оног момента када са њега скину грађевинске скеле, Совјетски савез да се распадне. Неко ће рећи да је ово чиста коинциденција, али, 1991. године када су скеле коначно скинуте са храма, Совјетска власт је заиста и пала.

Подводни крстови са Спаса на Крови

Према легенди, за време трајања револуције, са купола храма скинути су крстови, а грађани су их потопили на дно канала Грибоједова, на чијој се обали храм налази, како би их сачували од бољшевика. Када је опасност прошла, а храм почели да рестаурирају, никако нису могли крстове да пронађу. Тада је случајни пролазник пришао мајсторима и рекао да крстове потраже на дну канала. Иако зачуђени и скептични, радници су га послушали и на опште чуђење, нашли их управо тамо.

Највећа колекција мозаика у Европи

Уместо традиционалних фресаки, основни вид декорације Спаса на Крви представљају мозаици, а чак је и иконостас храма израђен овом техником. Под сводовима купола налази се највећа колекција мозаика у Европи, којој су допринос дали великани руске уметности, попут Васнецова, Нестерова, Харламова, Журављова, Рјабушкина, и многих других. Занимљива је и  чињеница да је управо због израде мозаика и уметнина којима је храм украшен, његово отварање одложено за више од десет година.

image